ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ισραήλ: Ο αιφνιδιασμός από τη Χαμάς εγείρει ερωτήματα για «κενά» πληροφοριών των ισραηλινών

Πόλεμος Ισραήλ: Ο αιφνιδιασμός από τη Χαμάς εγείρει ερωτήματα για «κενά» πληροφοριών των ισραηλινών

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ αντιμετωπίζουν ερωτηματικά μετά την επίθεση της Χαμάς που αφήνει κενά στις πληροφορίες

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ έχει εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις ισραηλινές δυνάμεις και τους λόγους για τους οποίους υπήρξε αιφνιδιασμός.

Μια μέρα μετά την 50ή επέτειο από την έναρξη του πολέμου του Γιομ Κιπούρ το 1973, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πιάστηκαν απροετοίμαστες από συριακές και αιγυπτιακές στήλες αρμάτων μάχης, ο στρατός φάνηκε για άλλη μια φορά να αιφνιδιάστηκε από μια ξαφνική επίθεση.

«Μοιάζει αρκετά με αυτό που συνέβη εκείνη την εποχή», δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός Giora Eiland, πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ. «Όπως μπορούμε να δούμε, το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε εντελώς από μια πολύ καλά συντονισμένη επίθεση», είπε σε ενημέρωση με δημοσιογράφους.

Εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι θα υπάρξουν συζητήσεις για την προετοιμασία των μυστικών υπηρεσιών "στην πορεία", αλλά προς το παρόν το επίκεντρο ήταν στις μάχες. «Θα μιλήσουμε για αυτό όταν χρειαστεί να το συζητήσουμε», είπε σε ενημέρωση με δημοσιογράφους.

Το Ισραήλ πάντα θεωρούσε τη Χαμάς ως ορκισμένο εχθρό του, αλλά από τότε που προκάλεσε βαριές ζημιές στη Γάζα σε έναν πόλεμο 10 ημερών το 2021, το Ισραήλ είχε υιοθετήσει ένα μείγμα καρότου και μαστίγιου γι να διατηρήσει τη σταθερότητα στον αποκλεισμένο θύλακα.

Προσέφερε οικονομικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων αδειών εργασίας που επέτρεπαν στους κατοίκους της Γάζας να εργάζονται στο Ισραήλ ή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, διατηρώντας παράλληλα έναν αυστηρό αποκλεισμό και τη συνεχή απειλή αεροπορικών επιδρομών.

Τους τελευταίους 18 μήνες, καθώς η βία μαίνεται στη Δυτική Όχθη, η Γάζα ήταν σχετικά ήσυχη, εκτός από τις σποραδικές διασυνοριακές συγκρούσεις που αφορούσαν κυρίως το μικρότερο κίνημα Ισλαμικής Τζιχάντ με τη Χαμάς να παραμένει σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο.

Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Νετανιάχου έπαιζε πάντα πολύ καλά τα διαπιστευτήριά της για την ασφάλεια και τηρούσε αδιάλλακτη στάση έναντι των παλαιστινιακών μαχητών, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα από το 2007.

Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα, ο μηχανισμός ασφαλείας του Ισραήλ φάνηκε να καταρρέει καθώς μια δύναμη ενόπλων της Χαμάς που υπολογίζεται σε εκατοντάδες από τον στρατό έσπασε τους φράκτες ασφαλείας και διασκορπίστηκε στις πόλεις.

«Αυτή ήταν μια αποτυχία πληροφοριών· δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά», είπε ο Τζόναθαν Πάνικοφ, πρώην αναπληρωτής αξιωματικός των εθνικών πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης για τη Μέση Ανατολή, ο οποίος βρίσκεται τώρα στο think tank Atlantic Council.

«Ήταν μια αποτυχία ασφάλειας, υπονομεύοντας αυτό που θεωρήθηκε ότι ήταν μια επιθετική και επιτυχημένη πολυεπίπεδη προσέγγιση προς τη Γάζα από το Ισραήλ», είπε.

Για τους Ισραηλινούς, εικόνες με πτώματα που κείτονταν στους δρόμους ή ομάδες αμάχων που οδηγήθηκαν ή οδηγήθηκαν σε αιχμαλωσία στη Γάζα προκάλεσαν μεγάλο σοκ.

Το Σάββατο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Χαμάς κυκλοφόρησαν πλάνα που δείχνουν μαχητές να περνούν μέσα από εγκαταλελειμμένα γραφεία και να τρέχουν πέρα ​​από τους ψηλούς τσιμεντένιους τοίχους της τοποθεσίας.

«Το σχεδίαζαν εδώ και πολύ καιρό», είπε ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Eyal Hulata. «Προφανώς πρόκειται για μια πολύ συντονισμένη επίθεση και δυστυχώς μπόρεσαν να μας αιφνιδιάσουν τακτικά και να προκαλέσουν καταστροφικές ζημιές».

Με πληροφορίες Reuters