ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Διαδηλωτές υπέρ της εκεχειρίας στη Γάζα εισέβαλαν στο Καπιτώλιο

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Διαδηλωτές υπέρ της εκεχειρίας στη Γάζα εισέβαλαν στο Καπιτώλιο
twitter

Πόλεμος στο Ισραήλ: Διαδηλωτές μπήκαν στο Καπιτώλιο να διαμαρτυρηθούν ζητώντας από την κυβέρνηση να ζητήσει κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Συγκέντρωση έξω από το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια... μέσα σε αυτό, πραγματοποιούν Αμερικανοεβραιοι, ζητώντας από το νομοθετικό σώμα να ζητήσει κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ εντός του κτηρίου βρίσκονται πάνω από 350 διαδηλωτές που πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία.

Μεταξύ αυτών είναι και περίπου 20 ραβίνοι που προσεύχονται.

Tα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, σημειώνουν ότι η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες προσαγωγές.

Πολλοί τραυματίες σε συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ

Πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν σήμερα όταν ξέσπασαν συγκρούσεις με διαδηλωτές τους οποίους προσπαθούσαν να απωθήσουν, κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Αμάν, ανακοίνωσαν οι αρχές της Ιορδανίας.

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν ιδιοκτησίες κοντά στην πρεσβεία, ανέφερε η αστυνομία.

«Όχι πρεσβεία των σιωνιστών στην αραβική γη» φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν για να κάνουν πορεία μετά τη μεσημεριανή προσευχή.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στην κινητοποίηση συμμετείχαν περίπου 10.000 άνθρωποι.

Οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν να φτάσουν στο κτίριο της πρεσβείας, που βρίσκεται στη συνοικία Ράμπιεχ, στα δυτικά προάστια του Αμάν, αποκλείοντας όλους τους γύρω δρόμους. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και πορτρέτα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τη λεζάντα «Εγκληματίας πολέμου», στα αραβικά και τα αγγλικά.

Ταυτόχρονα, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, τον οποίο χαρακτήριζαν «προδότη».

Το ιορδανικό κοινοβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως για την κατάσταση στη Γάζα και ο πρόεδρος του, ο Άχμαντ Σαφάντι, ζήτησε «να προσαχθούν οι επικεφαλής της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματά τους». Πολλοί βουλευτές ζήτησαν εξάλλου να διακοπούν οι σχέσεις με το Ισραήλ και να απελαθεί ο Ισραηλινός πρεσβευτής.

Η Ιορδανία φιλοξενεί περίπου 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Οι Ιορδανοί παλαιστινιακής καταγωγής αποτελούν σχεδόν τον μισό πληθυσμό του βασιλείου.

Η Παλαιστινιακή Αρχή προσφεύγει στο ΔΠΔ ζητώντας να γίνει διεθνής έρευνα για το πλήγμα στο νοσοκομείο Αχλί Αράμπ της Γάζας

Η Παλαιστινιακή Αρχή θέλει να διερευνηθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο το πολύνεκρο πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας, για το οποίο αλληλοκατηγορούνται το Ισραήλ και η Χαμάς, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπός της στη Γαλλία, Χάλα Άμπου Χασίρα.

«Το παλαιστινιακό κράτος κατέθεσε σήμερα (Τετάρτη) έναν φάκελο στο ΔΠΔ, ζητώντας να διερευνηθεί αυτό το έγκλημα. Χρειάζεται μια διεθνής έρευνα», είπε η Άμπου Χασίρα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της αποστολής της Παλαιστίνης στη Γαλλία.

Μολονότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στήριξε την ισραηλινή εκδοχή, σύμφωνα με την οποία για το πλήγμα αυτό ευθύνεται ο Ισλαμικός Τζιχάντ, μια άλλη ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, η Άμπου Χασίρα δεν είχε καμία αμφιβολία για το ποιος είναι ο υπεύθυνος: «Το Ισραήλ είναι ο μοναδικός υπεύθυνος (…) Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ στοχοθετεί πολιτικές υποδομές και συγκεκριμένα νοσοκομεία», τόνισε.

Από το πλήγμα, το βράδυ της Τρίτης, στο νοσοκομείο Αχλί Αράμπ, στο κέντρο της Γάζας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 471 άνθρωποι.

Επειδή «η Γαλλία έχει κάποια αξιοπιστία στην περιοχή αναμένουμε να αναλάβει δράση για να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα, να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας και να επιτραπεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε η Παλαιστίνια διπλωμάτις.