ΚΟΣΜΟΣ

«Ύφανση του φωτός», εγκατάσταση στα Frederiksberg Museums της Κοπεγχάγης

«Ύφανση του φωτός», εγκατάσταση στα Frederiksberg Museums της Κοπεγχάγης

Η εγκατάσταση «Ύφανση του φωτός» θα παραμείνει έως τις 30 Νοεμβρίου.

Κάθε χρόνο, τα Frederiksberg Museums παραγγέλνουν σε έναν καλλιτέχνη να δημιουργήσει ένα site-specific έργο για τον εκθεσιακό χώρο τους, Cisternerne στην Κοπεγχάγη. Σκοτεινή και ήσυχη, η πρώην δεξαμενή ύδατος με εμβαδόν 4.400 τετραγωνικά μέτρα αποκαλύπτει μια σπηλαιώδη ατμόσφαιρα: η υγρασία αγγίζει σχεδόν το 100%, το φως της ημέρας δεν εισχωρεί ποτέ, η ηχώ κρατά 17 δευτερόλετα και η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 4 και 16 βαθμών Κελσίου.

Με μία εκτενή εγκατάσταση, η Νοτιοκορεάτισσα καλλιτέχνις Kimsooja μεταμόρφωσε φέτος τον χώρο σε ένα εναλλασσόμενο σύμπαν, όπου το φως διαρρηγνύει το σκοτάδι με όλο χρώμα πινελιές πάνω σε διαφανείς καμβάδες. Με επωνυμία «Ύφανση του φωτός», το έργο αποτελείται από διαθλούμενα φιλμ τοποθετημένα σε πάνελ, επιτρέποντας στο φως να περάσει μέσα από μικροσκοπικά οριζόντια και κάθετα πρίσματα. Κατά συνέπεια, αχτίδες φωτός σπάνε σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου περιελισσόμενες ανάμεσα στις υπόγειες κολόνες (https://www.instagram.com/p/Cvbt828MMcd/).

Δείτε την gallery:

«Καθώς περιπλανιέσαι μέσα στην έκθεση, τα πάνελ εμφανίζονται ως έργα αφηρημένης ζωγραφικής που συνεχώς αλλάζουν σχήμα. Οι κινήσεις των επισκεπτών δημιουργούν φευγαλέα εφέ σιλουέτας και αντανακλάσεις εμφανίζονται στον νερένιο καθρέφτη (στο δάπεδο)· συνδυάζοντας φως, σώμα και αρχιτεκτονική σε μια χορογραφημένη κίνηση» (https://www.instagram.com/p/CqMMHidu-Yk/) σημειώνουν τα Frederiksberg Museums.

«Κάποτε, οι Cisternerne ήταν γεμάτες με πόσιμο νερό για όλη την πόλη, σήμερα είναι σκοτάδι. Μια σκοτεινιά που κάθε χρόνο ανοίγει από έναν νέο καλλιτέχνη που τη γεμίζει με νοήματα, ιστορίες και ποίηση» σχολίασε η Astrid la Cour, διευθύντρια των μουσείων. « Η Kimsooja κατανοεί τις δυνατότητες και την εγγενή ομορφιά των Cisternerne και έχει δημιουργήσει μια μοναδική έκθεση που επιτρέπει στον καθένα να νιώσει το βάθος της σκοτεινιάς και τη μεταπλαστική δύναμη του φωτός» πρόσθεσε.

Η εγκατάσταση «Ύφανση του φωτός» θα παραμείνει έως τις 30 Νοεμβρίου.