ΚΟΣΜΟΣ

Πήλινη γάτα αναμένεται να πιάσει 40.000 λίρες Αγγλίας σε δημοπρασία

Πήλινη γάτα αναμένεται να πιάσει 40.000 λίρες Αγγλίας σε δημοπρασία
Stacey's Auctioneers and Valuers

Ο οίκος δημοπρασιών Stacey's Auctioneers and Valuers βγάζει στο «σφυρί» την σπάνια πήλινη γάτα

Μία πήλινη γάτα, την οποία δώρισε με άλλα αντικείμενα ο David Hockney όντας ακόμα σπουδαστής σε ένα ζευγάρι που του πρόσφερε καταφύγιο όταν, κάνοντας ωτοστόπ έπεσε σε καταιγίδα αναμένεται να πιάσει τουλάχιστον 40.000 λίρες Αγγλίας σε σημερινή δημοπρασία.

Ο οίκος δημοπρασιών Stacey's Auctioneers and Valuers, με έδρα στην Κομητεία του Έσεξ, βγάζει στο «σφυρί» την σπάνια πήλινη γάτα μαζί με δύο ζωγραφισμένες στο χέρι κάρτες και ένα μεγάλο πήλινο ρηχό μπολ που ο καλλιτέχνης σχεδίασε μαζί με τον Norman Stevens. Τα έργα δωρήθηκαν από τον Hockney στον Peter Richards και στη σύζυγό του, τη Wendy, το 1955.

Ως σπουδαστής στο Bradford School of Art, ο Hockney ταξίδευε συχνά μαζί με συμφοιτητές του σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για να βλέπουν εκθέσεις και δώριζε έργα τέχνης του σε κόσμο που συναντούσε. Μια Κυριακή, ο Hockney και ο Stevens έκαναν ωτοστόπ για να δουν μια έκθεση στο Λονδίνο όταν μια καταιγίδα τους βρήκε στην περιοχή του Bedfordshire. Για να αποφύγουν τη νεροποντή, οι δυο νεαροί καλλιτέχνες χώθηκαν κάτω από το πρόστεγο του αγροτόσπιτου του Richards· με το που εντόπισαν τους μουσκεμένους, το ζεύγος τους κάλεσε στο σπίτι, τους έκαναν τσάι και η κ. Richards στέγνωσε τα ρούχα τους, όπως αναφέρει ο οίκος δημοπρασιών σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook.

«Ο Hockney καλλιέργησε φιλικές σχέσεις με τους Richards και αργότερα τους δώρισε μια πήλινη αναπαράσταση μιας μαυρόασπρης γάτας, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την καλοσύνη τους εκείνο το βροχερό κυριακάτικο απόγευμα», συνεχίζει ο οίκος. Επιπλέον, με το πέρασμα των χρόνων, τους έγραφε και τους έστελνε σχέδια και χειροποίητες ευχετήριες κάρτες. «Πραγματικά, δεν ξέρω τι να κάνω με τη γάτα» έγραψε, σύμφωνα με το BBC, ο Hockney στους Richards πριν τους στείλει το γλυπτό. «Ο ταχυδρόμος είπε ότι θα είναι ριψοκίνδυνο εκτός κι αν πακεταριστεί καλά με μπόλικο άχυρο και πριονίδι. Νομίζω ότι θα περιμένουμε και θα φέρω εγώ ο ίδιος τη γάτα και τα πιάτα».

Από τον Stacey's Auctioneers and Valuers ενημέρωσαν ότι ο Peter Richards από το Thorpe Bay του Έσεξ, διανύοντας τώρα την ένατη δεκαετία της ζωής του, αποφάσισε να πουλήσει τη γάτα και τα άλλα έργα για να ωφεληθούν τα νεότερα μέλη της οικογένειάς του.