ΚΟΣΜΟΣ

Μπουρκίνα Φάσο: Πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά δεν μπορούν να πάνε σχολείο λόγω της βίας

Μπουρκίνα Φάσο: Πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά δεν μπορούν να πάνε σχολείο λόγω της βίας

Πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά και 31.000 δάσκαλοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στις αίθουσες διδασκαλίας στην Μπουρκίνα Φάσο λόγω της βίας και της ανασφάλειας καθώς σήμερα ξεκινά ένα ακόμα σχολικό έτος σε αυτή τη δυτικοαφρικανική χώρα, όπως ανακοίνωσε η UNICEF.

Περίπου 6.100 σχολεία, ή τουλάχιστον ένα στα τέσσερα, ήταν κλειστό την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους, σύμφωνα με τη UNICEF.

«Το να υπάρχουν τόσα πολλά παιδιά που ακόμα δεν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο σχολείο λόγω της βίας και της ανασφάλειας, και τόσα πολλά κλειστά σχολεία, είναι πολύ ανησυχητικό», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Τζον Άγκμπορ, εκπρόσωπος της UNICEF στην Μπουρκίνα Φάσο.

Η χώρα προσπαθεί επίσης να αντιμετωπίσει ομάδες ισλαμιστών ανταρτών που σχετίζονται με την αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος και που θεωρούνται υπεύθυνες για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και των εκτοπισμό δύο και πλέον εκατομμυρίων πολιτών στη χώρα, με πάνω από τους μισούς να είναι παιδιά.

Περισσότερα από 3,8 εκατ. παιδιά συνολικά δεν έχουν ακόμα επιστρέψει στο σχολείο στην Μπουρκίνα Φάσο, συμπεριλαμβανομένων και μαθητών σε περιοχές που έχουν επηρεαστεί από συγκρούσεις, δήλωσε η UNICEF, προσθέτοντας ότι εργάζεται με τις αρχές και άλλους εταίρους για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην εκπαίδευση, χρησιμοποιώντας προγράμματα όπως μαθήματα μέσω ραδιόφωνου.