ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ισραήλ: Σάλος με υπουργό που μίλησε για χρήση πυρηνικών στη Γάζα- Τον «άδειασε» ο Νετανιάχου

Πόλεμος Ισραήλ: Σάλος με υπουργό που μίλησε για χρήση πυρηνικών στη Γάζα- Τον «άδειασε» ο Νετανιάχου

Πόλεμος Ισραήλ: Αντιδράσεις μετά την δήλωση ισραηλινού υπουργού ότι ο στρατός της χώρας «έχει την επιλογή να ρίξει ατομική βόμβα» στη Λωρίδα της Γάζας - Εκτός υπουργικών συνεδριάσεων τον έθεσε ο Νετανιάχου

Αποστάσεις προσπάθησε να πάρει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου από τις δηλώσεις υπουργού του Ισραήλ, που ανέφερε ότι ο στρατός της χώρας «έχει την επιλογή να ρίξει ατομική βόμβα» στη Λωρίδα της Γάζας!

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Amichai Eliyahu του κόμματος Otzma Yehudit δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε ραδιόφωνο ότι ο παλαιστινιακός λαός «μπορεί να πάει στην Ιρλανδία ή στις ερήμους, τα τέρατα στη Γάζα θα πρέπει να βρουν μια λύση μόνοι τους», ενώ πρόσθεσε ότι όσοι ανεμίζουν σημαία της Παλαιστίνης ή της Χαμάς «δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να ζουν στο πρόσωπο της γης».

Όπως είπε ο υπουργός η ρίψη πυρηνικής βόμβας στη Λωρίδα της Γάζας «είναι μία από τις πιθανότητες» ενώ αναφορικά με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τον πληθυσμό της Γάζας δήλωσε ότι θα πρέπει να περιοριστεί, σημειώνοντας ότι «δεν θα δίναμε ανθρωπιστική βοήθεια στους Ναζί. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως οι αθώοι πολίτες στη Γάζα».

Ο πρωθυπουργικός λογαριασμός του Ισραήλ σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, αναφέρει: «Οι δηλώσεις του υπουργού Amihai Eliyahu δεν βασίζονται στην πραγματικότητα. Το Ισραήλ και οι IDF επιχειρούν σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα του διεθνούς δικαίου για να αποφύγουν να βλάψουν αθώους. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι τη νίκη μας».

Σε διαθεσιμότητα μέχρι νεωτέρας

Όπως έγινε γνωστό ο υπουργός τέθηκε σε διαθεσιμότητα μέχρι νεωτέρας από Νετανιάχου. Ωστόσο όπως υποστηρίζει το Sky News, η κίνηση αυτή φαίνεται πως δεν έχει κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα καθώς η αναστολή του από τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου δεν έχει νόημα. «Αυτό είναι ένα αστείο, ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας γίνεται σε γύρους ψηφοφορίας μέσω τηλεφώνου», δήλωσε ανώνυμα υπουργός στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet.

Σάλος για τις δηλώσεις του

Όπως ήταν αναμενόμενο οι δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού προκάλεσαν σάλο.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Yair Lapid, από την πλευρά του, ζήτησε την απομάκρυνση του υπουργού. «Η παρουσία ριζοσπαστών στην κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο εμάς και τους στόχους του πολέμου - την ήττα της Χαμάς και την επιστροφή όλων των ομήρων», έγραψε ο Lapid στο Χ, προσθέτοντας ότι ο Νετανιάχου «πρέπει να απολύσει [τον Ελιάχου] σήμερα το πρωί».

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir, ο ηγέτης του κόμματος Otzma Yehudit στο οποίο ανήκει ο Eliyahu, δήλωσε ότι μίλησε με τον υπουργό, ο οποίος με τη σειρά του διευκρίνισε ότι μιλούσε «μεταφορικά».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα «Χ», χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Eliyahu «αβάσιμες», ενώ πρόσθεσε ότι είναι «καλό που δεν είναι αυτοί οι άνθρωποι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το βίντεο της φρίκης από τη σφαγή στο μουσικό φεστιβάλ από την κάμερα στρατιώτη

Πόλεμος Ισραήλ: Διαδηλωτές έξω από την κατοικία του Νετανιάχου τον καλούν να παραιτηθεί

Αμβούργο: Σε «κατάσταση ομηρίας» το αεροδρόμιο - Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τον ένοπλο