ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Ένταλμα σύλληψης εις βάρος Τυνήσιου για την τρομοκρατική επίθεση των Βρυξελλών

tromokratia

Ο ύποπτος είχε ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο τον Νοέμβριο του 2019

Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε για τον άτομο το οποίο είχε προσαχθεί εχθές 25/10 σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στις Βρυξέλλες στις 16/10. Όπως αναφέρει η εισαγγελία πρόκειται για τον Lamjed K., γεννημένο στις 17/08/1979, τυνησιακής υπηκοότητας.

«Το άτομο αυτό κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας σε τρομοκρατικό πλαίσιο καθώς και για συμμετοχή σε δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας».

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία αυτή τη στιγμή δεν επιβεβαιώνει παρά μόνο πιθανή σχέση με το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην τρομοκρατική επίθεση της 16ης Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο Σουηδοί πολίτες.

Πώς εντοπίστηκε ο δράστης

Ένας μάρτυρας επικοινώνησε με την αστυνομία των Βρυξελλών λίγο μετά τις 8 το πρωί της Τρίτης, για να αναφέρει ότι εντόπισε τον φερόμενο δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης, σε ένα κατάστημα ποτών στην περιοχή Schaerbeek, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Ο ύποπτος εξουδετερώθηκε και έπεσε νεκρός κατά την επέμβαση της αστυνομίας, ενώ μετά από προσπάθεια ανάνηψης, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Σε καφέ στη rue Van Oost βρέθηκε ένα όπλο και μία τσάντα με ρούχα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο δράστης, ο οποίος ονομάζεται Αμπντελσαλάμ Λασουέντ ήταν 45 ετών με καταγωγή από την Τυνησία.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν επιβεβαίωσε ότι ο άνδρας ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές.

Ήταν γνωστός στις Αρχές

Ο ύποπτος είχε ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο τον Νοέμβριο του 2019. Έλαβε αρνητική απάντηση ένα χρόνο αργότερα και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ. Η εντολή να εγκαταλείψει την επικράτεια δεν μπορούσε ποτέ να του επίδοθεί, καθώς ο άνδρας που μέχρι τότε ήταν γνωστός στην αστυνομία για εμπορία ανθρώπων, παράνομη διαμονή και κίνδυνο της κρατικής ασφάλειας, δεν έμεινε ποτέ σε κέντρο ασύλου και, επομένως, ο εντοπισμός του ήταν αδύνατος.

Το 2016, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την Τυνησία ανέφεραν ένα ριζοσπαστικοποιημένο προφίλ και την επιθυμία του να ενταχθεί στη τζιχάντ. Αλλά αυτή ήταν, εκείνη την εποχή, μία από τις δεκάδες αναφορές στο πλαίσιο των επιθέσεων στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες και δεν είχε γίνει τίποτα εκείνη τη στιγμή, επιβεβαίωσε ο Βαν Κουίκενμπορν.

Πιο πρόσφατα, στις αρχές του έτους, ο ένοικος ενός κέντρου ασύλου της Αμβέρσας δέχθηκε απειλές από τον ύποπτο μέσω κοινωνικών δικτύων.Η καταδίκη του για τρομοκρατία στην Τυνησία ώθησε την αστυνομία της Αμβέρσας να καλέσει το Κοινό Κέντρο Πληροφοριών, μια ομάδα που δημιουργήθηκε μετά την περίοδο των επιθέσεων για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με την τρομοκρατία. Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι ο άνδρας είχε καταδικαστεί για εγκλήματα κοινού δικαίου, αλλά όχι για τρομοκρατία.