ΚΟΣΜΟΣ

Μacallan: To πιο ακριβό μπουκάλι ουίσκι στον κόσμο - Η αστρονομική τιμή που «έπιασε»

Το πιο ακριβό ουίσκι στον κόσμο
Το πιο ακριβό ουίσκι στον κόσμο
ΑΡ

Macallan: Το σπάνιο σκωτσέζικο ουίσκι που πουλήθηκε σε δημοπρασία, έγινε το πιο ακριβό μπουκάλι στον κόσμο καθώς άλλαξε χέρια για... 2.7 εκατομμύρια δολάρια

Ένα σπάνιο μπουκάλι ουίσκι πουλήθηκε για 2,7 εκατομμύρια δολάρια, καταρρίπτοντας το ρεκόρ για το πιο ακριβό αλκοολούχο ποτό που έχει πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία. Το Macallan 1926 single malt είναι ένα από τα πιο περιζήτητα μπουκάλια σκωτσέζικου ουίσκι στον κόσμο.

Πουλήθηκε από τον οίκο Sotheby's το Σάββατο (18.11), σε υπερδιπλάσια εκτιμώμενη τιμή. Ο επικεφαλής του οίκου δημοπρασιών για τα ουίσκι είπε ότι του είχαν επιτραπεί να δοκιμάσει «μια μικροσκοπική σταγόνα» εκ των προτέρων. «Είναι πολύ πλούσιο, έχει πολλά αποξηραμένα φρούτα όπως θα περίμενες, πολλά μπαχαρικά, πολύ ξύλο», είπε ο Τζόνι Φάουλ στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Το ουίσκι πέρασε 60 χρόνια ωριμάζοντας σε σκούρα δρύινα βαρέλια σέρι πριν γίνει μία από τις 40 μόλις φιάλες το 1986. Τα μπουκάλια λέγεται ότι δεν διατέθηκαν για αγορά - αντίθετα, μερικά προσφέρθηκαν στους κορυφαίους πελάτες της Macallan. Και όποτε κάποιο από τα μπουκάλια δημοπρατήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, υπήρχαν εξαιρετικά αποτελέσματα - ένα παρόμοιο μπουκάλι πουλήθηκε το 2019 για 1,8 δις δολάρια.

Μιλώντας τον περασμένο μήνα ενόψει της δημοπρασίας, ο Φάουλ είπε ότι το Macallan 1926 «είναι το μόνο ουίσκι που κάθε δημοπράτης θέλει να πουλήσει και κάθε συλλέκτης θέλει να έχει». Ο οίκος Sotheby's είπε ότι τα 40 μπουκάλια από το βαρέλι του 1926 είχαν επισημανθεί με διαφορετικούς τρόπους.

Δύο μπουκάλια δεν είχαν καθόλου ετικέτες, το πολύ 14 ήταν διακοσμημένα με τις εμβληματικές ετικέτες Fine και Rare και 12 είχαν ετικέτα από τον ποπ καλλιτέχνη Sir Peter Blake. Άλλα 12 μπουκάλια - συμπεριλαμβανομένου εκείνου που πουλήθηκε το Σάββατο - σχεδιάστηκαν από τον Ιταλό ζωγράφο Valerio Adami. Δεν είναι γνωστό πόσα από τα 12 μπουκάλια του The Macallan Adami 1926 εξακολουθούν να υπάρχουν. Το ένα λέγεται ότι καταστράφηκε σε σεισμό στην Ιαπωνία το 2011, ενώ τουλάχιστον ένα ακόμη έχει ανοιχθεί και καταναλωθεί.