ΚΟΣΜΟΣ

«Ο κόσμος οδεύει ολοταχώς προς αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3℃», προειδοποιούν των Ηνωμένα Έθνη

«Ο κόσμος οδεύει ολοταχώς προς αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3℃», προειδοποιούν των Ηνωμένα Έθνη

Νέα προειδοποίηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ολόκληρος ο πλανήτης «χτυπήθηκε» από πρωτοφανή «κύματα» ζέστης, ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής, η οποία «είναι εδώ και οφείλουμε όχι μονάχα να προστατευόμαστε, αλλά και να λάβουμε πρόσθετα μέτρα πρόληψης υπό τον φόβο νέας φυσικής καταστροφής», όπως έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένα ηγέτες αλλά και αξιωματούχοι κρατών.

Ο κόσμος βρίσκεται σε τροχιά «κολασμένης» αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 3℃, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα COP28, που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στην έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του Οργανισμού (UNEP) επισημάνθηκε ότι οι σημερινές πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι τόσο ανεπαρκείς, που θα επιτευχθεί θέρμανση 3℃ αυτόν τον αιώνα.

Τα ρεκόρ θερμοκρασίας έχουν ήδη ξεπερασθεί το τρέχον έτος και οι εντεινόμενοι καύσωνες, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες έχουν αφαιρέσει ζωές και έχουν πλήξει τα μέσα διαβίωσης σε όλον τον κόσμο, ενώ, έχει σημειωθεί αύξηση της θερμοκρασίας κατά μόλις 1,4℃ μέχρι σήμερα.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι θα έλθουν πολύ χειρότερα αν η θερμοκρασία συνεχίσει να αυξάνεται και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η υφήλιος οδεύει προς ένα «κολασμένο» μέλλον.

«Η εφαρμογή μελλοντικών πολιτικών που έχουν ήδη υποσχεθεί οι χώρες, θα μπορούσε να μειώσει κατά 0,1℃ το όριο των 3℃. Το πλάνο μειώσεων των εκπομπών που έχουν υποσχεθεί οι αναπτυσσόμενες χώρες υπό τον όρο να λάβουν οικονομική και τεχνική υποστήριξη, θα μείωνε την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2,5℃, που εξακολουθεί να αποτελεί καταστροφικό σενάριο», σύμφωνα με την έκθεση.

Με σκοπό να επιτευχθεί ο διεθνώς συμφωνημένος στόχος του 1,5℃, πρέπει να μειωθούν 22 δισ. τόνοι CO2 από το –προβλεπόμενο σήμερα– σύνολο, το 2030. Αυτό είναι το 42% των παγκόσμιων εκπομπών και ισοδυναμεί με την παραγωγή των πέντε χειρότερων ρυπαντών του κόσμου σήμερα: Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ινδία, Ρωσία και Ιαπωνία.

Η Ίνγκερ Άντερσεν, εκτελεστική διευθύντρια της UNEP, σημείωσε πως «δεν υπάρχει άνθρωπος ή οικονομία στον πλανήτη που να μην επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή, γι’ αυτό πρέπει να σταματήσουμε να σημειώνουμε ανεπιθύμητα ρεκόρ στις εκπομπές, τη θερμοκρασία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αντιθέτως, πρέπει να αρχίσουμε να σημειώνουμε άλλα ρεκόρ: Στη μείωση των εκπομπών και τη χρηματοδότηση του κλίματος».

Νωρίτερα τον Νοέμβριο, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων στον κόσμο σχεδιάζουν επεκτάσεις που θα «εκτοξεύσουν» τον προϋπολογισμό του πλανήτη για τον άνθρακα δύο φορές, μία προοπτική την οποία οι ειδικοί χαρακτήρισαν ως «παραφροσύνη».

Σε άλλη πρόσφατη έκθεση τονίσθηκε ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων –της οποίας ο Διευθύνων Σύμβουλος, Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, θα προεδρεύσει της COP28– έχει τα μεγαλύτερα σχέδια επέκτασης που καταστρέφουν το καθαρό μηδενικό ισοζύγιο από οιαδήποτε άλλη εταιρεία παγκοσμίως.

Σχετικές ειδήσεις