ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Από τη Μαντόνα στη Τζίτζι Χαντίντ - Αστέρια της σόουμπιζ παίρνουν δημόσια θέση

H Μαντόνα μίλησε για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
H Μαντόνα μίλησε για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
ΑΡ

Η Ισραηλινή ηθοποιός Γκαλ Γκαντό, η συμπατριώτισσά της Μπαρ Ραφαελί, η Μαντόνα αλλά και οι παλαιστινιακής καταγωγής αδερφές Χαντίντ πήραν θέση για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και ενώνουν τη φωνή τους για την ειρήνη

Τα αστέρια της σόουμπιζ, ενίοτε με βάση την καταγωγή τους, παίρνουν θέση για τη μεγαλύτερη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή εδώ και πέντε δεκαετίες. Η Γκαλ Γκαντό και ο Αμερικανός ηθοποιός και συγγραφέας, Μαρκ Χάμιλ είναι μεταξύ εκείνων που τάχθηκαν υπέρ του Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η οργάνωση ενάντια στο Ισραήλ και τα σκληρά αντίποινα που ακολούθησαν από την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Οι επιθέσεις οδήγησαν σε περισσότερους απο 2000 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες στο Ισραήλ και τη Γάζα, με τη διεθνή κοινότητα να καταδικάζει την αιματοχυσία και τον Πάπα Φραγκίσκο να προσεύχεται για την ειρήνευση στην περιοχή.

Η Αγγλίδα ηθοποιός Φλόρενς Πιου, η σταρ των «Don't Worry Darling» και «Black Widow», 27 ετών, δημοσίευσε ένα μήνυμα σε στόρι στο Instagram που θεωρούσε ότι προερχόταν αρχικά από τον Jordan C. Brown. Το μήνυμα αναφέρει: «Είναι απολύτως λογικό να είμαστε αντίθετοι στη μεταχείριση των Παλαιστινίων από την ισραηλινή κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα να ζητάμε την προστασία των Εβραίων στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο. Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που επιτίθεται εναντίον αμάχων από ξηρά, αέρα και θάλασσα.

Οι εικόνες των απαχθέντων Ισραηλινών είναι σοκαριστικές και καταστροφικές. Δεδομένων των χιλιάδων ετών διώξεων των Εβραίων, να ξέρετε ότι οι Εβραίοι φίλοι σας —ακόμα κι αν δεν βρίσκονται στο Ισραήλ— πληγώνονται και φοβούνται όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα και οι μη Εβραίοι σιωπούν. Καταλαβαίνω ότι πολλοί από εμάς φοβόμαστε να εκφράσουμε γνώμη επειδή η κρίση εκεί είναι τόσο λεπτή και δυσνόητη, και φοβόμαστε να πούμε το λάθος. Αλλά μπορούμε –και πρέπει– να χρησιμοποιούμε πάντα τις φωνές μας για να καταγγείλουμε την τρομοκρατία και την παράλογη δολοφονία αμάχων».

H Γκαλ ΓκαντόΑΡ

Η 38χρονη Γκαλ Γκαντό που υπηρέτησε δύο υποχρεωτικά χρόνια στις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις, ανέβασε επίσης στο Instagram το δικό της μήνυμα. «Στέκομαι στο πλευρό του Ισραήλ, πρέπει και εσύ. Ο κόσμος δεν μπορεί να μένει αμέτοχοε όταν συμβαίνουν αυτές οι φρικτές τρομοκρατικές ενέργειες!»

Ο Ρον Πέρλμαν, ο 73χρονος σταρ του «Sons of Anarchy», ανέβασε στο Instagram του μια εικόνα ταπό το Αστέρι του Δαβίδ πίσω από τις λέξεις «Στο πλευρό το Ισραήλ». Συμπεριέλαβε τη λεζάντα: «Αμίλητη αγριότητα, ανεπεξέργαστη θλίψη».

Η κωμικός Σάρα Σίλβερμαν έγραψε στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter: «Η αδερφή μου και τα ανίψια μου είναι εκεί. Διαμαρτύρονται για τον Μπίμπι εδώ και μήνες», είπε, αναφερόμενη στον πρωθυπουργό Νετανιάχου.

«Αγωνιστείτε για μια λύση δύο κρατών. Οι Ισραηλινοί είναι Εβραίοι και Άραβες και όλα τα χρώματα. Υπάρχει τόση πολυπλοκότητα σε αυτό. Αλλά μην κάνετε κανένα λάθος η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που αποστολή της είναι να σκοτώσει όλους τους Εβραίους. Αυτός ο γ...ος κόσμος μου ραγίζει την καρδιά».

Η Μπαρ Ραφαέλι, το 38χρονο τοπ μόντελ από το Ισραήλ είπε σε γερμανική εφημερίδα: «Η χώρα μου δέχτηκε επίθεση από τρομοκράτες που σκόπιμα και αδιακρίτως δολοφόνησαν εκατοντάδες πολίτες και απήγαγαν δεκάδες αλλους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Ως μητέρα τριών μικρών παιδιών, δεν μπορώ να φανταστώ πώς πρέπει να αισθάνονται αυτή τη στιγμή οι γονείς που δεν γνωρίζουν εάν το εξαφανισμένο παιδί τους είναι νεκρό ή βρίσκεται στα χέρια τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η καρδιά μου έχει ραγίσει καθώς ακούω για όλο και περισσότερους νεκρούς και τραυματίες στην τηλεόραση που είναι πάντα ανοιχτή. Σε αυτές τις δύσκολες μέρες που το Ισραήλ θα προσπαθήσει να επιστρέψει τους απαχθέντες γιους και τις κόρες του, η παγκόσμια αλληλεγγύη θα είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα εκτιμηθεί».

Η Μπαρ Ραφαελί

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Νάταλι Πόρτμαν, δημοσίευσε ένα μήνυμα στο Instagram λέγοντας: «Η καρδιά μου είναι συντετριμμένη για τον λαό του Ισραήλ. Παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι έχουν δολοφονηθεί και απαχθεί από τα σπίτια τους. Είμαι τρομοκρατημένη με αυτές τις βάρβαρες πράξεις και η καρδιά μου χτυπάει δυνατά από αγάπη και προσευχή για τις οικογένειες όλων των πληγέντων».

Η τραγουδίστρια του «Like a Prayer» Μαντόνα ανέβασε ένα βίντεο μαζί με ένα μήνυμα προς τους followers της. «Το να βλέπεις όλες αυτές τις οικογένειες και ειδικά τα παιδιά να συλλαμβάνονται, να επιτίθενται και να δολοφονούνται στους δρόμους είναι αποκαρδιωτικό. Φαντάζεσαι να σου συνέβαινε αυτό; Είναι ακατανόητο. Οι συγκρούσεις δεν μπορούν ποτέ να επιλυθούν με βία.

Δυστυχώς η ανθρωπότητα δεν κατανοεί αυτήν την Συμπαντική αλήθεια. Δεν το κατάλαβα ποτέ», έγραψε. «Ζούμε σε έναν κόσμο που καταστρέφεται από το μίσος. Η καρδιά μου βρίσκεται στο Ισραήλ. Σε οικογένειες και σπίτια που έχουν καταστραφεί. Στα παιδιά που χάνονται. Στα αθώα θύματα που έχουν σκοτωθεί. Σε όλους όσοι υποφέρουν ή που θα υποφέρουν από αυτή τη σύγκρουση. Προσεύχομαι για σας. Γνωρίζω ότι αυτό είναι έργο της Χαμάς και υπάρχουν πολλοί αθώοι άνθρωποι στην Παλαιστίνη που δεν υποστηρίζουν αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση. Αυτή η τραγική επίθεση θα προκαλέσει περισσότερο πόνο σε όλους. Ας Προσευχηθούμε όλοι. Για το Ισραήλ. Για την ειρήνη. Για τον κόσμο»

Το παλαιστινιακής καταγωγής τοπ μόντελ Τζίτζι Χαντίντ μίλησε για τη συνεχιζόμενη θανατηφόρα σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, χαρακτηρίζοντάς την ως «αδικαιολόγητη τραγωδία». Τάσσεται στο πλευρό της Παλαιστίνης, ενώ καταδίκασε επίσης τη βία που προέκυψε ως αποτέλεσμα των επιθέσεων.

Η 28χρονη στηρίζει εδώ και καιρό το παλαιστινιακό ζήτημα μαζί με την αδερφή της Μπέλα Χαντίντ και διευκρίνισε ότι αισθάνεται ευθύνη απέναντι στους Εβραίους φίλους της να καταστήσει σαφές ότι δεν υποστηρίζει την καταστροφή κανενός Εβραίου. Έχει επίσης πει ότι πιστεύει ότι το να είσαι υπέρ της Παλαιστίνης δεν ισοδυναμεί με το να είσαι αντισημίτης

«Έχω βαθιά ενσυναίσθηση και θλίψη για τον παλαιστινιακό αγώνα και τη ζωή υπό κατοχή· είναι μια ευθύνη που έχω καθημερινά. Νιώθω επίσης ευθύνη απέναντι στους Εβραίους φίλους μου να το ξεκαθαρίσω, όπως έκανα πριν: Ενώ έχω ελπίδες και όνειρα για τους Παλαιστίνιους , κανένα από αυτά δεν περιλαμβάνει τη ζημιά ενός Εβραίου», έγραψε στο Instagram.

«Η τρομοκρατία σε βάρος αθώων ανθρώπων δεν ευθυγραμμίζεται και δεν κάνει κανένα καλό για το «κίνημα της Ελεύθερης Παλαιστίνης. Η ιδέα ότι το κάνει έχει τροφοδοτήσει έναν οδυνηρό κύκλο αντιποίνων δεκαετιών (όπου κανένας αθώος άμαχος , Παλαιστίνιος ή Ισραηλινός δεν αξίζει να είναι θύμα) και βοηθά στη διαιώνιση της ψευδούς ιδέας ότι το να είσαι υπέρ της Παλαιστίνης σημαίνει να είσαι αντισημίτης, πρόσθεσε.

Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή της, η Τζίτζι Χαντίντ, μητέρα ενός παιδιού, εξέφρασε τα συλλυπητήριά της σε όλους όσους επλήγησαν από τη σύγκρουση και ζήτησε ειλικρινά την προστασία των «αθώων». «Αν πονάς, καθώς μοιράζομαι τα συλλυπητήριά μου σήμερα με τους αγαπημένους μου, Παλαιστίνιους και Εβραίους, σου στέλνω την αγάπη και τη δύναμή μου, όποιος κι αν είσαι», έγραψε. «Υπάρχουν πολλά περίπλοκα, προσωπικά και έγκυρα συναισθήματα, αλλά κάθε άνθρωπος αξίζει βασικά δικαιώματα, μεταχείριση και ασφάλεια, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη θρησκεία, την εθνότητα ή πού ήταν και τα δύο».

Η Χαντίντ είπε ότι ξέρει ότι τα λόγια της δεν θα είναι αρκετά για να γιατρέψουν τις βαθιές πληγές τόσων πολλών, αλλά προσεύχεται πάντα για την ασφάλεια των αθώων ζωών.