ΚΟΣΜΟΣ

Κακοκαιρία «Κιαράν»: Σαρώνει την Ευρώπη - Προειδοποίηση για κύματα 9 μέτρων στον Ατλαντικό

Κακοκαιρία «Κιαράν»: Σαρώνει την Ευρώπη - Προειδοποίηση για κύματα 9 μέτρων στον Ατλαντικό
Getty Images

Η κακοκαιρία «Κιαράν» πλήττει χώρες της Ευρώπης με θύματα και ανυπολόγιστες ζημιές 

Σαρώνει την Ευρώπη η κακοκαιρία «Κιαράν» αφήνοντας πίσω της νεκρούς, τραυματίες αλλά και χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις χωρίς ηλεκτροδότηση.

Σε Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι αρχές προειδοποίησαν για κύματα ύψους 9 μέτρων στις ακτές του Ατλαντικού.

Η Ιταλία, το τελευταίο θύμα της φονικής καταιγίδας, κατέγραψε ρεκόρ βροχοπτώσεων, ενώ στη Γαλλία οι άνεμοι ξεπέρασαν ακόμα και τα 200 χιλιόμετρα την ώρα.

Η περιφέρεια της Τοσκάνης στην Ιταλία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την ώρα που στην Πίζα και άλλες πόλεις καταγράφηκαν βροχοπτώσεις-ρεκόρ, ενώ τέσσερα νοσοκομεία πλημμύρισαν.

Πυροσβέστες χρησιμοποίησαν φουσκωτές λέμβους για να απομακρύνουν οδηγούς και επιβάτες οχημάτων που εγκλωβίστηκαν σε πλημμυρισμένους δρόμους, ενώ 40.000 σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα.

Στη βορειοδυτική Γαλλία, οι θυελλώδεις άνεμοι δημιούργησαν τεράστια προβλήματα, με τις ριπές να ξεπερνούν τα 200 χιλιόμετρα την ώρα. Μεταξύ των νεκρών και ένας οδηγός φορτηγού. «Αυτό που συνέβη ήταν μια τραγωδία, σε σχέση με τον οδηγό φορτηγού στο διαμέρισμα της Εν, όπου το φορτηγό παρασύρθηκε από τον άνεμο και δυστυχώς έπεσε πάνω σε δέντρο» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμανίν, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Στη Νορμανδία και τη Βρετάνη, όπου καταστράφηκαν κατοικίες, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά βυθίστηκαν στο σκοτάδι εξαιτίας εκτεταμένων διακοπών ρεύματος, ενώ θύματα από την καταιγίδα θρηνούν και Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο, όπου μάλιστα ματαιώθηκαν πολλά δρομολόγια, σιδηροδρομικά, ακτοπλοϊκά και αεροπορικά, ενώ γύρω στις 200 πτήσεις ακυρώθηκαν από και προς το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, στη νότια Αγγλία τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, ενώ οι κάτοικοι του νησιού Τζέρσεϊ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν από τη μήνη των ανέμων.

Getty Images
Getty Images

Οι συνέπειες της καταιγίδας έφθασαν μέχρι την Ιβηρική. Εκτεταμένες καταστροφές και χάος στις μεταφορές προκάλεσε η «Κιάραν» στην Ισπανία όπου μια γυναίκα καταπλακώθηκε από δέντρο στο κέντρο της Μαδρίτης.

Οι ισπανικές αρχές προειδοποίησαν για κύματα ύψους έως και 9 μέτρων κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού.