ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι εσωκομματικές διαμάχες των Ρεπουμπλικανών κινδυνεύουν να βυθίσουν το Κογκρέσο στο χάος

makarthi
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι
Photo: AP

Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές τόνισαν ότι η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει α επί της πρότασης για καθαίρεση του προέδρου της Μακάρθι

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα ψηφίσει αργότερα σήμερα επί μιας πρότασης δυσπιστίας κατά του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι που κατέθεσε ένας βουλευτής της σκληρής δεξιάς πτέρυγας των Ρεπουμπλικανών, καθώς οι εσωκομματικές διαμάχες στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (GOP) κινδυνεύουν να βυθίσουν το Κογκρέσο στο χάος.

Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές τόνισαν ότι η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει αργότερα μέσα στην ημέρα επί της πρότασης για καθαίρεση του Μακάρθι, που κατέθεσε ο φίλα προσκείμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, βουλευτής της Φλόριντα, Ματ Γκέιτς.

Στην περίπτωση που η πρόταση δυσπιστίας υπερψηφιστεί, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που ένας πρόεδρος της Βουλής θα καθαιρεθεί από τους ίδιους τους βουλευτές.

«Είμαι αισιόδοξος. Ποντάρω στον εαυτό μου», δήλωσε ο Μακάρθι στο CNBC.

Η διαδικασία έρχεται έπειτα από ένα δραματικό Σαββατοκύριακο, οπότε απετράπη την ύστατη στιγμή η δημοσιονομική παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους (shutdown) με την έγκριση το Σάββατο από το Κογκρέσο μιας προσωρινής συμφωνίας.

Η συμφωνία φαίνεται να μην άφησε καμία πλευρά ικανοποιημένη με τον Τζο Μπάιντεν να ζητά από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο να σταματήσουν τα «παιχνίδια» με την απειλή ενός shutdown, καθώς ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ότι δεν συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία η έγκριση επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία.

Αλλά και στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων η συμφωνία προκάλεσε τριγμούς, με τον Γκέιτς και άλλους ακροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους να είναι εξοργισμένοι για τον ελιγμό του Μακάρθι που βασίστηκε στις ψήφους των Δημοκρατικών για να εγκριθεί το νομοσχέδιο για την προσωρινή παράταση της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους.

Ο Γκέιτς κατηγόρησε τον Μακάρθι ότι σύναψε «μυστική συμφωνία» με τον Μπάιντεν σχετικά με ένα πιθανό πακέτο για την Ουκρανία, εν μέσω των διαβουλεύσεων για τον προϋπολογισμό. Η δεξιά πτέρυγα του GOP αντιτίθεται έντονα στην αποδέσμευση επιπλέον κονδυλίων για το Κίεβο, κρίνοντας ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν περισσότερο στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Το GOP έχει ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή (221 έδρες έναντι 212) και θα χρειαστούν μόλις πέντε Ρεπουμπλικανοί «αποστάτες» για να την καθαίρεση του Μακάρθι αν όλοι οι Δημοκρατικοί ψηφίσουν εναντίον του.

Ενδεχομένως, για να διατηρήσει τη θέση του, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής να χρειαστεί να στηριχθεί σε ψήφους Δημοκρατικών. Οι τελευταίοι δεν έχουν ξεκαθαρίσει πώς θα ψηφίσουν και βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις εντός των Δημοκρατικών για τη στάση που θα κρατήσουν.

Πολλοί από αυτούς λένε ότι θεωρούν τον Μακάρθι αναξιόπιστο αφού αθέτησε μια συμφωνία που έκανε με τον Μπάιντεν αναφορικά με τις κρατικές δαπάνες και είναι εξοργισμένοι με την απόφασή του να δώσει το πράσινο φως σε μια έρευνα για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Αμερικανού προέδρου.

«Με ενδιαφέρει να ακούσω τι έχει να πει κάθε Δημοκρατικός βουλευτής για το θέμα. Και μετά θα καταλήξουμε σε μια συλλογική απόφαση στο τέλος», δήλωσε στο MSNBC ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή Χακίμ Τζέφρις. Ο ίδιος είπε ότι συνομίλησε με τον Μακάρθι χθες το βράδυ, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Ο ΜακΚάρθι είπε σε Ρεπουμπλικάνους σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών ότι δεν θα προσπαθήσει να κλείσει μια συμφωνία με τους Δημοκρατικούς, σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικανό εκπρόσωπο Κέβιν Χερν.