ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν συμβιβάζεται στο μεταναστευτικό: «Σκληρότερο» νομοσχέδιο μετά από παρέμβαση της Δεξιάς

macron
Photo: AP

Γαλλία: Η  Μαρί Λεπέν ζητά  διεξαγωγή δημοψηφίσματος κάτι που θέλει να αποφύγει ο Μακρόν

Ένα «σκληρότερο» κείμενο για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο πέτυχαν οι δεξιοί γερουσιαστές στη Γαλλία από εκείνο που αρχικά είχε καταθέσει η κυβέρνηση Μακρόν.

Με το κείμενο να απέχει πολύ από το αρχικό μετά από πάνω από 100 τροποποιήσεις, η DW σε άρθρο της σημειώνει, την άρση των εμποδίων για ευκολότερες απελάσεις των αλλοδαπών, αυστηροποίηση της οικογενειακής επανένωσης, νομιμοποίηση κατά περίπτωση μόνο όσων εργάζονται ήδη, και κυρίως, λήξη της κρατικής ιατρικής περίθαλψης, θέμα που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις με έντονες αντιδράσεις του ιατρικού προσωπικού.

«Δεν είναι ώρα για δημοψήφισμα»

Θέλοντας ν’ αποφύγει τη δυσάρεστη εμπειρία μιας Βουλής όπου δεν πλειοψηφεί και όπου αδυνατεί να εξασφαλίσει συναίνεση, ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν, είχε την ιδέα μιας «μείζονος πολιτικής πρωτοβουλίας» : Προσκάλεσε χθες τους αρχηγούς όλων των κομμάτων σε μια μεγάλη σύσκεψη, χωρίς την παρουσία των δημοσιογράφων, που διήρκεσε τελικά 10 ώρες.

Για τη συνάντηση, ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε, για ακόμα μια φορά, το «Σπίτι Παιδείας» της Λεγεώνας της Τιμής, στο βόρειο προάστιο Σεν Ντενί. Στόχος της σύσκεψης ήταν η αναζήτηση συναίνεσης για μια συνταγματική μεταρρύθμιση, που θα επέτρεπε τη διεύρυνση διεξαγωγής δημοψηφίσματος και σε κοινωνικά θέματα, όπως το μεταναστευτικό.

Όπως αναφέρει η DW, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μετανάστευση, αποτελεί και μέγα αίτημα της δεξιάς των Ρεπουμπλικάνων, με τους οποίους ο Εμανουέλ Μακρόν πασχίζει να συνεργασθεί προς εξασφάλιση πλειοψηφιών, όλες του όμως οι προσπάθειες έως τα τώρα, υπήρξαν άκαρπες.

Για ακόμα μια φορά οι Ρεπουμπλικάνοι απουσίασαν από το ραντεβού με τον πρόεδρο. Ο αρχηγός τους Ερίκ Σιοτί, απαξίωσε ν’ ανταποκριθεί στην χθεσινή πρόσκληση Μακρόν.

Έτσι παρέμεινε μόνο η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν να υπερασπισθεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Τελικά μετά τις ατελείωτες συζητήσεις αποφασίστηκε στη χθεσινή Σύσκεψη ότι «δεν είναι ώρα για δημοψήφισμα», έτσι η μάχη για το μεταναστευτικό στη Βουλή αναμένεται για τις 11 Δεκεμβρίου.