ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Διαδηλωτές υπέρ της εκεχειρίας στη Γάζα εισέβαλαν στο Καπιτώλιο – Εκατοντάδες οι συλλήψεις

ΗΠΑ: Διαδηλωτές υπέρ της εκεχειρίας στη Γάζα εισέβαλαν στο Καπιτώλιο – Εκατοντάδες οι συλλήψεις
AP Photo

Πόλεμος στο Ισραήλ: Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Καπιτώλιο την Τετάρτη και κατέλαβαν ένα μέρος του κτηρίου.

Οι διαδηλωτές κάλεσαν τους νομοθέτες και την κυβέρνηση Μπάιντεν να πιέσουν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία βρίσκεται υπό ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές μετά τη θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς.

Ντυμένοι με μαύρα μπλουζάκια που έγραφαν «οι Εβραίοι λένε κατάπαυση του πυρός τώρα» και «όχι στο όνομά μας», οι ακτιβιστές κάθισαν χειροκροτώντας και τραγουδώντας στο πάτωμα στο εσωτερικό του κτηρίου κρατώντας μεγάλα πανό που έγραφαν «Εκεχειρία» και «Να ζήσει η Γάζα».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα ξένα ΜΜΕ, μεταξύ των διαδηλωτών, ήταν τουλάχιστον 20 ραβίνοι που προσεύχονταν.

Η εισβολή έληξε με συλλήψεις

Οι συγκεντρωμένοι υποστήριζαν ότι δεν θα φύγουν από το κτήριο αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους, που ήταν η ανακωχή σαν πρώτο βήμα «για να σταματήσει η συνεχιζόμενη γενοκτονία από τον ισραηλινό στρατό των πάνω από 2 εκατ. Παλαιστινίων στην πολιορκημένη Γάζα».

«Προειδοποιήσαμε τους διαδηλωτές να σταματήσουν να διαδηλώνουν στο εσωτερικό του Καπιτωλίου. Όταν δεν συμμορφώθηκαν, αρχίσαμε να τους συλλαμβάνουμε», ανέφερε η αστυνομία του Καπιτωλίου.

Η αστυνομία πρόσθεσε ότι δεν επιτρέπονται διαδηλώσεις μέσα στο κτήριο. Οι διαδηλωτές μπήκαν στο νόμιμα στο Καπιτώλιο, περνώντας από τα σημεία ελέγχου ασφαλείας των επισκεπτών και τους επετράπη αρχικά να συγκεντρωθούν, αλλά δεν ακολούθησαν τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας μετά την έναρξη των διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 300 διαδηλωτές συνελήφθησαν, ενώ σύμφωνα με τις φιλειρηνικές οργανώσεις Jewish Voice for Peace και IfNotNow που διοργάνωσαν τη διαμαρτυρία οι συλλήψεις των Αμερικανοϊσραηλινών έφτασαν τις 500.

Διαδήλωση και έξω από το Καπιτώλιο

Πριν από την καθιστική διαμαρτυρία στο εσωτερικό του κτηρίου, εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Καπιτώλιο, καλώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν να ζητήσει από το Ισραήλ κατάπαυση του πυρός.

«Ο Μπάιντεν είναι πραγματικά ο μόνος που έχει τη δύναμη να πιέσει το Ισραήλ αυτή τη στιγμή και πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτή τη δύναμη για να σώσει αθώες ζωές», είπε μια 32χρονη διαδηλώτρια.

Πολλοί τραυματίες σε συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ

Στο μεταξύ, πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν την Τετάρτη όταν ξέσπασαν συγκρούσεις με διαδηλωτές τους οποίους προσπαθούσαν να απωθήσουν, κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Αμάν, ανακοίνωσαν οι αρχές της Ιορδανίας.

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν ιδιοκτησίες κοντά στην πρεσβεία, ανέφερε η αστυνομία.

«Όχι πρεσβεία των σιωνιστών στην αραβική γη» φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν για να κάνουν πορεία μετά τη μεσημεριανή προσευχή.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στην κινητοποίηση συμμετείχαν περίπου 10.000 άνθρωποι.

Οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν να φτάσουν στο κτήριο της πρεσβείας, που βρίσκεται στη συνοικία Ράμπιεχ, στα δυτικά προάστια του Αμάν, αποκλείοντας όλους τους γύρω δρόμους. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και πορτρέτα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τη λεζάντα «Εγκληματίας πολέμου», στα αραβικά και τα αγγλικά.

Ταυτόχρονα, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, τον οποίο χαρακτήριζαν «προδότη».

Το ιορδανικό κοινοβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως για την κατάσταση στη Γάζα και ο πρόεδρος του, ο Άχμαντ Σαφάντι, ζήτησε «να προσαχθούν οι επικεφαλής της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματά τους». Πολλοί βουλευτές ζήτησαν εξάλλου να διακοπούν οι σχέσεις με το Ισραήλ και να απελαθεί ο Ισραηλινός πρεσβευτής.

Η Ιορδανία φιλοξενεί περίπου 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Οι Ιορδανοί παλαιστινιακής καταγωγής αποτελούν σχεδόν τον μισό πληθυσμό του βασιλείου.