ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: 43 νεκροί και 36 αγνοούμενοι από το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Ότις στο Ακαπούλκο

Μεξικό: 43 νεκροί και 36 αγνοούμενοι από το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Ότις στο Ακαπούλκο
AP Photo

Ο τυφώνας Ότις, που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στο τουριστικό λιμάνι Ακαπούλκο, στο νοτιοδυτικό Μεξικό, στοίχισε τη ζωή σε 43 ανθρώπους, ενώ άλλοι 36 εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε από τις αρχές την Κυριακή.

Πρόκειται για ακόμη «προκαταρκτική» εκτίμηση, επισήμανε η Έβελιν Σαλγάδο, η κυβερνήτρια της πολιτείας Γκερέρο, στην οποία υπάγεται διοικητικά η πληγείσα λουτρόπολη, κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με τον μεξικανό πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 39 νεκρούς, στην πλειονότητά τους από πνιγμό.

Ο αρχηγός του κράτους από την πλευρά του ανήγγειλε πως θα πήγαινε στην Ακαπούλκο εντός της ημέρας.

Η καταμέτρηση των θυμάτων γίνεται με βραδύ ρυθμό, μετά το χτύπημα του τυφώνα κατηγορίας 5, της υψηλότερης στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον, που διέκοψε τη λειτουργία των δικτύων τηλεπικοινωνιών και ηλεκτροδότησης. Η αποκατάστασή τους συνεχιζόταν το σαββατοκύριακο.

«Προχωράμε στην αποτελεσματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας», διαβεβαίωσε η Σαλγάδο μέσω X.

Ανθρωπιστική βοήθεια της κυβέρνησης και ιδιωτικών φορέων άρχισε να διανέμεται την Παρασκευή το μεσημέρι, αφού άνοιξε το αεροδρόμιο.

Ο τυφώνας Ότις προκάλεσε πελώριες ζημιές την Τετάρτη στο Ακαπούλκο, πόλη περίπου 780.000 κατοίκων.

Τα καταστήματα και σούπερ μάρκετ λεηλατήθηκαν προτού αρχίσει να φθάνει βοήθεια. Σχεδόν 17.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας αναπτύχθηκαν στην πόλη για εγγυηθούν την ασφάλεια.

Κατά τους αριθμούς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τουλάχιστον 10.000 σπίτια και πολλά ξενοδοχεία υπέστησαν σοβαρές ζημιές στο Ακαπούλκο, η οποία συγκαταλέγεται στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Λατινικής Αμερικής.