ΚΟΣΜΟΣ

Iσραήλ: H Chevron παγώνει» την παραγωγή σε κοίτασμα αερίου στη Μεσόγειο - Κλυδωνισμοί στην αγορά

Αναταράξεις στην αγορά αερίου στην Ευρώπη λόγω του πολέμου
Αναταράξεις στην αγορά αερίου στην Ευρώπη λόγω του πολέμου
Α.Ρ

Το Ισραήλ κάλεσε τον αμερικανικό κολοσσό της Chevron να κλείσει την πλατφόρμα εξόρυξης αερίου κοντά στη Γάζα

Η διακοπή λειτουργίας της υπεράκτιας πλατφόρμας Tαμάρ που εμφανίστηκε το 2015 στη Μεσόγειο Θάλασσα δείχνει τον κίνδυνο για τη Chevron καθώς δραστηριοποιείται στην περιοχή. Το Ισραήλ κάλεσε τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό να σταματήσει την παραγωγή φυσικού αερίου σε μία από τις δύο μεγάλες υπεράκτιες πλατφόρμες που λειτουργεί στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, δήλωσε η πετρελαϊκή εταιρεία τη Δευτέρα, σε ένα προληπτικό μέτρο ασφαλείας εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης που έχει προκαλέσει εκατοντάδες νεκρούς στο Ισραήλ και τη Γάζα.

Το κλείσιμο της πλατφόρμας Tαμάρ αναμένεται να προκαλέσει μικρό πλήγμα στα κέρδη της Chevron, αντισταθμιζόμενο από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου από τότε που ξεκίνησαν οι μάχες το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, υπογραμμίζει τους κινδύνους για την αμερικανική πετρελαϊκή μεγάλη εταιρεία που προσπαθεί να διεισδύσει περαιτέρω στην πλούσια σε φυσικό αέριο περιοχή, η οποία εδώ και πολύ καιρό ταλαιπωρείται από συγκρούσεις που έχουν καθυστερήσει τις ενεργειακές επενδύσεις.

Η Chevron «κληρονόμησε» τη διαχείριση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Tαμάρ και Λεβιάθαν του Ισραήλ με την αγορά ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Noble Energy το 2020 και έκτοτε εργάστηκε για να επεκταθεί στην Αίγυπτο και την Κύπρο. Σκέφτεται να επιστρατεύσει υποχρησιμοποιημένα εργοστάσια στην Αίγυπτο ή πλωτές εγκαταστάσεις για να υγροποιήσει περισσότερο από το αέριο που απομένει το Ισραήλ και να το στείλει στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ οι προμήθειες από τη Ρωσία εξασθενούν σε χαμηλά επίπεδα. Οι περιφερειακές αναταραχές θα μπορούσαν να περιπλέξουν ή να επιβραδύνουν τα διάφορα επενδυτικά της σχέδια, είπαν οι αναλυτές.

«Υποθέτει σιωπηρά ότι υπάρχει μια σταδιακή κίνηση προς την ειρήνη στην περιοχή», είπε ο Εντ Τσόου, πρώην στέλεχος της Chevron και ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον. «Τώρα όλος αυτός ο προγραμματισμός κινδυνεύει».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron, Mάικ Γουίρθ, είπε πρόσφατα στους επενδυτές ότι η εταιρεία εργάζεται για να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην περιοχή. Επεκτείνει και βελτιστοποιεί τις ισραηλινές πλατφόρμες φυσικού αερίου της και πρόσφατα βρήκε επαρκές αέριο, έξω από την Κύπρο.

Όμως, εάν η Chevron δυσκολευτεί να πουλήσει το φυσικό αέριο του Ισραήλ σε γειτονικές χώρες ή χάσει την πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγροποίησης στην Αίγυπτο, θα μπορούσε να επιβραδύνει περαιτέρω επενδύσεις εκεί, λέει Τζιμ Κρέιν, ειδικός ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Rice Baker Institute for Public Policy στο Χιούστον. «Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε ιδέα πού πηγαίνει αυτή η σύγκρουση», είπε. «Αυτό θα απαιτούσε κάποια επιφύλαξη και παύση στις επενδύσεις».

Η πλατφόρμα Tαμάρ βρίσκεται περίπου 15 μίλια μακριά από το Άσκελον, μια ισραηλινή παράκτια πόλη που έγινε στοχος ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα. Το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ είπε ότι θα μπορούσε να βασιστεί σε εναλλακτικά καύσιμα.

Η πλατφόρμα Λεβιάθαν, η άλλη μεγάλη υπεράκτια εγκατάσταση φυσικού αερίου που λειτουργεί η Chevron, συνεχίζει να στέλνει αέριο στο Ισραήλ και αλλού για εξαγωγή, δήλωσε η εταιρεία. «Η Chevron επικεντρώνεται στην ασφαλή και αξιόπιστη προμήθεια φυσικού αερίου προς όφελος της ισραηλινής εγχώριας αγοράς και των περιφερειακών πελατών μας», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.

Εάν η σύγκρουση συνεχιστεί για πολύ, η απώλεια του κοιτάσματος Tαμάρ θα επιβραδύνει τις προσπάθειες της Chevron να επεκτείνει τις εξαγωγές από την Αίγυπτο στην Ευρώπη, λένε οι αναλυτές.

Η διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη έδωσε στη Chevron και σε άλλους, συμπεριλαμβανομένων της Exxon Mobil και της ENI, ένα άνοιγμα για την ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και σε χώρες όπως η Αλγερία. Η Chevron και η Exxon προσπάθησαν να διαπραγματευτούν συμφωνίες για γεωτρήσεις στα πλούσια σε φυσικό αέριο κοιτάσματα της Αλγερίας.

Η Chevron και ο συνεργάτης της ENI έκαναν επίσης μια μεγάλη ανακάλυψη αερίου στα ανοιχτά της Αιγύπτου. Η Exxon θέλει να ανοίξει πηγάδι στα ανοιχτά της Αιγύπτου για πρώτη φορά το επόμενο έτος.

Η πλατφόρμα Tαμάρ της Chevron παράγει συνήθως περίπου 1 δισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα στην εγχώρια αγορά του Ισραήλ και αλλού για εξαγωγές. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε ένα κλάσμα της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Aντι Λίποου, αναλυτή πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Χιούστον.

Τη Δευτέρα, οι τιμές τόσο του φυσικού αερίου στην Ευρώπη όσο και του αργού πετρελαίου παγκοσμίως αυξήθηκαν εν μέσω φόβων ότι οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να συρρικνώσουν τις προμήθειες. «Η αγορά αντιδρά στο ενδεχόμενο μιας ευρύτερης σύγκρουσης», καταλήγει ο Λίποου.