ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Οι εγκλωβισμένοι έκαναν γιόγκα κάτω από τη Γη για να χαλαρώσουν - «Δε χάσαμε την ελπίδα μας»

Aνακούφιση για την απελευθέρωση των εγκλωβισμένων εργατών
Aνακούφιση για την απελευθέρωση των εγκλωβισμένων εργατών
ΑΡ

Ινδία: Οι 41 εργαζόμενοι που σώθηκαν από μια σήραγγα στα Ιμαλάϊα όπου είχαν εγκλωβιστεί για 17 ημέρες είναι ασφαλείς και αναρρώνουν στο νοσοκομείο.

Οι Ινδοί εργαζόμενοι που σώθηκαν από μια σήραγγα στην πολιτεία Uttarakhand είναι ασφαλείς και δέχονται ιατρικές φροντίδες στο νοσοκομείο. Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα στα μέσα ενημέρωσης, φαίνονται να τρώνε στα κρεβάτια του νοσοκομείου σε καλή διάθεση.

Οι εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν μέσα στη σήραγγα στις 12 Νοεμβρίου, αφού τμήμα της κατέρρευσε λόγω κατολίσθησης. Απελευθερώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης μετά από επιχείρηση διάσωσης-μαμούθ που ξεπέρασε πολλά εμπόδια. Υπήρξε μια αίσθηση εθνικής ανακούφισης αφού οι διασώστες ανέσυραν τον τελευταίο από τους 41 άνδρες από τη σήραγγα εν μέσω σκότους.

Τους ανέσυραν με φορεία μέσω ενός σωλήνα 90 εκατοστών που είχε εισαχθεί μέσα από έναν τοίχο από συντρίμμια που τους εμπόδιζε. Βίντεο με τους εργάτες να βγαίνουν από το τούνελ τους δείχνουν να βγαίνουν, να χαμογελούν, να κουνάνε τα χέρια τους και να κάνουν χειραψία με τους παρευρισκόμενους στο σημείο. Υπήρχε ένας αέρας αγαλλίασης μεταξύ των συναδέλφων και των μελών της οικογένειάς τους, πολλοί από τους οποίους είχαν περάσει μέρες έξω από το τούνελ, προσευχόμενοι να πετύχουν οι επιχειρήσεις διάσωσης.

Τους υποδέχθηκαν με λουλούδια, τους αγκάλιασαν και τους έδωσαν γλυκά. Ο Chaudhary Lal, ο οποίος φωτογραφήθηκε να φιλάει τον γιο του Manjit - έναν από τους εγκλωβισμένους εργάτες - είπε στο BBC ότι ήταν χαρούμενος και ανακουφισμένος που είδε τον γιο του. «Έχω ήδη χάσει έναν γιο σε ένα ατύχημα σε εργοτάξιο. Δεν άντεχα να χάσω κι άλλον», είπε. Πολλά μέλη των οικογενειών τους επαίνεσαν τους υπαλλήλους διάσωσης και τους ευχαρίστησαν που έβγαλαν με ασφάλεια τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης για τις εμπειρίες τους. Ένας από αυτούς μοιράστηκε ένα βίντεο που τράβηξε με τους συναδέλφους του στο Κοινοτικό Κέντρο Υγείας Chinyalisaur, όπου μεταφέρθηκαν για ιατρικές εξετάσεις. Το βίντεο απαθανατίζει τους εργαζόμενους να κάθονται στα κρεβάτια τους και να ελέγχουν τα κινητά τους τηλέφωνα, να τρώνε, να πίνουν τσάι και να βγάζουν selfies. Μερικοί φαίνονται να βουρτσίζουν τα δόντια τους ενώ άλλοι συζητούν.

Ο Σάτια Ντεβ, ο οποίος ήταν μεταξύ των παγιδευμένων ανδρών, είπε στην εφημερίδα Times of India ότι ήταν «κλειστοφοβικά» μέσα στο τούνελ και ήταν ανακούφιση να βγούμε έξω. Ένας άλλος εργαζόμενος, ο Chamra Oraon, είπε στην εφημερίδα Indian Express ότι υπήρχαν στιγμές που ένιωθε ανήσυχος μέσα στο τούνελ και αναρωτιόταν πότε θα τον έβγαζαν έξω.

«Αλλά ποτέ δεν έχασα την ελπίδα», είπε, προσθέτοντας ότι περνούσε χρόνο παίζοντας παιχνίδια στο κινητό του τηλέφωνο, το οποίο θα φόρτιζε χρησιμοποιώντας φορητούς φορτιστές που διοχέτευσαν μέσα από έναν σωλήνα οι διασώστες. «Δεν μπορούσαμε να καλέσουμε κανέναν αφού δεν υπήρχε δίκτυο και έτσι μιλήσαμε μεταξύ μας και γνωριστήκαμε», είπε στην εφημερίδα.

Ένας άλλος εργαζόμενος, ο οποίος μίλησε με τον πρωθυπουργό Nαρέντρα Μόντι σε τηλεφωνική επικοινωνία, είπε ότι οι εργαζόμενοι παρακινούσαν ο ένας τον άλλον να διατηρήσουν την αισιοδοξία τους και ότι έττρωγαν όλοι μαζί τα γεύματά τους. «Κάναμε γιόγκα για να παραμείνουμε ενεργοί μέσα στο τούνελ», είπε. Ένας άλλος εργαζόμενος περιέγραψε πώς αρχικά άνοιγαν τα τηλέφωνά τους μόνο για να ελέγξουν τον χρόνο εξοικονόμησης μπαταριών. Αλλά μόλις έλαβαν φορτιστές, μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα τηλέφωνά τους πιο ελεύθερα για να διασκεδάσουν.

Ένα τμήμα της σήραγγας Silkyara, μήκους 4,5 χιλιομέτρων υποχώρησε στις 12 Νοεμβρίου. Η σήραγγα αποτελεί μέρος του φιλόδοξου σχεδίου της κυβέρνησης Char Dham, το οποίο στοχεύει στη σύνδεση βασικών τοποθεσιών ινδουιστών προσκυνητών μέσω ασφαλτοστρωμένων δρόμων στην περιοχή των Ιμαλαΐων. Οι περιβαλλοντολόγοι και οι κάτοικοι κατηγόρησαν την ταχεία κατασκευή, συμπεριλαμβανομένου του έργου Char Dham, για την καθίζηση της γης στην περιοχή, λέγοντας ότι αυτό συνέβαλε στην κατάρρευση της σήραγγας.