ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Η πρώτη αντίδραση του Γκέερτ Βίλντερς μετά τη νίκη στα exit polls

Ολλανδία: Η πρώτη αντίδραση του Γκέερτ Βίλντερς μετά τη νίκη στα exit polls

«Αυτό είναι η δημοκρατία», τόνισε ο επικεφαλής του Κόμματος για την Ελευθερία.

Το Κόμμα για την Ελευθερία του Γκέερτ Βίλντερς φέρεται να κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα (22/11), σύμφωνα με τα exit polls.

Το PVV φέρεται να κέρδισε 35 έδρες και άνετη εκλογική νίκη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του ινστιτούτου IPOS. Η αριστερή συμμαχία του Φρανς Τίμερμανς είναι δεύτερη με 26 έδρες. Το κεντροδεξιό VVD έρχεται τρίτο με 23 έδρες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Πέραν άλλων μέτρων, το PVV έχει υποσχεθεί και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ολλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μπορεί να μην είναι αυτό που αναζητούν άλλα κόμματα στην Ευρώπη ή σε άλλες χώρες, αλλά αυτό είναι η δημοκρατία», ανέφερε ο Γκέερτ Βίλντερς αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Παρ’ ότι ο Βίλντερς φαίνεται ότι είναι πρώτος στις δημοσκοπήσεις, δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό. Οι ηγέτες των τριών άλλων μεγάλων κομμάτων διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε έναν συνασπισμό υπό το PVV.

«Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των ψηφοφόρων μας, να επαναφέρουμε τους Ολλανδούς στο νούμερο 1», ανέφερε ο Βίλντερς μετά τη δημοσιοποίηση exit poll που έδειξε ότι το PVV έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι των άλλων κομμάτων. Ακόμη, κάλεσε τα άλλα ολλανδικά κόμματα να συνεργασθούν για να σχηματίσουν συνασπισμό, τονίζοντας ότι το PVV «δεν μπορεί να αγνοηθεί, πλέον».

Σχετικές ειδήσεις