ΚΟΣΜΟΣ

Ευρώπη: Πορείες κατά του αντισημιτισμού στο Παρίσι και άλλες μεγαλουπόλεις

Πορεία κατά του αντισημιτισμού στο Παρίσι
Πορεία κατά του αντισημιτισμού στο Παρίσι
ΑΡ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Ευρώπη κατά του αυξανόμενου αντισημιτισμού. Στην πορεία στο Παρίσι συμμετείχαν η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, πολλά στελέχη της αριστεράς καθώς και η Μαρίν Λεπέν.

Περισσότεροι από 180.000 άνθρωποι σε όλη τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων 100.000 στο Παρίσι, πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία την Κυριακή για να διαμαρτυρηθούν κατά του αυξανόμενου αντισημιτισμού.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, εκπρόσωποι πολλών κομμάτων της αριστεράς, συντηρητικοί και κεντρώοι του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν καθώς και η ηγέτης τoυ κόμματος «Εθνική Συσπείρωση» Μαρίν Λεπέν παρευρέθηκαν στην πορεία της Κυριακής στη γαλλική πρωτεύουσα εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας.

Ο Μακρόν δεν έδωσε το παρών, αλλά εξέφρασε την υποστήριξή του στη διαμαρτυρία και κάλεσε τους πολίτες να ξεσηκωθούν ενάντια στην «αβάσταχτη αναζωπύρωση του αχαλίνωτου αντισημιτισμού».

Το υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι τουλάχιστον 182.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία σε πολλές γαλλικές πόλεις ως απάντηση στο κάλεσμα που απηύθυναν πολιτικοί όλων των αποχρώσεων. Δεν έχει αναφερθεί κανένα σημαντικό περιστατικό, ανέφερε.

Το απόγευμα της Κυριακής χιλιάδες άνθρωποι άκουσαν το κάλεσμα των προέδρων των δύο βουλών του κοινοβουλίου για να δείξουν την υποστήριξή τους στις γαλλικές "ρεπουμπλικανικές" αξίες και την απόρριψή τους στον αντισημιτισμό - αυτό ενόψει της κατακόρυφης αύξησης των αντισημιτικών ενεργειών από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο ηγέτης της αριστερής «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ζαν Λικ Μελανσόν είπε οτι ο κόμμα του δεν θα παρευρεθεί επειδή η πορεία ήταν ένα «ραντεβού για άνευ όρων υποστηρικτές της σφαγής [της Γάζας]» ενώ διαμαρτυρήθηκε για την παρουσία του Εθνικού Συναγερμού. Περίπου 70 παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν σήμερα σε όλη τη Γαλλία.

Στο Βουκουρέστι, χιλιάδες πολίτες εξέφρασαν την στήριξη τους στο Ισραήλ, ενώ ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση των ομήρων. Ανάμεσα στους απαχθέντες βρίσκονται τρείς Ρουμανο-σραηλινοί, ενώ έχουν σκοτωθεί πέντε Ρουμάνοι που ζούσαν στο Ισραήλ.

«Θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος, θέλουμε να επικρατήσει ειρήνη και οι ανθρωποι να γυρίσουν στο σπίτι τους, να επιστρέψουν στους δικούς τους» δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες.