ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Αρκούδα σκότωσε ζευγάρι κατασκηνωτών - Το μήνυμα SOS που έστειλαν λίγο πριν πεθάνουν

Καναδάς: Αρκούδα σκότωσε ζευγάρι κατασκηνωτών - Το μήνυμα SOS που έστειλαν λίγο πριν πεθάνουν
New York Post/Φωτογραφία αρχείου

Ένα ζευγάρι δέχθηκε άγρια θανατηφόρα επίθεση από αρκούδα, σε πάρκο στον Καναδά, όπου είχαν κατασκηνώσει. Λίγο πριν πεθάνουν είχαν στείλει ένα ανησυχητικό μήνυμα σε συγγενείς τους. 

O Doug Inglis και η Jenny Gusse, 62 ετών και οι δύο, σκοτώθηκαν όταν δέχθηκαν επίθεση από αρκούδα, μαζί με το σκυλί τους την Παρασκευή στο Εθνικό Πάρκο Banff, στον Καναδά, καθώς ειδικό σπρέι που χρησιμοποιήσαν, δεν ήταν αρκετό για να τους γλιτώσει από το πεινασμένο θηρίο.

Το ζευγάρι που ήταν αρκετά έμπειροι ακροβάτες είχαν μοιραστεί ένα πλήρες πρόγραμμα του επταήμερου ταξιδιού τους με τον θείο του άνδρα, Colin Inglis και ήταν σε επικοινωνία μαζί του μέσω δορυφορικής συσκευής, όπως είπε ο ίδιος ο θείος του θύματος στο Calgary Herald. Αργά το απόγευμα της Παρασκευής τον ενημέρωσαν πως καθυστέρησαν να πάνε στο μέρος όπου είχαν σχεδιάσει να κατασκηνώσουν και αντί αυτού θα κοιμόνταν κοντά στο ποτάμι Κόκκινο Ελάφι στην Κοιλάδα του Πάνθηρα.

Μόλις λίγες ώρες αργότερα ο κ. Inglis είπε ότι έλαβε ένα μήνυμα SOS και κατάλαβε αμέσως ότι ήταν σοβαρό.

«Έλαβα μία κλήση από την συσκευή τους που έλεγε "Άσχημη επίθεση αρκούδας και πρόσθεσε πως αμέσως ειδοποιήθηκαν οι Αρχές των Πάρκων του Καναδά από το μήνυμα. «Χτυπούσαν οι συναγερμοί. Αυτό δεν είναι καλό. Σημαίνει ότι υπήρξε εμπλοκή. Είσαι εντελώς αβοήθητος, γιατί δεν ξέρεις τι συμβαίνει»

Ένα ελικόπτερο επιστρατεύθηκε για τον εντοπισμό και τη διάσωση του ζευγαριού, ωστόσο λόγω των καιρικών συνθηκών αναγκάστηκε να επιστρέψει στη βάση του. Στις 10:30 περίπου το βράδυ μία ομάδα ανταπόκρισης εστάλη για να βρει το ζευγάρι. Η έρευνα διήρκησε περίπου 3 ώρες και ήταν σχεδόν 2 το πρωί όταν έφτασαν στην κατασκήνωση που βρισκόταν το ζευγάρι. Εκεί βρήκαν τις σορούς των 62χρονων μαζί με το σκύλο τους.

Το ζευγάρι, που εργάζονταν ως ερευνητικός επιστήμονας και τεχνικός εργαστηρίου στο Κέντρο Έρευνας Γεωργίας και Αγροδιατροφής, αντιστάθηκαν στην αρκούδα, προσπαθώντας να την απωθήσουν με ειδικό σπρέι, ωστόσο το ζώο ήταν αμείλικτο.

Η διοίκηση του πάρκου εκτιμά ότι το ζευγάρι ήταν μέσα στη σκηνή του και διάβαζαν όταν δέχθηκαν επίθεση. «Η σκηνή τους ήταν διαλυμένη και τα e-readers τους ήταν ανοιχτά», σύμφωνα με όσα είπαν οι αρχές στον θείο του θύματος.

Όταν η ομάδα διάσωσης τελικά τους εντόπισε, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αρκούδα που φέρεται να επιτέθηκε στο ζευγάρι. Το ζώο έδειχνε σημάδια επιθετικότητας και οι διασώστες δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να το πυροβολήσουν για να σωθούν.

«Όπως είπαν, η αρκούδα είχε πρόθεση να τους σκοτώσει», είπε ο Colin Inglis στη Herald.

Ερευνητές θα πραγματοποιήσουν νεκροψία νεκροτομή στην αρκούδα προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για το ίδιο ζώο που σκότωσε το ζευγάρι Καναδών, που γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο και έκτοτε ήταν μαζί. Η επίθεση ήταν η πρώτη μετά από δεκαετίες που μία αρκούδα σκοτώνει ανθρώπους μέσα στο Εθνικό Πάρκο Banff.

Το 2021 ωστόσο δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαφορετικές επιθέσεις σε κοντινές περιοχές.