ΚΟΣΜΟΣ

Άγκυρα: Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα

Άγκυρα: Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα

Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα

Η οργάνωση PKK των Κούρδων, προχώρησε σε ανάληψη ευθύνης για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα το πρωί της Κυριακής.

Η επίθεση έγινε σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της τουρκικής πρωτεύουσας, κοντά σε υπουργεία και την τουρκική εθνοσυνέλευση, η οποία μόλις είχε αρχίσει τη συνεδρίασή της για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Την είδηση της ανάληψης της ευθύνης, μετέφερε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Οργισμένη αντίδραση Ερντογάν

«Οι τρομοκράτες δεν θα επιτύχουν ποτέ τους σκοπούς τους», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον του κοινοβουλίου, μερικές ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών στην Άγκυρα.

«Οι κακούργοι που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών δεν πέτυχαν τους σκοπούς τους και δεν θα τους επιτύχουν ποτέ», είπε, μετά τον τραυματισμό δύο αστυνομικών στην επίθεση, κατά την οποία οι δύο επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν.

«Η Τουρκία δεν περιμένει πλέον τίποτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που μας έκανε να υπομένουμε στην πόρτα της 40 χρόνια», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Τούρκος πρόεδρος.

«Τηρήσαμε όλες τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει στην ΕΕ, όμως εκείνοι δεν τήρησαν σχεδόν καμία δική τους», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να ανεχθεί «νέες απαιτήσεις ή όρους στη διαδικασία ένταξης» της Τουρκίας.

Με αντιαρματικό όπλο έγινε η τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα - Νέο βίντεο ντοκουμέντο

Την ίδια ώρα συγκλονίζει το βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην Άγκυρα, με απολογισμό δύο νεκρούς οι οποίοι ήταν οι δράστες και δύο αστυνομικούς τραυματίες.

Οι δύο τρομοκρατές σταμάτησαν με βανάκι έξω από το υπουργείο λίγα δευτερόλεπτα πριν την πολύ ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε, όπως φαίνεται στα πλάνα που έρχονται στο «φως».

Ένας εκ των δραστών κατευθύνεται γρήγορα προς την πύλη του υπουργείου, ενώ ο δεύτερος πηγαίνει στο πίσω μέρος του οχήματος και εξαπολύει ρουκέτα με ένα αντιαρματικό όπλο τύπου LAV.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια οι δύο αστυνομικοί που τραυματίστηκαν κατά την τρομοκρατική επίθεση δεν διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους.

Σε δήλωσή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός συγκεκριμένα ανέφερε «Η θεραπεία των ηρωικών μας αστυνομικών οι οποίοι τραυματίστηκαν στην απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης μπροστά από την πύλη εισόδου του Υπουργείου Εσωτερικών, συνεχίζεται. Ευτυχώς, δεν διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους. Εύχομαι στους ήρωές μας ταχεία ανάρρωση. Ο αγώνας μας κατά της τρομοκρατίας, των συνεργατών τους, των εμπόρων δηλητηρίων, των συμμοριών και των οργανώσεων του οργανωμένου εγκλήματος θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα».

Ο εισαγγελέας της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα για την «τρομοκρατική επίθεση».

Λίγη ώρα νωρίτερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι ακούστηκε έκρηξη στη συνοικία όπου βρίσκεται το κτίριο του κοινοβουλίου αλλά και πολλά υπουργεία.

Το τουρκικό κοινοβούλιο θα ξεκινούσε αργότερα σήμερα τις συνεδριάσεις του για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση έδειξαν συντρίμμια σκορπισμένα στον δρόμο κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών.

Από την πλευρά του το Reuters μετέδωσε εικόνες από στρατιώτες, ασθενοφόρα, οχήματα της πυροσβεστικής και ένα τεθωρακισμένο να έχουν αναπτυχθεί στο κέντρο της Άγκυρας και να έχουν κλείσει πολλούς δρόμους στην περιοχή γύρω από το κοινοβούλιο και το υπουργείο Εσωτερικών.

Μέχρι την ανάληψη της ευθύνης από το PKK, οι Αρχές στην Τουρκία δεν είχαν προχωρήσει σε επίσημη απόδοση της επίθεσης σε κάποια τρομοκρατική οργάνωση.

Σχετικές ειδήσεις