ΚΟΣΜΟΣ

Σαμ Άλτμαν: Η «σέλφι» και η «απόλυση-σεισμός» από την OpenAI που αλλάζει τα δεδομένα στην ΑΙ

O Σαμ Άλτμαν
O Σαμ Άλτμαν
ΑΡ

Ο πρώην επικεφαλής της Twitch, Έμετ Σιρ αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Σαμ Άλτμαν στο τιμόνι της  OpenAI δύο ημέρες μετά την ξαφνική απομάκρυνσή του. Το χάος στη Σίλικον Βάλεϊ και η επόμενη ημέρα στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης

Το πρώην αφεντικό του κολοσσού OpenAI Σαμ Άλτμαν εθεάθη στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας αλλά πλέον -παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές ζήτησαν την επαναφορά του-, δεν πρόκειται να επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Ο πρώην υπεύθυνος της κορυφαίας εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης δημοσίευσε μια φωτογραφία του στα κεντρικά γραφεία, αλλά είναι απίθανο να επιστρέψει στο τιμόνι της start-up. Γράφοντας στο X, πρώην Twitter, ο Άλτμαν απεικονίζεται κρατώντας ένα δελτίο ταυτότητας επισκέπτη, σχολιάζοντας: «Πρώτη και τελευταία φορά που φοράω μία από αυτές».

Ο 38χρονος βοήθησε στην έναρξη της εταιρείας που δημιούργησε το δημοφιλές bot ChatGPT. Την Παρασκευή το διοικητικό συμβούλιο τον απέλυσε, λέγοντας ότι είχε χάσει την εμπιστοσύνη του σε αυτόν. Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις και μέσα στο σαββατοκύριακο αναφορές που υποδηλώνουν ότι υπάλληλοι και επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft, πίεζαν για την αποκατάστασή του.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ιστότοπο τεχνολογίας The Information, ο διευθυντής του διοικητικού συμβουλίου Ilya Sutskever είπε στους υπαλλήλους το βράδυ της Κυριακής ότι ο κ. Άλτμαν δεν θα επιστρέψει, με αποτέλεσμα πολλοί να ανακοινώσουν εσωτερικά ότι παραιτούνται. Ο Έμετ Σιρ, πρώην διευθύνων σύμβουλος στο Twitch, αναμένεται να οριστεί ως ο νέος μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος, σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλέστηκαν εσωτερικό υπόμνημα. Οι αναφορές για το διορισμό του προέκυψαν παρά το γεγονός ότι η OpenAI δήλωσε την Παρασκευή ότι η διευθύντρια τεχνολογίας της, Mira Murati, είχε διοριστεί ως προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλος

Ο Άλτμαν και ο Γκρεγκ Μπρόκμαν ένας άλλος συνιδρυτής που παραιτήθηκε την Παρασκευή από τη θέση του προέδρου της εταιρείας - προσκλήθηκαν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο για συνομιλίες την Κυριακή. Ο Άλτμαν θεωρείται μια από τις προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον ταχέως αναπτυσσόμενο χώρο παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης και η απόλυσή του προκάλεσε σοκ σε όλη τη βιομηχανία.

Σε επιστολή της την Παρασκευή, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας τον κατηγόρησε ότι δεν ήταν «συνεπώς ειλικρινής στις επικοινωνίες του με το διοικητικό συμβούλιο, παρεμποδίζοντας την ικανότητά του να ασκήσει τα καθήκοντά του. Το συμβούλιο δεν διευκρίνισε σε τι δεν ήταν ειλικρινής.

Ωστόσο, ό,τι και αν ανησυχούσε τόσο το διοικητικό συμβούλιο την Παρασκευή έχει ίσως ξεπεραστεί από την παγκόσμια αντίδραση για την απόφασή του. Μπορεί επίσης να υπήρχαν φόβοι οτι θα δημιουργήσει μια αντίπαλη εταιρεία και θα πάρει μαζί του τα κορυφαία ταλέντα της OpenAI. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποτελείται από τον κ. Sutskever και τρεις ανεξάρτητους διευθυντές - τον διευθύνοντα σύμβουλο της Quora Adam D'Angelo, την επιχειρηματία τεχνολογίας Tasha McCauley και την Helen Turner από το Georgetown Center for Security and Emerging Technology.

Οι αναφορές αυτό το Σαββατοκύριακο έδειξαν ότι η απόλυσή του είχε εξοργίσει νυν και πρώην υπαλλήλους που ανησυχούσαν ότι θα μπορούσε να επηρεάσει μια επερχόμενη πώληση μετοχών αξίας 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι υποστηρικτές της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων και ο τεχνολογικός γίγαντας Microsoft - που έχει μερίδιο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο OpenAI - πιστεύεται επίσης ότι έχουν ζητήσει την επιστροφή του.

Πηγές λένε ότι υπήρξαν άγρυπνες νύχτες στο Σιάτλ, τα κεντρικά γραφεία της Microsoft, η οποία έχει επίσης ενσωματώσει την τεχνολογία του OpenAI στις εφαρμογές της. Το bot ChatGPT του OpenAI χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η OpenAI θεωρείται ευρέως ότι είναι μια εταιρεία στο αποκορύφωμά της, με κερδοφόρες επενδύσεις να ρέουν και το ChatGPT - το οποίο κυκλοφόρησε σχεδόν πριν από ένα χρόνο - χρησιμοποιείται από εκατομμύρια. Ο Άλτμαν υπήρξε το πρόσωπο που συνδέθηκε με την άνοδο της εταιρείας. Περισσότερο από αυτό, θεωρείται από πολλούς ως το πρόσωπο της βιομηχανίας ευρύτερα.

Κατέθεσε ενώπιον μιας ακρόασης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για να συζητήσει τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που δημιουργεί η νέα τεχνολογία και εμφανίστηκε επίσης στην πρώτη σύνοδο κορυφής στον κόσμο για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές Νοεμβρίου.

Η απομάκρυνσή του πυροδότησε μια έκρηξη υποστήριξης από τα αφεντικά της Silicon Valley, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Google, Έρικ Σμιτ, ο οποίος αποκάλεσε τον κ. Άλτμαν «ήρωά μου» και είπε ότι «άλλαξε τον συλλογικό μας κόσμο για πάντα.