ΚΟΣΜΟΣ

Αγία Σοφία: Σήμα κινδύνου από Τούρκο ιστορικό - «Αν δεν κλείσει, θα καταρρεύσει»

Αγία Σοφία: Σήμα κινδύνου από Τούρκο ιστορικό - «Αν δεν κλείσει, θα καταρρεύσει»

Αν δεν κλείσει ο ναός, θα καταρρεύσει προειδοποιεί για την Αγία Σοφία διακεκριμένος Τούρκος ιστορικός και ακαδημαϊκός, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος τόσο μεγάλου αριθμού επισκεπτών.

Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρονται στις δηλώσεις του ιστορικού Ιμπέρ Ορταϊλί για την Αγία Σοφία, σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου έδωσε συνέχεια σε άρθρο του σχετικά με τις φθορές και τον εξεζητημένο αριθμό επισκεπτών στον ναό.

«Μπορεί να επιτραπεί η είσοδος τόσων ανθρώπων σε ένα κτίριο 1.500 ετών; Τι θα συμβεί αν δεν κλείσει;» ερωτήθηκε ο καθηγητής, απαντώντας: «Φυσικά και δεν μπορεί να επιτραπεί η είσοδος. Γι’ αυτό πρέπει να κλείσει και να αποκατασταθεί. Αέναη αποκατάσταση. Αν είναι έξυπνοι, θα την κλείσουν. Αν δεν κλείσει θα καταρρεύσει», δήλωσε ο Ιλμπέρ Ορταϊλί.

Ο καθηγητής είπε χωρίς περιστροφές: «Φυσικά και δεν μπορεί να επιτραπεί η είσοδος. Γι’ αυτόπρέπει να κλείσει και να αποκατασταθεί. Αέναη αποκατάσταση. Αν είναι έξυπνοι, θα την κλείσουν. Αν δεν κλείσει θα καταρρεύσει», δήλωσε ο Ιλμπέρ Ορταϊλί για την Αγιά Σοφιά.

Στο άρθρο του στην εφημερίδα Hurriyet, στις 17 Σεπτεμβρίου ο Τούρκος ακαδημαϊκός είχε εκφράσει την ανησυχία του για τις φθορές που έχουν προκληθεί στο μνημείο, από την μετατροπή του σε τέμενος, επισημαίνοντας ότι η Αγιά Σοφία πρέπει να κλείσει για ορισμένο χρονικό διάστημα ώστε να γίνουν εργασίες αποκατάστασης.

Επίσης τόνισε ότι θεωρεί καταστροφικό το γεγονός ότι κάθε χρόνο μπαίνουν στο μνημείο, 3 εκατομμύρια προσκυνητές και τεράστιος αριθμός τουριστών.

Ο καθηγητής ήταν επικριτικός και για παρεμβάσεις που αφορούν στις τουαλέτες και τις κρήνες του μνημείου.

Ο Ιλμπέρ Ορταϊλί είναι επίτιμο μέλος της Τουρκικής Ιστορικής Εταιρείας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής Οθωμανικών Σπουδών και μέλος της Ευρωπαϊκής Ιρανολογικής Εταιρείας και του Αυστροτουρκικού Επιστημονικού Φόρουμ, σύμβουλος του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, πρώην διευθυντής στο Μουσείο Τοπκαπί.