ΚΟΣΜΟΣ

Σακίρα: Ξεκίνησε στη Βαρκελώνη η δίκη της για φοροδιαφυγή - Το φιλί γεμάτο νόημα στις κάμερες

Η Σακίρα προσήλθε στο δικαστήριο
Η Σακίρα προσήλθε στο δικαστήριο
ΑΡ

Η Σακίρα έφθασε ευδιάθετη στο δικαστήριο της Βαρκελώνης για την πρώτη ημέρα της δίκης της για φορολογική απάτη στην Ισπανία

Η ποπ σταρ Σακίρα έφτασε στο δικαστήριο της Βαρκελώνης για την έναρξη της δίκης της για φερόμενη απάτη κατά των ισπανικών φορολογικών αρχών, σε ένα σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ που σύμφωνα με την ίδια είναι καλοστημένη πλεκτάνη. Πριν μπει στο δικαστικό μέγαρο έγνεψε και έστειλε ένα φιλί σε ένα μικρό πλήθος περαστικών που συγκεντρώθηκε έξω απο το κτήριο.

Η 46χρονη τραγουδίστρια, αντιμετωπίζει έξι κατηγορίες οτι δεν κατέβαλε στην ισπανική κυβέρνηση φόρους 14,5 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ 2012 και 2014. Η λαμπερή νικήτρια των βραβείων Grammy και Latin Grammy αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία και είπε ότι έχει πληρώσει όλα όσα χρωστούσε. Η έκβαση της υπόθεσης θα εξαρτηθεί από το πού ζούσε εκείνη την περίοδο.

Οι εισαγγελείς στη Βαρκελώνη ισχυρίστηκαν ότι η Κολομβιανή σταρ πέρασε περισσότερο από το ήμισυ αυτής της περιόδου στην Ισπανία και ως εκ τούτου θα έπρεπε να είχε πληρώσει φόρους για το παγκόσμιο εισόδημά του στη χώρα, παρόλο που η επίσημη κατοικία της ήταν ακόμα στις Μπαχάμες. Οι φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ χαμηλότεροι στις Μπαχάμες από ό,τι στην Ισπανία.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν τον Ιούλιο ότι θα ζητήσουν ποινή φυλάκισης οκτώ ετών και δύο μηνών και πρόστιμο 24 εκατομμυρίων ευρώ για τη Σακίρα, η οποία έχει εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο για τις επιτυχίες της στα Ισπανικά και τα Αγγλικά σε διαφορετικά μουσικά είδη. Η εταιρεία που την εκπροσωπεί είπε ότι είχε ήδη πληρώσει όλα όσα χρωστούσε και επιπλέον 3 εκατομμύρια ευρώ σε τόκους.

Η Σακίρα απέρριψε μια συμφωνία που της πρότειναν οι εισαγγελείς για να διευθετήσει την υπόθεσή της τον Ιούλιο του 2022, λέγοντας, μέσω της ισπανικής εταιρείας δημοσίων σχέσεων Llorente y Cuenca, ότι «πιστεύει στην αθωότητά της και επιλέγει να αφήσει το ζήτημα στα χέρια του νόμου» Οι λεπτομέρειες αυτής της πιθανής συμφωνίας δεν έγιναν γνωστές.

Στη δίκη θα προεδρεύσει μια επιτροπή τριών δικαστών, με επικεφαλής τον δικαστή Χοσέ Μανουέλ ντελ Άμο. Η δίκη έχει αρχικά προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 14 Δεκεμβρίου. Το όνομα της Σακίρα υπήρχε επίσης στις διαρροές «Paradise Papers» που περιγράφουν λεπτομερώς τις υπεράκτιες φορολογικές ρυθμίσεις πολλών αστέρων του θεάματος, ανάμεσά τους η Mαντόνα και ο Bono των U2.

Η υπεράσπισή της υποστήριξε ότι ήταν μακριά από τη Βαρκελώνη για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια παγκόσμια περιοδεία το 2011 και στη συνέχεια πέρασε πολύ χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες ως μέλος μιας κριτικής επιτροπής για το τηλεοπτικό μουσικό σόου ταλέντων του NBC The Voice. Οι Ισπανοί εισαγγελείς διαφωνούν και ο ανακριτής, Marco Juberías, έγραψε το 2021 σχετικά με την ολοκλήρωση της τριετούς έρευνας σχετικά με τις κατηγορίες ότι βρήκε ότι υπήρχαν «επαρκή στοιχεία εγκληματικότητας» για να πάει η υπόθεση σε δίκη.

Ο πρώην σύντροφός της Αντόνιο ντε λα Ρούα, ο κομμωτής, ο θυρωρός και τέσσερις δάσκαλοι ζούμπα ειναι ανάμεσα στους 117 μάρτυρες που θα καταθέσουν στη δίκη της Κολομβιανής τραγουδίστριας για φορολογική απάτη. Η εισαγγελία κάλεσε άτομα που παρείχαν υπηρεσίες στην καλλιτέχνιδα για να αποδείξουν ότι διέμενε στη Βαρκελώνη το αναφερόμενο διάστημα

Η ίδια υπερασπίστηκε την αθωότητά της όταν ανακρίθηκε το 2019, έχασε ωστόσο την έφεση για την απόρριψη της υπόθεσης πέρυσι. Oι ισπανοί εισαγγελείς κατηγόρησαν μεταξύ άλλων τη Σακίρα τον Σεπτέμβριο για φερόμενη φοροδιαφυγή 6,7 εκατομμυρίων ευρώ επί του εισοδήματός της το 2018. Την κατηγόρησαν ότι χρησιμοποίησε μια offshore εταιρεία που βασίζεται σε φορολογικό παράδεισο για να αποφύγει την πληρωμή του φόρου.

Η Ισπανία έχει πατάξει τους αστέρες του ποδοσφαίρου όπως ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο την τελευταία δεκαετία επειδή δεν πληρώνουν πλήρως τους οφειλόμενους φόρους. Οι πρώην αστέρες της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης κρίθηκαν ένοχοι για φοροδιαφυγή, αλλά και οι δύο απέφυγαν τη φυλάκιση μετά την αναστολή της ποινής τους.

Η Σακίρα έχει δύο παιδιά, τον Milan και τη Sasha, με τον αστέρα του ποδοσφαίρου, Ζεράρ Πικέ. Το ζευγάρι ζούσε μαζί στη Βαρκελώνη πριν τελειώσει η 11χρονη σχέση του πέρυσι. Έκτοτε, μένει στο Μαϊάμι. Αφού θριάμβευσε στο γκαλά των Latin Grammy Awards στη Σεβίλλη την Πέμπτη, η Κολομβιανή τραγουδίστρια ευχαρίστησε τους θαυμαστές της στην Ισπανία που «ήταν μαζί μου στις καλές και τις κακές στιγμές».