ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Η χώρα βίωσε τον πιο ζεστό Σεπτέμβριο των τελευταίων 125 ετών

Ο πιο καυτός Σεπτέμβρης του τελευταίου αιώνα στην Ιαπωνία
Ο πιο καυτός Σεπτέμβρης του τελευταίου αιώνα στην Ιαπωνία
Α.Ρ

Ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν ο πιο ζεστός που έχει γνωρίσει η Ιαπωνία τα 125 τελευταία χρόνια

Ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν ο πιο ζεστός που έχει γνωρίσει η Ιαπωνία τα 125 τελευταία χρόνια, αφού η χώρα έσπασε ήδη ρεκόρ ζέστης στη διάρκεια του καλοκαιριού, ανακοίνωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (JMA), την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης οδεύει προς ρεκόρ ζέστης.

Η μέση θερμοκρασία στο αρχιπέλαγος ήταν το Σεπτέμβριο κατά 2,66 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη φυσιολογική, διευκρίνισε χθες, Δευτέρα, η JMA.

Πρόκειται για τον πιο υψηλό αριθμό από το 1898 που υιοθετήθηκαν συγκρίσιμες στατιστικές, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η JMA, η οποία είχε ήδη ανακοινώσει προηγουμένως πως στην Ιαπωνία σημειώθηκαν από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο οι πιο υψηλές μέσες θερμοκρασίες που έχουν ποτέ καταγραφεί στη χώρα.

Οι παρατηρήσεις αυτές συμβαδίζουν με εκείνες που γίνονται σε όλο τον πλανήτη, ο οποίος βρίσκεται καθ' οδόν για να σπάσει το 2023 το ετήσιο ρεκόρ ζέστης. Αφού κατέγραψε ήδη το πιο ζεστό τρίμηνο στην Ιστορία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του βορείου ημισφαίριου (Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος), ο κόσμος διαπιστώνει τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από την ανθρωπότητα και ενισχύεται τους τελευταίους μήνες από την επιστροφή, πάνω από τον Ειρηνικό, του κυκλικού φαινομένου Ελ Νίνιο, που είναι συνώνυμο με περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας.

Ο Σεπτέμβριος του 2023 έγινε επίσης μακράν ο πιο ζεστός Σεπτέμβριος που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γερμανία, την Πολωνία, την Ελβετία ή τη Γαλλία, όπου η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε την Παρασκευή για τον περασμένο μήνα μέση θερμοκρασία «από 3,5 έως 3,6 βαθμούς Κελσίου» υψηλότερη από την περίοδο αναφοράς 1991-2020.

Η Βρετανία γνώρισε επίσης τον πιο ζεστό Σεπτέμβριο που είχε ποτέ, με μέση θερμοκρασία ίση με το ρεκόρ του 2006, ανακοίνωσαν χθες, Δευτέρα, οι τοπικές μετεωρολογικές υπηρεσίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ