ΚΟΣΜΟΣ

BBC: Είναι πιθανό να εμφανιστεί μία άλλη πιο «δηλητηριώδης» οργάνωση από τη Χαμάς

BBC: Είναι πιθανό να εμφανιστεί μία άλλη πιο «δηλητηριώδης» οργάνωση από τη Χαμάς
AP

Η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα ενέχει τον κίνδυνο της εμφάνισης μίας νέας οργάνωσης στα χνάρια της Χαμάς λέει το βρετανικό δίκτυο

Έντονος είναι ο προβληματισμός για την επόμενη μέρα από την ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, με τον φόβο για εξάπλωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή αλλά και την εμφάνιση άλλης οργάνωσης στα χνάρια της Χαμάς να είναι ορατός περισσότερο από ποτέ.

Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, η σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας φαινομενικά μοιάζει άνιση. «Μπορεί η Χαμάς να πολεμά στο γήπεδό της σε έδαφος και σήραγγες που γνωρίζει καλά, αλλά το Ισραήλ έχει το συντριπτικό πλεονέκτημα σε δύναμη όπλων, ανθρώπινο δυναμικό, τεχνολογία και υλικοτεχνική υποδομή» γράφει το βρετανικό δίκτυο.

Και συνεχίζει λέγοντας, ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί εγγύηση ότι η χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα θα αποφέρει το θεμιτό αποτέλεσμα για το Ισραήλ, που είναι η εξάλειψη της στρατιωτικής απειλής.

Εάν η εισβολή στη Γάζα διαρκέσει αρκετά, ο στρατός, όπως επισημαίνεται, θα πρέπει να είναι σε θέση να υποβαθμίσει σημαντικά, αν όχι να εξαλείψει εντελώς τις πολεμικές δυνατότητες της Χαμάς. Το BBC διερωτάται τι θα γίνει μετά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ήδη πει ότι η επιστροφή στο καθεστώς της ισραηλινής κατοχής της Γάζας θα ήταν λάθος, με το βρετανικό δίκτυο να εξηγεί ότι «θα ήταν αυταπάτη να πιστεύουμε ότι η Γάζα μπορεί απλώς με όπλα να υποταχθεί», δεδομένου ότι δεν υπάρχει ειρηνευτική διαδικασία που να κινείται προς λύση δύο κρατών.

Το BBC προειδοποιεί ότι η οργή θα φουντώσει και οι σήραγγες μπορεί να ξαναχτιστούν ενώ και όπλα μπορεί να βρεθούν, ακόμα και λαθραία και όλη αυτή η διαδικασία να έχει ως αποτέλεσμα μία νέα ακόμα πιο «δηλητηριώδη» οργάνωση που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη Χαμάς.

Επομένως, το βρετανικό δίκτυο καταλήγει πως όποιος αναλάβει τη διακυβέρνηση της άκρως κλονισμένης περιοχής πρέπει να προσφέρει στους κατοίκους ελπίδα για ένα παλαιστινιακό κράτος, αλλιώς θα είναι μεγάλος ο κίνδυνος επανάληψης του δολοφονικού κύκλου της βίας σε λίγα χρόνια ή ακόμα και μήνες.