ΑΣΥΛΛΗΠΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ - ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Ένοπλος αιματοκύλισε με 22 νεκρούς πόλη στο Μέιν των ΗΠΑ - Ποιος είναι ο 40χρονος ύποπτος

Ένοπλος αιματοκύλισε με 22 νεκρούς πόλη στο Μέιν των ΗΠΑ - Ποιος είναι ο 40χρονος ύποπτος
AP Photo

Ασύλληπτο μακελειό στην πόλη Λιούιστον της Πολιτείας του Μέιν στις ΗΠΑ. Ένας 40χρονος άνδρας σκόρπισε το θάνατο σε 22 άτομα, ενώ τραυμάτισε τουλάχιστον 50 με 60 ανθρώπους.

Ένοπλος άνδρας σκότωσε 22 άνθρωπους ενώ άλλοι 50 με 60 τραυματίστηκαν από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις του με ημιαυτόματο τουφέκι στην πόλη Λιούιστον της Πολιτείας Μέιν στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Πολιτείας του Μέιν ο ένοπλος ύποπτος πιστεύεται ότι βρίσκεται στο Λούιστον και συμβούλεψε τους ντόπιους κατοίκους και τις επιχειρήσεις να κλειδώσουν τις πόρτες τους και να βρουν καταφύγιο στη θέση τους.

«Ενθαρρύνουμε όλες τις επιχειρήσεις να κλειδώσουν τις πόρτες τους ή/και να κλείσουν ενόσω ερευνούμε. Ο ύποπτος παραμένει ασύλληπτος», τόνισε το γραφείο του σερίφη.

Ποιος είναι ο δράστης

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο πιθανός ύποπτος είναι ο Ρόμπερτ Καρντ (Robert Card), 40 ετών.

Η ανάρτηση του αστυνομικού τμήματος του Λούιστον ο αναφέρει πως ο δράστης «θεωρείται οπλισμένος και επικίνδυνος». Οι αρχές στο Μέιν περιγράφουν τον Καρντ ως πιστοποιημένο εκπαιδευτή πυροβόλων όπλων και μέλος των Εφέδρων του Στρατού των ΗΠΑ.

Φέρεται να νοσηλεύτηκε σε μια μονάδα ψυχικής υγείας το καλοκαίρι και αφέθηκε ελεύθερος μετά από παραμονή δύο εβδομάδων.

Οι αρχές εντόπισαν το όχημα που οδηγούσε, ένα λευκό Subaru Outback του 2013, με μαύρο μπροστινό προφυλακτήρα το οποίο βρέθηκε στην μαρίνα Λίσμπον κοντά στην εθνική 196.

Έρευνες για τον εντοπισμό του μακελάρη

Η αστυνομία διενεργεί ανθρωποκυνηγητό για τις πολύνεκρες επιθέσεις του 40χρονου.

Σύμφωνα με την αστυνομία που έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία με τον δράστη, ένας λευκός άνδρας περπατάει και σημαδεύει με ένα τουφέκι τύπου AR-15 και ένα οπτικό λέιζερ, φορώντας μαύρο στρατιωτικό παντελόνι και καφέ μπλούζα. Το πρόσωπό του φαίνεται καθαρά.

Δείτε live εικόνα από τα αμερικάνικα δίκτυα.

Πληροφορίες για τρεις επιθέσεις

Η εφημερίδα Sun Journal, επικαλούμενη εκπρόσωπο της αστυνομίας, έκανε λόγο για τρεις επιθέσεις σε ισάριθμες επιχειρήσεις.

  • Στη Sparetime Recreation, όπου οργανώνονται αγώνες μπιλιάρδου και πάρτι, ιδίως για παιδιά
  • Στο εστιατόριο Schemengees Bar & Grill
  • Σε κέντρο διανομής της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Walmart.

Πρόσθεσε πως υπάρχουν «πολλοί» τραυματίες — και πιθανόν νεκροί.

Την πληροφορία πως ένοπλος διαπράττει επιθέσεις με σκοπό να σκοτώσει κόσμο («active shooter situation», στην ορολογία των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου) στη Λιούιστον επιβεβαίωσε μέσω X η πολιτειακή αστυνομία της Μέιν, καλώντας τους πολίτες να «βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται», ή να παραμείνουν στα σπίτια τους «με τις πόρτες κλειδωμένες» καθώς αστυνομικοί επιχειρούν σε διάφορες τοποθεσίες.

Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Αντροσκόγκιν ζήτησε οι πολίτες να βοηθήσουν να ταυτοποιηθεί ο ύποπτος, λευκός με γενειάδα που εικονίζεται στις φωτογραφίες με καφέ χούντι και σκούρο κάργκο παντελόνι έχοντας στα χέρια τουφέκι εφοδιασμένο με σκοπευτικό, έτοιμος να ρίξει.

Η κυβερνήτρια του Μέιν, η Τζάνετ Μιλς, ανέφερε μέσω X πως είναι ενήμερη για τις επιθέσεις.

Η πιο πολύνεκρη επίθεση από το 2019

Η χθεσινή είναι η πιο πολύνεκρη επίθεση του είδους στις ΗΠΑ από τον Αύγουστο του 2019, όταν νεαρός εφοδιασμένος με AK-47 άνοιξε πυρ εναντίον πελατών σούπερ μάρκετ στο Ελ Πάσο, κυρίως μεξικανούς και λατινοαμερικάνους, διαπράττοντας –σύμφωνα με τις αρχές– έγκλημα ρατσιστικού μίσους.

Οι ΗΠΑ μετρούν περισσότερα όπλα (σχεδόν 400 εκατ.) απ’ ό,τι κατοίκους, ενώ ο ένας ενήλικος στους τρεις έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα όπλο και σχεδόν ο ένας στους δύο ζει σε νοικοκυριό με τουλάχιστον ένα όπλο.

Συνέπεια της διάδοσης τους είναι ο εξαιρετικά υψηλός δείκτης θανάτων εξαιτίας βίαιων επεισοδίων με τη χρήση όπλων στις ΗΠΑ, ο οποίος δεν χωράει καμιά σύγκριση με αυτούς σε άλλες οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες.

Χωρίς να λογαριάζονται καν οι αυτοκτονίες, το τρέχον έτος έχουν σκοτωθεί από σφαίρες πάνω από 15.000 άνθρωποι στη χώρα, κατά τους αριθμούς του εξειδικευμένου ιστότοπου Gun Violence Archive.

Σχετικές ειδήσεις