ΚΟΣΜΟΣ

Iνδία: Πρόταση-βόμβα για εβδομάδα εργασίας 70 ωρών - Εμπνευστής της ο ζάμπλουτος πεθερός του Σούνακ

Πρόταση για 70 ώρες εργασίας στην Ινδία
Πρόταση για 70 ώρες εργασίας στην Ινδία
ΑΡ

Την ώρα που οι ανεπτυγμένες οικονομίες της Δύσης εξετάζουν τη συρρίκνωση της εβδομάδας εργασίας στις τέσσερις ημέρες, στην Ινδία έπεσε στο τραπέζι  πρόταση για εβδομάδα εργασίας 70 ωρών. Εμπνευτής της ο δισεκατομμυριούχος Ναραγιάνα Μέρθι, πεθερός του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ

Την πρόταση «βόμβα» για την εβδομάδα εργασίας των 70 ωρών έριξε στο τραπέζι ο δισεκατομμυριούχος Ναραγιάνα Μέρθι, ιδρυτής της εταιρείας τεχνολογίας Infosys, υποστηρίζοντας πως οι νέοι της Ινδίας πρέπει να εργάζονται στο εξής 70 ώρες την εβδομάδα προκειμένου να δώσουν ώθηση στην οικονομία της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο και να...προλάβουν την Κίνα.

Η πρότασή του προκάλεσε έντονες συζητήσεις με πολλούς να σπεύδουν να εκφράσουν αντιδράσεις και άλλους να συμφωνούν και να υποστηρίζουν πως αν η Ινδία θέλει να γίνει ανταγωνιστική στη διεθνή σκηνή, οι 70 ώρες εργασίας είναι... μονόδρομος.

«Αν θέλουμε να γίνουμε το νούμερο ένα, αν θέλουμε να είμαστε οι καλύτεροι, οι νέοι πρέπει να αφοσιωθούν στην σκληρή δουλειά και να εργάζονται πολλές ώρες» είπε ο Αγιουσμάν Καπούρ, ιδρυτής της εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού Xeno. Ο Καπούρ υπενθύμισε στους νέους Ινδούς πως «η Ινδία προσπαθεί πράγματι να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα και αν θέλουμε να επιτύχουμε τέτοια μεγέθη , αυτές είναι οι ώρες που πρέπει να εργαζόμαστε και αυτές είναι οι θυσίες που πρέπει να κάνουμε».

O Nαραγιάνα Μέρθι

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας, σήμερα στην Ινδία οι εργαζόμενοι απασχολούνται κατά μέσον όρο 47,7 ώρες την εβδομάδα, σαφώς περισσότερο δηλαδή από τις 36,4 ώρες που είναι ο μέσος όρος στις ΗΠΑ και τις 34,4 ώρες στη Γερμανία. Τα ωράριά τους είναι πιο σκληρά όχι μόνον σε σύγκριση με τις δυτικές οικονομίες αλλά και από τα αντίστοιχα άλλων ασιατικών οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας όπου ο μέσος όρος είναι 46,1 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

Ο Μέρθι, πεθερός του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ επέκρινε τη νεότερη γενιά επειδή υιοθετεί «κάποιες όχι και τόσο καλές συνήθειες» της Δύσης. Όπως τόνισε, «η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ινδία είναι από τις χαμηλότερες στον κόσμο» τονίζει στη σχετική ανάρτησή του και καλεί τους νέους Ινδούς να πουν «αυτή είναι η χώρα μου, θέλω να εργάζομαι 70 ώρες την εβδομάδα» καθώς «οι νέοι είναι που μπορούν να χτίσουν την χώρα με ενθουσιασμό».

Τον Απρίλιο του 2023, η καθαρή περιουσία του Μέρθι σημειωτέον, υπολογιζόταν σε 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον τον 711ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο σύμφωνα με το Forbes. Κόρη του είναι η Ασκάτα Μέρθι, επιχειρηματίας, σχεδιάστρια μόδας και επιχειρηματίας η οποία είναι παντρεμένη με τον Ρίσι Σουνάκ, τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου και ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος.

Πολλοί Ινδοί εργάζονται ήδη 55 ή ακόμη και 60 ώρες την εβδομάδα. «Αυτή είναι έτσι κι αλλιώς η πραγματικότητα στην Ινδία ιδιαιτέρως για όσους απασχολούνται σε τομείς που έχουν επαφή με διεθνή πελατεία και δέχονται κλήσεις ή έχουν ψηφιακές συνεδριάσεις σε περίεργες ώρες» λέει ο Βιβέκ Μουντάλιαρ, ο οποίος εργάζεται εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια στον τομέα των ανθρώπινων πόρων σε διεθνείς εταιρείες.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάντως πολλοί ήταν, πάντως, αυτοί που αντέδρασαν έντονα στην πρόταση Μέρθι με ορισμένους χρήστες του Χ (πρώην Τwitter) να τονίζουν πως «η επιτυχία με τίμημα την απώλεια της διανοητικής μας υγείας δεν είναι καθόλου καλή συμφωνία».«Γιατί άραγε να μην θέλει κανείς να εργάζεται 70 ώρες την εβδομάδα και να πεθάνει από την δουλειά για να γεμίσει τις τσέπες ποταπών δισεκατομμυριούχων;» σχολίασαν ορισμένοι.

Τουλάχιστον δύο εργατικά συνδικάτα, τα All India IT και ITeS Employees Union, καταδίκασαν απερίφραστα την πρόταση Μούρτι, χαρακτήρισαν «παράνομη» μια εβδομάδα 70 ωρών εργασίας και τόνισαν πως δεν πρέπει κανείς να πιέσει τους εργαζόμενους να αφιερώνουν στην εργασία τους περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα, που σημαίνει 8 ώρες την ημέρα επί 6 ημέρες.

«Με την αυτοματοποίηση πρέπει να μειώνονται σταδιακά οι ώρες εργασίας ώστε οι άνθρωποι να έχουν περισσότερο χρόνο για ανάπαυση και προσωπική δημιουργία που θα αυξήσει την παραγωγικότητά τους» σημείωσαν