ΚΟΣΜΟΣ

Αντζελίνα Τζολί: «Η Γάζα είναι μια υπαίθρια φυλακή και γίνεται γρήγορα ένας μαζικός τάφος»

H Aντζελίνα Τζολί έσπασε για το δράμα των Παλαιστινίων
H Aντζελίνα Τζολί έσπασε για το δράμα των Παλαιστινίων
ΑΡ

Η Αντζελίνα Τζολί με νέα της ανάρτηση στα social media, καταδικάζει τον βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό Tζαμπαλίγια στη Γάζα, κατακρίνοντας τη διεθνή κοινότητα για συνενοχή

Γνωστή υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Αντζελίνα Τζολί με νέα της ανάρτηση στο Instagram μίλησε για τον πόλεμο που ξέσπασε στις 7 Oκτωβρίου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και τα εγκλήματα που διαπράττονται, κατηγορώντας τη διεθνή κοινότητα για συνενοχή, εφόσον δεν ζητάει άμεση κατάπαυση του πυρός

Το Ισραήλ επέκτεινε την αεροπορική και χερσαία εισβολή του στη Γάζα, στοχεύοντας τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια της πολιορκημένης Λωρίδας στις 31 Οκτωβρίου με μια θανατηφόρα αεροπορική επιδρομή που άφησε πίσω 1000 νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Καθώς η ανθρωπιστική κρίση εντείνεται με ανελέητες στρατιωτικές επιθέσεις και αποκλεισμό που εμποδίζει τις προμήθειες βασικής βοήθειας, το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του απορρίπτουν τις επίμονες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός από όλο τον κόσμο, προκαλώντας ακραία ανησυχία.

Η γνωστή ηθοποιός απευθύνθηκε για άλλη μια φορά στη διεθνή κοινότητα, υπογραμμίζοντας την καταδίκη της για τις θηριωδίες κατά των κατοίκων της Γάζας. Ανέβαασε μία φωτογραφία από την ισοπεδωμένη Τζαμπαλίγια, ακολουθούμενη από μια σύντομη περιγραφή του προσφυγικού καταυλισμού από την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για την παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Ο προσφυγικός καταυλισμόςΤζαμπαλίγια είναι ο μεγαλύτερος από τους οκτώ προσφυγικούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας. Μετά τον πόλεμο του 1948, πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στον καταυλισμό, οι περισσότεροι έχοντας εγκαταλείψει χωριά στη νότια Παλαιστίνη. Το στρατόπεδο καλύπτει μια έκταση μόλις 1,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων. 116.011 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες είναι εγγεγραμμένοι στην UNRWA μόνο στον καταυλισμόΤζαμπαλίγια, 75 χρόνια από τη σύγκρουση του 1948», έγραφε η ανάρτηση.

Η Τζολί επέκρινε τις επιθέσεις, δηλώνοντας: «Αυτός είναι ο σκόπιμος βομβαρδισμός ενός παγιδευμένου πληθυσμού που δεν έχει πού να διαφύγει. Η Γάζα είναι μια υπαίθρια φυλακή για σχεδόν δύο δεκαετίες και γίνεται γρήγορα ομαδικός τάφος. Το 40% των νεκρών είναι αθώα παιδιά. Ολόκληρες οικογένειες δολοφονούνται».

Η ηθοποιός κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να δώσουν στο Ισραήλ την άδεια να συνεχίσει την ανελέητη επίθεση κατά των Παλαιστινίων. Είπε: «Ενώ ο κόσμος παρακολουθεί και με την ενεργή υποστήριξη πολλών κυβερνήσεων, εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πολίτες -παιδιά, γυναίκες, οικογένειες- τιμωρούνται συλλογικά και απανθρωποποιούνται, όλα αυτά ενώ δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, φάρμακα και ανθρωπιστική βοήθεια ενάντια στο διεθνές δίκαιο».

«Αρνούμενοι να απαιτήσουν ανθρωπιστική εκεχειρία και εμποδίζοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να την επιβάλει και στα δύο μέρη, οι παγκόσμιοι ηγέτες είναι συνένοχοι σε αυτά τα εγκλήματα», επανέλαβε την προηγούμενη έκκλησή της για κατάπαυση του πυρός. Σε μια ανάρτηση στο Instagram πρόσφατα, η Τζολί επέμεινε ότι όλες οι ζωές «έχουν εξίσου σημασία» και ότι όσοι βρίσκονται στην εξουσία δεν πρέπει να διστάσουν να αποτρέψουν περαιτέρω απώλειες ζωών, δηλώνοντας «η ανθρωπότητα απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός».

Ανάρτηση είχε κάνει και την επομένη των επιθέσεων στο Ισραήλ, δηλώνοντας αηδιασμένη και θυμωμένη από την θηριωδία. «Αυτό που συνέβη στο Ισραήλ είναι πράξη τρομοκρατίας, αλλά δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις αθώες ζωές που χάνονται στους βομβαρδισμούς στη Γάζα» έγραφε μεταξύ άλλων.