ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: O παρασκηνιακός «πόλεμος» παραπληροφόρησης Ισραήλ - Χαμάς με παραδείγματα

Reuters: O παρασκηνιακός «πόλεμος» παραπληροφόρησης Ισραήλ - Χαμάς με παραδείγματα

Η διαδικτυακή σύγκρουση παραπληροφόρησης που εξελίσσεται στο παρασκήνιο του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς έχει...αμέτρητα παραδείγματα

Με τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς να κλιμακώνεται επικίνδυνα, ένας άλλος πόλεμος εξελίσσεται στο παρασκήνιο σύμφωνα με αναλυτές και ρυθμιστικές αρχές, που απειλεί να «φουντώσει» τα πάθη και τα μίση...αυτός της διαδικτυακής παραπληροφόρησης.

Η μονάδα ελέγχου γεγονότων του Reuters έχει εντοπίσει πολυάριθμες περιπτώσεις αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν ψεύτικες εικόνες και πληροφορίες σχετικά με τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, και άλλες στις οποίες η σύγχυση και όχι η σκόπιμη παραπληροφόρηση φαίνεται να ενέτεινε τις εντάσεις.

Αυτά περιλαμβάνουν:

* Έναν λογαριασμό X (πρώην twitter) με το όνομα Farida Khan που ισχυρίζεται ότι είναι δημοσιογράφος του Al Jazeera στη Γάζα. Δημοσίευσε μήνυμα λέγοντας ότι είχε ένα βίντεο με τον "πύραυλο της Χαμάς που προσγειώθηκε στο νοσοκομείο". Το Al Jazeera ειδοποίησε στη συνέχεια τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι ο λογαριασμός δεν είχε καμία σχέση με την υπηρεσία ειδήσεων. Το Al Jazeera είπε στο Reuters ότι δεν απασχολεί άτομο με το όνομα Farida Khan. Ο λογαριασμός αφαιρέθηκε αργότερα.

* Ένα βίντεο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που μιλούσε για την Ουκρανία πέρυσι κοινοποιήθηκε αυτόν τον μήνα με κατασκευασμένους υπότιτλους που προειδοποιούσε τις ΗΠΑ να μην αναμειγνύονται στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

* Εν μέσω αυθεντικών εικόνων που δείχνουν πτώματα όσων σκοτώθηκαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ένα βίντεο του 2015 με το λιντσάρισμα 16χρονης στη Γουατεμάλα παρερμηνεύτηκε στο διαδίκτυο ότι δείχνει μια νεαρή Ισραηλινή να καίγεται από έναν «παλαιστινιακό όχλο ".

* Αφού έλαβε διαδικτυακή κριτική για τις γαλανόλευκες σημαίες που χρησιμοποιούσε στο σόου της, η ποπ τραγουδίστρια Pink δημοσίευσε ένα tweet λέγοντας: «Δέχομαι πολλές απειλές επειδή οι άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι κυματίζω ισραηλινές σημαίες στο σόου μου. Δεν είναι. Χρησιμοποιώ σημαίες Poi από την αρχή αυτής της περιοδείας. Αυτές χρησιμοποιήθηκαν πριν από πολλά, πολλά χρόνια από τους Μαορί στη Νέα Ζηλανδία."

Στις σύγχρονες συγκρούσεις, σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς και στη Μέση Ανατολή, οι αντιμαχόμενες πλευρές χρησιμοποιούν εδώ και καιρό την τηλεόραση - και πιο πρόσφατα το Διαδίκτυο - για να κερδίσουν τον πόλεμο για τις καρδιές και τα μυαλά καθώς και τον πόλεμο στο έδαφος, αναμειγνύοντας συχνά την αλήθεια με τη μυθοπλασία .

Οι ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν. Ο επικεφαλής του κλάδου της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, κάλεσε τη X, τη μητρική εταιρεία του Facebook, τη Meta, το TikTok και το YouTube ότι δεν έκαναν αρκετά για να περιορίσουν την παραπληροφόρηση μετά τις επιθέσεις. Κάθε εταιρεία έχει δηλώσει ότι έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου και του επιβλαβούς περιεχομένου.

Από τις 7 Οκτωβρίου, η Μονάδα Κυβερνοχώρου στο Γραφείο του Εισαγγελέα του Ισραήλ έχει αρχίσει να εργάζεται για την αφαίρεση περιεχομένου από τα κοινωνικά δίκτυα που διανέμουν περιεχόμενο το οποίο, όπως λένε, υποκινεί τη βία που σχετίζεται με τη Χαμάς.

Η ισραηλινή εισαγγελία είπε ότι έχει υποβάλει περίπου 4.450 αιτήματα για την αφαίρεση περιεχομένου, σύμφωνα με το ακόλουθο τμήμα, τα περισσότερα από αυτά στο Facebook, το TikTok και το X, παλαιότερα γνωστά ως Twitter.

Ο Ράφι Μέντελσον, αντιπρόεδρος της ισραηλινής εταιρείας παρακολούθησης ρομπότ Cyabra, είπε ότι περισσότεροι από 40.000 ψεύτικοι λογαριασμοί έχουν προωθήσει αφηγήσεις υπέρ της Χαμάς στο διαδίκτυο και χιλιάδες από αυτές δημιουργήθηκαν περισσότερο από ένα χρόνο πριν από την επίθεση.

"Η κλίμακα υποδηλώνει ότι υπήρχε προπαρασκευασμένο περιεχόμενο και ανθρώπινο δυναμικό για να το βγάλουμε έξω. Δεν έχουμε δει τέτοια πολυπλοκότητα με μια μαχητική ομάδα", είπε στο Reuters.

Ορισμένοι λογαριασμοί φαίνεται επίσης να εμπλέκονται στην εκτόξευση ψευδών, στοχεύοντας Παλαιστίνιους και χώρες της Μέσης Ανατολής που θεωρούνται φιλοπαλαιστινιακές.

Το 2014 ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Αμπού Ομπάιντα, δημοσίευσε ένα βίντεο αναγνωρίζοντας την υποστήριξη του Ιράν στη Χαμάς. Τις τελευταίες ημέρες, αυτό αναδημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο και παραποιήθηκε ως πρόσφατο, για να εμπλέξει άμεσα την Τεχεράνη στην τελευταία επίθεση.

Και ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ήταν επικριτικός για τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ, προστέθηκαν λανθασμένοι υπότιτλοι σε ένα viral βίντεο που κυκλοφόρησε στο X και στο Facebook τις τελευταίες ημέρες προειδοποιώντας τις ΗΠΑ να μην επέμβουν και ότι η Τουρκία ήταν «έτοιμη να υπερασπιστεί την Παλαιστίνη με οποιοδήποτε τίμημα. ".