ΚΟΣΜΟΣ

Γλυπτά Παρθενώνα: Ο «φιλότουρκος» Σούνακ, οι offshore και η συντριβή στις δημοσκοπήσεις

O Ρίσι Σούνακ ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
O Ρίσι Σούνακ ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Έλλειψη πολιτικού πολιτισμού φανερώνει η ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ στο Λονδίνο με φόντο τη διαμάχη για το μέλλον των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ρίσι Σούνακ στο Λονδίνο σήμερα το πρωί (28.11), η Ντάουνιγκ Στριτ ωστόσο ακύρωσε αιφνιδίως το ραντεβού λίγες ώρες νωρίτερα, αποφασίζοντας να στείλει τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Όλιβερ Ντάουντεν στη θέση του Σούνακ. Πηγές των κυβερνώντων Τόρις αποκάλυψαν ότι «κατέστη αδύνατο να προχωρήσει η συνάντηση» μετά την προτροπή του κου Μητσοτάκη να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα, με την ελληνοβρετανική έριδα για τις αρχαιότητες να ξεσπά με ανανεωμένο σθένος.

«Θέλω να εκφράσω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή μας λίγες ώρες πριν να πραγματοποιηθεί», ανέφερε ο κ .Μητσοτάκης σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρωθυπουργικό γραφείο. «Η Ελλάδα και η Βρετανία ενώνονται με παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι απόψεις της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι γνωστές. «Ήλπιζα ότι θα είχα την ευκαιρία να τα συζητήσω με τον Βρετανό ομόλογό μου μαζί με άλλες διεθνείς προκλήσεις: όπως η Γάζα, η Ουκρανία, η κλιματική κρίση, το μεταναστευτικό»

Η δήλωση κλείνει με τον Μητσοτάκη να επικρίνει τον Σουνάκ επειδή απέτυχε να ανταποκριθεί στην πρόκληση να συζητήσει την τύχη των αρχαιοτήτων που έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη πολιτιστική διαμάχη στη Δύση. «Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και τη δικαιοσύνη των απόψεών του δεν φοβάται ποτέ τα αντίθετα επιχειρήματα».

Η συνάντηση με τον Στάρμερ που «άναψε τα αίματα»

Η είδηση για την ακύρωση της συνάντησης κυκλοφόρησε την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης είχε συνομιλίες με τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ. Αξιωματούχοι που ταξίδευαν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό δήλωσαν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πρόσφατα σχόλια του 'Ελληνα πρωθυπουργού για τα γλυπτά σε συνέντευξη στο BBC έπαιξαν ξεκάθαρα ρόλο, παρά τις πηγές της βρετανικής κυβέρνησης που ανέφεραν αρχικά ένα «πρόβλημα προγράμματος»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τη Laura Kuenssberg, ο Έλληνας ηγέτης είχε επαναλάβει το μακροχρόνιο αίτημα της χώρας του να «επανενωθούν» οι θησαυροί του Παρθενώνα με άλλα γλυπτά κάτω από τον ναό που κάποτε είχαν κοσμήσει, λέγοντας ότι ο διαχωρισμός του έργου τέχνης μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας θα ήταν σαν «να κόβεται η Μόνα Λίζα στη μέση».

O Σούνακ με τον ΣτάρμερΑΡ

Οι παρατηρήσεις φαίνεται να εκνεύρισαν τον Σουνάκ σε σημείο που ένιωσε ότι δεν υπήρχε λόγος να διεξαχθούν οι συνομιλίες. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να συναντηθεί με τον Στάρμερ πριν από τον Σουνάκ μπορεί να συνέβαλε επίσης στην κόντρα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Ορισμένα ανώτερα στελέχη των Τόρις πιστεύουν ότι η αμηχανία προκλήθηκε από την ενόχληση του Σουνάκ που ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να συναντήσει πρώτα τον Στάρμερ, ο οποίος θεωρείται το φαβορί για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές της Βρετανίας. «Στοιχηματίζω ότι αυτό που πραγματικά εξόργισε τον Σουνάκ ήταν η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Στάρμερ. Θα πρέπει να το συνηθίσει» έγραψαν οι Financial Times

Ο Σουνάκ είχε προηγουμένως προσπαθήσει να υποβαθμίσει τον Στάρμερ, υποστηρίζοντας ότι ο ηγέτης των Εργατικών είναι «απερίσκεπτος» ακόμη και στο ενδεχόμενο μιας συμφωνίας που αφορά τα γλυπτά του Παρθενώνα. Ο Σουνάκ θέλει να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής των Γλυπτών του Παρθενώνα, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ απεικονίζει τον σερ Κιρ Στάρμερ, τον ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών ως κάποιον που είναι έτοιμος να τα εκχωρήσει.

«Ναι» των Εργατικών σε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για τα Γλυπτά

Οι Financial Times την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψαν ότι ο Στάρμερ δεν θα στεκόταν εμπόδιο σε μια τέτοια συμφωνία εάν γινόταν πρωθυπουργός, εάν ήταν αμοιβαία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Ο Στάρμερ χαιρέτισε τη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη τη Δευτέρα, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία τους να κάνουν χειραψία στο X.

Ένας νόμος του Κοινοβουλίου από το 1963 εμποδίζει το Βρετανικό Μουσείο να παραδώσει οριστικά τα γλυπτά. Η κυβέρνηση Σούνακ είπε ότι δεν θα αλλάξει τη νομοθεσία, όπως και ο Στάρμερ. Ωστόσο, οι σύμμαχοι του ηγέτη των Εργατικών λένε ότι είναι έτοιμος να επιδείξει ευελιξία.

Ο ηγέτης των Εργατικών, ο οποίος εκπροσωπεί την εκλογική περιφέρεια Holborn & St Pancras - έδρα του Βρετανικού Μουσείου, συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη τη Δευτέρα όταν συζητήθηκε το θέμα. «Δεν ήταν το επίκεντρο της συνάντησης», είπε ένας σύμμαχος του Στάρμερ, ο οποίος είπε ότι αυτό ήταν θέμα του Βρετανικού Μουσείου και της Αθήνας. «Εμμένουμε στον υπάρχοντα νόμο, αλλά εάν συμφωνηθεί μια συμφωνία δανείου που είναι αμοιβαία αποδεκτή από το Βρετανικό Μουσείο και την ελληνική κυβέρνηση, δεν θα σταθούμε εμπόδιο», είπε ωστόσο άτομο από το στενό περιβάλλον του

Το σχέδιο για ένα προσωρινό δάνειο προωθεί ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην καγκελάριος των Τόρις. Ανώτερος εκπρόσωπος των Τόρις είπε ότι ο κ. Όσμπορν επεξεργαζόταν μια «κακή συμφωνία» που καθιστά τη θέση του «ανεπίτρεπτη», προσθέτοντας ότι «πρέπει να φύγει». Ο Μητσοτάκης , ο οποίος κέρδισε μια δεύτερη θητεία τον Ιούλιο, έχει κάνει την επιστροφή των θησαυρών στη χώρα όπου λαξεύτηκαν πριν από 2.500 χρόνια προτεραιότητα των επόμενων τεσσάρων ετών του στην εξουσία.

Ένας εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος είπε: «Εάν ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να συναντηθεί με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι δεν είναι σε θέση να παράσχει τη σοβαρή ηγεσία που απαιτεί η χώρα μας».

Ο Σούνακ «χάνει» με 16 μονάδες διαφορά

Το μίνι διπλωματικό επεισόδιο με την Ελλάδα για κάποιους εξηγείται και από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο Σούνακ στο εσωτερικό μέτωπο. Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας διεύρυνε το προβάδισμά του έναντι του Συντηρητικού Κόμματος του Πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ σε πρόσφατη δημοσκόπηση που έδειξε επίσης απότομη άνοδο της δημοτικότητας του ηγέτη των Εργατικών Κερ Στάρμερ.

Η Observer ανέφερε ότι η δημοσκόπηση, που διεξήχθη από το Opinium, έθεσε τη στήριξη των Εργατικών στο 44%, δύο μονάδες υψηλότερα από μια εβδομάδα πριν, παραμονές του ετήσιου συνεδρίου των Εργατικών, σε σύγκριση με αμετάβλητο 28% για τους Συντηρητικούς που πραγματοποίησαν το συνέδριό τους νωρίτερα τον Οκτώβριο.

Η φιλοτουρκική στάση

Η Βρετανία υπό τον Σούνακ έχει επιδείξει μια ακόμη προβληματική στάση καθώς είναι ίσως η μοναδική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, που δε διστάζει να προβάλλει τη φιλοτουρκική στάση της. Την περασμένη εβδομάδα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σάρπ επισκέφθηκε την Άγκυρα και συναντήθηκε με τον τούρκο ομόλογο του Γιασάρ Γκιουρέλ. Την ώρα που ο Ερντογάν εκβιάζει τη Συμμαχία και οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί κλείνουν την πόρτα στην πώληση νέων μαχητικών, το Λονδίνο με την κυβέρνηση Σούνακ επιχειρεί να στηρίξει τον εκβιασμό Ερντογάν.

Η Βρετανία πρωτίστως αλλά και η Ισπανία είναι οι χώρες που πιέζουν ώστε να γινει δεκτό το αίτημα της Τουρκίας προς την κατασκευάστρια κοινοπραξία για την προμήθεια των Eurofighter Typhoon, ένα αίτημα που η Τουρκία χρησιμοποιεί για να εκβιάσει τους Αμερικανούς που έχουν αποβάλει την Αγκυρα από το πρόγραμμα του F35 και κρατούν παγωμένο το θέμα της αγοράς των F-16.

Όμως οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και της Βρετανίας συμφώνησαν για την περαιτερω ενίσχυση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα και το ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι στην εξασφάλιση της βρετανικής υποστήριξης με τεχνογνωσία για την κατασκευή «τουρκικού» κινητήρα για τα μαχητικά τα οποία σχεδιάζει η αμυντική βιομηχανία της.

Ο «Κροίσος» πρωθυπουργός και οι πολίτες που υποφέρουν

Ο Σουνάκ είναι ο πρώτος πρωθυπουργός Ινδικής καταγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1960, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι από τις πρώην αποικίες της Βρετανίας έφταναν στη χώρα για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο 40χρονος Σούνακ είναι το πλουσιότερο μέλος του κοινοβουλίου, ένας άνδρας με εξαιρετικά προνομιούχο υπόβαθρο, ο οποίος είναι ένας αφοσιωμένος στην ιδεολογία της Μάργκαρετ Θάτσερ, με ένα πολύ καλά οργανωμένο επικοινωνιακό επιτελείο στο πλευρό του. Από το 2001 έως το 2004, ο Σούνακ εργάστηκε ως αναλυτής στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και αργότερα έγινε εταίρος σε δύο hedge funds. Σύμφωνα με τους Times, ήταν «πολυεκατομμυριούχος ήδη στα είκοσί του». Από το 2015 είναι βουλευτής του Ρίτσμοντ στο Γιορκσάιρ και ζει στο Kirby Sigston, λίγο έξω από την πόλη Northallerton.

Ο Ρίσι Σουνάκ έγινε υπουργός Οικονομικών τον Φεβρουάριο του 2020 και μέσα σε λίγες εβδομάδες βρέθηκε να αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει οποιοσδήποτε προκάτοχός του μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο: να κατευθύνει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς ξεκινούσε η πανδημία και τα απανωτά lockdown. Η δημοτικότητά του εκτοξεύθηκε όταν υποσχέθηκε να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την πανδημία την άνοιξη του 2020, αποκαλύπτοντας πακέτο βοήθειας ύψους 350 δισεκατομμυρίων λιρών

Την ίδια στιγμή όμως κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο, μαζί με τον Μπόρις Τζόνσον, για παραβίαση των κανόνων καραντίνας στην Ντάουνινγκ Στριτ τον Ιούνιο του 2020, ενώ oι επικριτές του αμφισβητούν εάν ο εκατομμυριούχος μπορεί να κατανοήσει το μέγεθος της πίεσης που αντιμετωπίζουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Σούνακ σπούδασε στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ όπου γνώρισε τη σύζυγό του Aκσάτα Μάρθι. Πατέρας της είναι ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Ναραγιάνα Μάρθι, ιδρυτής του κολοσσού Infosys Ltd. Ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας είχε βρεθεί στο στόχαστρο επειδή ζήτησε άδεια σχεδιασμού για την κατασκευή μιας ιδιωτικής πισίνας, ενός γυμναστηρίου και ενός γηπέδου τένις στο διατηρητέο ​​αρχοντικό του Γιορκσάιρ, το οποίο αγόρασε με τη ζάμπλουτη σύζυγό του για 1,5 εκατομμύριο λίρες το 2015.

Δεν ειναι το μόνο τους ακίνητο φυσικά. Έχουν ένα σπίτι με πέντε υπνοδωμάτια, αξίας 7 εκατομμυρίων λιρών, στο Kένσινγκτον, στο δυτικό Λονδίνο κι ένα ακόμη διαμέρισμα στην ίδια περιοχή που το ζευγάρι έρεται να κρατάει «μόνο για τους συγγενείς που τους επισκέπτονται», καθώς κι ένα διαμέρισμα στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

Τα οικονομικά του Σούνακ και της οικογένειάς του έχουν τεθεί πολλές φορές στο μικροσκόπιο, με τις φορολογικές υποθέσεις της ζάμπλουτης κληρονόμου συζύγου του Aκσάτα Μέρτι να βγαίνουν στο προσκήνιο. Η ίδια ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να πληρώνει φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα κέρδη της στο εξωτερικό για να ανακουφίσει την πολιτική πίεση στον σύζυγό της.

Οι Εργατικοί είχαν θέσει σειρά από ερωτήματα σχετικά με τα οικονομικά του Σούνακ, κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων ότι επωφελήθηκε από τη χρήση «φορολογικών παραδείσων». Σύμφωνα με τον Independent είχε καταχωρηθεί ως δικαιούχος καταπιστεύματος στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και τις Νήσους Κέιμαν το 2020.

Σχετικές ειδήσεις