ΚΟΣΜΟΣ

«Βόμβες σφουγγαριών» εναντίον της Χαμάς: Πως το Ισραήλ «σφραγίζει» τις σήραγγες κάτω από τη Γάζα

gaza
skai.gr

Πόλεμος Ισραήλ:  Τα τούνελ και όλες οι υποδομές της Χαμάς έχουν μπει στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού

Βασικός στόχος του Ισραήλ κατά την εισβολή στη Γάζα είναι η καταστροφή των τούνελ που εκτείνονται κάτω από τη Γάζα με μήκος δεκάδων χιλιομέτρων, ώστε να κινούνται απαρατήρητοι και να κρύβουν όπλα και πυρομαχικά.

Την ώρα που οι μάχες μαίνονται σε όλη την περιοχή, όπως αναφέρει το skai.gr οι Ισραηλινοί έχουν αναπτύξει και ρίξει στη μάχη ένα νέο όπλο, τις βόμβες σφουγγάρια, οι οποίες δεν περιέχουν εκρηκτικά, αλλά χρησιμοποιούνται για να κλείσουν κενά ή εισόδους σήραγγας από τις οποίες ενδέχεται να βγουν μαχητές.

Το «Μετρό της Γάζας», όπως αποκαλούνται τα τούνελ που έχει σκάψει η Χαμάς είναι ένα τεράστιο και περίπλοκο σύστημα σηράγγων που πιστεύεται ότι εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα. Αυτές οι σήραγγες πιστεύεται ότι είναι γεμάτες με παγίδες.

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα δοχείο με δύο χημικά τα οποία όταν ενωθούν υπό συγκεκριμένες συνθήκες δημιουργούν έναν αφρό που διαστέλλεται γρήγορα και στη συνέχεια σκληραίνει. Με αυτόν τον τρόπο οι ισραηλινές δυνάμεις επιδιώκουν να σφραγίσουν και να αποκλείσουν τις σήραγγες της Χαμάς.