ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το «ναρκωτικό του τζιχαντιστή» Captagon είχαν πάρει τα μέλη της Χαμάς

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το «ναρκωτικό του τζιχαντιστή» Captagon είχαν πάρει τα μέλη της Χαμάς

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στις τσέπες των μελών της Χαμάς βρέθηκαν χάπια Captagon

Οι τρομοκράτες της Χαμάς που πραγματοποίησαν την αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου διαπιστώθηκε ότι ήταν υπό την επήρεια του Captagon, ενός συνθετικού διεγερτικού τύπου αμφεταμίνης που παρήχθη λαθραία στη νότια Ευρώπη και διακινήθηκε μέσω Τουρκίας στις καταναλωτικές αγορές της Αραβικής Χερσονήσου, όπως αναφέρεται από τον Nir Dvori του Channel 12.

Τα χάπια βρέθηκαν στις τσέπες πολλών μελών της Χαμάς που έχασαν τη ζωή τους στο ισραηλινό έδαφος.

Αυτό το διεγερτικό ναρκωτικό, γνωστό και ως «κοκαΐνη για τους φτωχούς», επέτρεπε στους τρομοκράτες να διαπράττουν αποτρόπαιες πράξεις με μια αίσθηση ηρεμίας και αδιαφορίας.

Ταυτόχρονα, τους κρατούσε σε μεγάλη εγρήγορση για παρατεταμένες περιόδους και κατέστειλε την όρεξή τους.

Τι είναι το CAPTAGON

Πρόκειται για τα χάπια CAPTAGON, τα περίφημα «χάπια των τζιχαντιστών». Τα χάπια που για κάποια χρόνια εθεωρείτο ότι δημιουργούσαν σούπερ στρατιώτες αλλά τα καταναλώνουν κυρίως νέοι που διασκεδάζουν.

Πρόκειται για συνθετική αμφεταμίνη η οποία χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του ‘60 για τη θεραπεία της ναρκοληψίας και του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Το CAPTAGON όμως προκαλούσε παρενέργειες και εθισμό και γρήγορα αποσύρθηκε ενώ σταμάτησε να πωλείται το 1986.

Που κατασκευάζεται

Στο τέλος της δεκαετία του 1990 εμφανίστηκαν χάπια με το όνομα Captagon που όμως δεν ήταν τα παλαιότερα. Πωλούνται παράνομα και περιέχουν αμφεταμίνη ανάλογη αυτής που πωλείται στους δρόμους του Άμστερνταμ. Η αμφεταμίνη χρησιμοποιήθηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως διεγερτικό και κατά της κοπώσεως των στρατιωτών.

Κάπως έτσι σήμερα συνδέθηκε με τη βιαιότητα των τζιχαντιστών αν και πλέον είναι σαφές ότι δεν οφείλεται στη χρήση του Captagon. ΟΙ μεγαλύτεροι παραγωγοί του χαπιού θεωρούνται οι Βούλγαροι και οι Τούρκοι.