ΚΟΣΜΟΣ

Στρατηγός Πετρέους: Μια χερσαία επέμβαση στη Γάζα θα είναι φρικτή και μακρόχρονη

Στρατηγός Πετρέους: Μια χερσαία επέμβαση στη Γάζα θα είναι φρικτή και μακρόχρονη

«Δεν κερδίζεις τις αντεξεγέρσεις σε ένα ή δύο χρόνια. Συνήθως χρειάζονται μια δεκαετία ή περισσότερο, όπως είδαμε στο Ιράκ, όπως είδαμε στο Αφγανιστάν», είπε ανέφερε μεταξύ άλλων ο κορυφαίος στρατηγός των ΗΠΑ, Ντειβιντ Πετρέους

Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα αναμένει με αγωνία το τι μέλλει γενέσθαι στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, με όλα να δείχνουν ότι επίκειται χερσαία επίθεση, ο κορυφαίος στρατηγός των ΗΠΑΠ, Ντέβιντ Πετρέους προειδοποιεί ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μία από τις πιο φρικτές και μακρόχρονες συρράξεις.

Σύμφωνα με το Politico, μετά τις επιθέσεις των μελών της Χαμάς στο Ισραήλ που άφησαν χιλιάδες τραυματίες και τουλάχιστον 1400 νεκρούς, ο πρώην διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προειδοποίησε ότι η συνέχιση των επιθέσεων του Ισραηλινού Στρατού με χερσαία εισβολή «θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Μογκαντίσου πολύ γρήγορα».

Ο κορυφαίος στρατηγός των ΗΠΑ, επικαλούμενος το περιστατικό του 1993 είπε ότι οι IDF θα έρθουν αντιμέτωπες με μία παρόμοια πραγματικότητα εντός εχθρικού εδάφους, αν εμπλακούν σε χερσαία επιχείρηση.

«Αν οι μαχητές της Χαμάς είναι τόσο δημιουργικοί στην άμυνα όσο ήταν σε εκείνη τη φρικτή, βάρβαρη, ανείπωτη επίθεση, τότε θα δείτε βομβιστές αυτοκτονίας, θα δείτε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, θα υπάρχουν ενέδρες, παγίδες και παγίδες».

Ο Ντέιβιντ Πετρέους συμπληρώνοντας ανέφερε ότι η προσωπική του εμπειρία από τη διοίκηση στρατών που εμπλέκονται σε βίαιες εκστρατείες κατά εξεγέρσεων θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για τον Ισραηλινό Στρατό σε περίπτωση που προχωρήσει σε χερσαία εισβολή.

«Είναι δύσκολο για μένα να φανταστώ χειρότερο σκηνικό από αυτό το συγκεκριμένο, και ήμουν κάποιος που διοικούσε δυνάμεις σε μεγάλες αστικές επιχειρήσεις», είπε ο Πετρέους. «Δεν κερδίζεις τις αντεξεγέρσεις σε ένα ή δύο χρόνια. Συνήθως χρειάζονται μια δεκαετία ή περισσότερο, όπως είδαμε στο Ιράκ, όπως είδαμε στο Αφγανιστάν».

Ο πρώην αξιωματούχος του στρατού σημείωσε πως το Ισραήλ, μόλις θεωρήσει ότι η μάχη κατά της Χαμάς έχει κερδηθεί, χρειάζεται ένα σχέδιο για την αποκατάσταση των βασικών υπηρεσιών, την ανοικοδόμηση της Γάζας και τη στήριξη της διακυβέρνησης στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Έγγραφα αποκαλύπτουν τα σχέδια της Χαμάς πριν την επίθεση

Fake News σε Facebook, Instagram και TikTok για τις επιθέσεις στο Ισραήλ: Έρευνα ξεκινά η Κομισιόν

Το Ισραήλ προειδοποιεί για τη Γάζα: «Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι»