ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος κοστίζει στο Ισραήλ 51 δισ. δολάρια - Πόσα ξοδεύει κάθε ημέρα

Ο πόλεμος κοστίζει στο Ισραήλ 51 δισ. δολάρια - Πόσα ξοδεύει κάθε ημέρα

Για το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ τα 51 δισ. δολάρια είναι μία «αισιόδοξη» εκτίμηση

Έως 200 δισεκατομμύρια σέκελ αναμένεται να κοστίσει ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Calcalist, που επικαλείται στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών του Ισραήλ. Τα 200 δισ. σέκελ αντιστοιχούν σε 51 δισ. δολάρια.

Με βάση το δημοσίευμα, η εκτίμηση που αντιστοιχεί στο 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος προϋποθέτει ότι η διάρκεια του πολέμου θα κυμανθεί από 8 έως 12 μήνες, θα περιοριστεί στη Γάζα, χωρίς πλήρη συμμετοχή της Χεζμπολάχ, του Ιράν ή της Υεμένης και 350.000 περίπου Ισραηλινοί, οι οποίοι έχουν επιστρατευτεί ως στρατιωτικοί έφεδροι θα επιστρέψουν στην εργασία τους σύντομα.

Για το υπουργείο τα 200 δισεκατομμύρια σέκελ είναι μία «αισιόδοξη» εκτίμηση.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι τα μισά χρήματα, αφορούν αμυντικές δαπάνες, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 1 δις σέκελ ημερησίως, ενώ άλλα 40-60 δισεκατομμύρια σέκελ θα προκύψουν από απώλειες εσόδων. Τα 17 με 20 δις αφορούν αποζημιώσεις επιχειρήσεων και ακόμα 10-20 δις προορίζονται για την αποκατάσταση.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς ανέφερε πως η κυβέρνηση ετοιμάζει πακέτο οικονομικής βοήθειας για τους πληγέντες από τις επιθέσεις της Χαμάς που θα είναι «μεγαλύτερο και με διευρυμένα κριτήρια» από εκείνο που δόθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε πως το κράτος δεσμεύεται να βοηθήσει όλους τους πληγέντες.

«Η οδηγία μου είναι σαφής: Ανοίξτε τις "βρύσες" και διοχετεύστε τα κεφάλαια σε όποιον τα χρειάζεται», είπε χωρίς να αναφερθεί σε αριθμούς. «Ακριβώς όπως κάναμε κατά τη διάρκεια της COVID-19. Την τελευταία δεκαετία έχουμε χτίσει μια πολύ ισχυρή οικονομία και αν ο πόλεμος έχει οικονομικό τίμημα, θα το πληρώσουμε χωρίς δισταγμό», υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Moody's και Fitch θέτουν υπό αναθεώρηση την αξιολόγηση του Ισραήλ για πιθανή υποβάθμιση, ενώ η S&P ήδη μείωσε τις προοπτικές αξιολόγησης της χώρας, με φόντο τον πόλεμο.