ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Τα υπόγεια τούνελ της Χαμάς - Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» του ισραηλινού στρατού

Τα τούνελ της Χαμάς
Τα τούνελ της Χαμάς

Το εκτεταμένο δίκτυο των τούνελ που κατασκεύασε η Χαμάς παρουσιάζει μια μοναδική πρόκληση για το Ισραήλ που θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τον ήδη δύσκολο αστικό πόλεμο, εάν υπάρξει χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι σήραγγες που έχει κατασκευάσει εδώ και χρόνια η Χαμάς αποτελούν από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον ισραηλινό στρατό, εάν και όταν αποφασίσει να προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας. Εκτός από τις υπόγειες εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας, η Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλους, πιθανότατα διαχειρίζεται το μεγαλύτερο δίκτυο τούνελ στον κόσμο.

«Η κλίμακα της πρόκλησης όπου εκατοντάδες μίλια τούνελ διασταυρώνονται κάτω από το έδαφος στον θύλακα της Γάζας, είναι εντελώς μοναδική», έγραψε σε άρθρο ο Τζον Σπένσερ, πρόεδρος των μελετών αστικού πολέμου στο Ινστιτούτο Μοντέρνου Πολέμου, μέρος της Στρατιωτικής Ακαδημίας των Ηνωμένων Πολιτειών West Point. «Αυτό το εκτεταμένο υπόγειο συγκρότημα είναι το πρόβλημα, για το οποίο δεν υπάρχει λύση για τις ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις».

Το δίκτυο των 1.300 σηράγγων υπολογίζεται ότι έχει μήκος περίπου 500 χιλιομέτρων συνολικά, με ορισμένες σήραγγες να έχουν βάθος έως και 70 μέτρα κάτω από το έδαφος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότερες από τις σήραγγες έχουν μόλις δύο μέτρα ύψος και δύο μέτρα πλάτος.

Οι ειδικοί λένε ότι οι 200 και πλέον όμηροι που συνέλαβε η Χαμάς μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ φυλάσσονται στις σήραγγες αυτές. Επίσης στα τούνελ αυτά υπάρχουν αποθέματα όπλων, τροφίμων, νερού, γεννήτριες, καύσιμα και άλλος εξοπλισμός. Οι ερευνητές που έχουν μελετήσει τις σήραγγες πιστεύουν ότι οι ηγέτες της Χαμάς βρίσκονται επίσης πιθανότατα υπόγεια. Οι ειδικοί λένε ότι οι σήραγγες θα περιπλέξουν ακόμη περισσότερο ένα ήδη πολύπλοκο και δύσκολο σενάριο μάχης.

«Οι σήραγγες επιτρέπουν στους μαχητές να κινούνται μεταξύ μιας σειράς θέσεων μάχης με ασφάλεια και ελεύθερα», εξήγησε ο Σπένσερ. «Εν ολίγοις, οι σήραγγες είναι ένας εξαιρετικός ισοσταθμιστής, εξουδετερώνοντας τα πλεονεκτήματα του Ισραήλ σε όπλα, τακτικές, τεχνολογία και οργάνωση».

«Εκτός από τον κίνδυνο να μην μπορείς να κάνεις διάκριση μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών στόχων, κάτι που πρέπει να κάνεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αυτοί [ο ισραηλινός στρατός] έχουν τα προβλήματα του αστικού εδάφους, το οποίο ουσιαστικά μπορεί να περιγραφεί ως μάχη σε τρεις διαστάσεις» τονίζει ο Μάικ Μάρτιν, ειδικός στην ψυχολογία του πολέμου στο Kings College του Λονδίνου.

«Έτσι θα έχουν ανθρώπους να σας πυροβολούν από ψηλά, από πύργους· και μετά, φυσικά, από τα υπόγεια… Και φυσικά, αν καταστρέψουν ένα κτήριο, αυτό θα γίνει ένας σωρός ερειπίων, που γίνεται πολύ εύκολο μέρος για να υπερασπιστεί κάποιος και να σου απαντήσει», είπε στη DW. «Έτσι, πραγματικά, το αστικό έδαφος είναι το πιο δύσκολο έδαφος που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας στρατός».

Ο εντοπισμός των τούνελ της Χαμάς

Αρχικά, οι υπόγειες σήραγγες σε αυτήν την περιοχή χρησιμοποιήθηκαν για τη διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου και στη συνέχεια Γάζας και Ισραήλ. Με τον καιρό, λόγω της αυξημένης εναέριας επιτήρησης του Ισραήλ με drones και άλλο ηλεκτρονικό κατασκοπευτικό εξοπλισμό στη Γάζα, η Χαμάς άρχισε να επενδύει ανθρώπινο δυναμικό και χρήματα για την επέκταση του δικτύου σήραγγας.

Σε σε μια στρατιωτική επιχείρηση του 2014 στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός ανακάλυψε την πραγματική έκταση των σηράγγων της Χαμάς. Μετά από αυτό, η κυβέρνηση του Ισραήλ άρχισε να αναπτύσσει ένα φράγμα κατά μήκος των συνόρων της Γάζας που εκτεινόταν υπόγεια για να αποτρέψει την πρόσβαση των σηράγγων στην ισραηλινή πλευρά.

Δεν είναι εύκολο να εντοπίσει κανείς τις σήραγγες, οι οποίες μπορεί να βρίσκονται κάτω από κτήρια κάθε είδους. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει αυτό, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ραντάρ και άλλων τεχνικών ανίχνευσης που μετρούν τα θερμικά μοτίβα, τις μαγνητικές «υπογραφές» και την ακουστική.

Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, τα υπόγεια περάσματα τείνουν να εντοπίζονται από ανθρώπους όπως ανέφερε η δεξαμενή σκέψης Rand σε μια ερευνητική ενημέρωση του 2017 σχετικά με το θέμα. Δηλαδή, από στρατιώτες σε περιπολία ή όταν, για παράδειγμα, το τηλεφωνικό σήμα ενός παρακολουθούμενου στελέχους της Χαμάς εξαφανίζεται ξαφνικά όταν κατευθυνθεί υπόγεια.

Υπόγειες μάχες με ειδικές βόμβες

Στο παρελθόν, δακρυγόνα ή χημικοί παράγοντες έχουν χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό τούνελ, εξήγησε μια από τις κορυφαίες εμπειρογνώμονες στον κόσμο σε αυτόν τον τομέα, η Daphne Richemond-Barak, στο βιβλίο της, «Underground Warfare». Αλλά αυτά «θα θεωρούνταν πιθανότατα παράνομα σήμερα», γράφει.

Είναι επίσης δυνατό να βομβαρδιστούν σήραγγες και το Ισραήλ έχει τις γνωστές βόμβες «bunker buster» που μπορούν να διεισδύσουν βαθιά υπόγεια. Ωστόσο, με μόλις περίπου 40 χιλιόμετρα μήκος και πλάτος μεταξύ 6 και 14 χιλιομέτρων και με πληθυσμό 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχει αποκλειστεί εκεί από το Ισραήλ από το 2007, η Γάζα είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο. Έτσι, ακόμα κι αν ο ισραηλινός στρατός γνώριζε πού βρίσκονται οι σήραγγες, η κατάσταση στο έδαφος θα καθιστούσε αυτό το είδος βομβαρδισμού εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο.

Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει επίσης τις λεγόμενες βόμβες ακριβείας σε σήραγγες για να τις κλείσει, ανέφεραν οι ερευνητές στο Rand. Αλλά ο βομβαρδισμός των σηράγγων είχε μόνο μικτή επιτυχία. Επιπλέον, είναι επίσης πολύ εύκολο να πολεμήσεις σε σήραγγες. Είναι πιο σκοτεινό και πολύ πιο κρύο στο υπόγειο, οι ήχοι, όπως αυτός της πυρκαγιάς όπλων, ενισχύονται και η χρήση όπλων εκτοξεύει επίσης τη σκόνη. Οι σήραγγες μπορούν επίσης να παγιδευτούν εύκολα. Μάλιστα, στο παρελθόν δεν επιτρεπόταν στους Ισραηλινούς στρατιώτες να πάνε σε σήραγγες μέχρι να ασφαλιστούν από ειδικές ομάδες.t

Από το 2014, ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει ειδικές μονάδες για μάχες σε σήραγγες. Τέτοιες μονάδες συχνά εκπαιδεύονται σε περιβάλλοντα προσομοίωσης φυσικής ή εικονικής πραγματικότητας εντός του Ισραήλ. Οι ειδικές μονάδες περιλαμβάνουν στρατιώτες που έχουν εκπαιδευτεί να χρησιμοποιούν αποκλειστικούς αισθητήρες για την επεξεργασία του τι συμβαίνει στις σήραγγες, καθώς και άλλους που πολεμούν υπόγεια. Αυτές οι μονάδες βοηθούνται επίσης από ρομπότ καθώς και από εκπαιδευμένους σκύλους κατά την πρόσβαση σε σήραγγες.

Ποιες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας

Ο Τζον Σπένσερ του West Point, ένας από τους ιδρυτές της Διεθνούς Ομάδας Εργασίας για τον Υπόγειο Πόλεμο, επεσήμανε ότι δεν έχει δει ποτέ καμία άλλη στρατιωτική δύναμη να κάνει τόση προπαρασκευαστική εργασία στον πόλεμο σε σήραγγες όσο ο ισραηλινός στρατός.

Ωστόσο, ο Richemond-Barak, ένας άλλος ιδρυτής της Διεθνούς Ομάδας Εργασίας για τον Υπόγειο Πόλεμο, έχει εκφράσει ανησυχίες. «Το Ισραήλ θα χρειαστεί να συμμετάσχει σε μια παρατεταμένη και εκτεταμένη αεροπορική και επίγεια επιχείρηση για να υποβαθμίσει αυτή την υπόγεια υποδομή», έγραψε σε άρθρο στους Financial Times, αυτόν τον μήνα.

Ο ισραηλινός στρατός θα μπορούσε να καταρρεύσει, να πλημμυρίσει ή με άλλο τρόπο να καταστρέψει και να σφραγίσει τις σήραγγες, αλλά αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο, ειδικά όταν βρισκόταν υπό πυρά στο αστικό τοπίο, και μπορεί να χρειαστούν μήνες. «Ακόμη και σε ένα τέτοιο σενάριο - το οποίο θα είχε αδιανόητο ανθρώπινο κόστος - είναι απίθανο να καταστραφεί ολόκληρο το δίκτυο τούνελ της Γάζας», σημείωσε ο ειδικός στον υπόγειο πόλεμο.

Ο ειδικός του Kings College, Μάικ Μάρτιν, πιστεύει επίσης ότι οι σήραγγες θα αποδειχθούν μια τεράστια πρόκληση. «Υπάρχουν κάθε είδους έξυπνες τεχνικές με ραντάρ και σεισμική νοημοσύνη που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε [για να εντοπίσετε τις σήραγγες]», είπε στη DW. «Αλλά θα προειδοποιήσω μόνο ένα πράγμα. Υπάρχει ξεκάθαρα ένα κενό στον ισραηλινό μηχανισμό συλλογής πληροφοριών. Έχασαν τελείως μια επίθεση τέτοιου μεγέθους», είπε, αναφερόμενος στην εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 1.200 άνθρωποι .

«Και αυτό μας λέει πραγματικά ότι έχουν κάποια τυφλά σημεία... και μου φαίνεται ότι αν το Ισραήλ έχει αυτό το κενό στην ανθρώπινη νοημοσύνη, δεν πρόκειται πραγματικά να μάθει τι σκοπεύει να κάνει η Χαμάς, πώς σκοπεύει να υπερασπιστεί τη Γάζα ή ποια είναι τα περαιτέρω σχέδιά της. Άρα μου φαίνεται ότι υπάρχουν κάποια μεγάλα ερωτήματα για το τι κάνει και τι δεν ξέρει να κάνει το Ισραήλ», κατέληξε ο Μάρτιν.

Πηγή: DW