ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ανακαλύφθηκε πίνακας του Μποτιτσέλι αξίας 100 εκατ. ευρώ

Ιταλία: Ανακαλύφθηκε πίνακας του Μποτιτσέλι αξίας 100 εκατ. ευρώ

Ιταλία: Ο πίνακας αμύθητης αξίας φιλοτεχνήθηκε από τον Σάντρο Μποτιτσέλι και θεωρούνταν «αγνοούμενος» από την δεκαετία του 1980

Ένας πίνακας του Σάντρο Μποτιτσέλι, που θεωρούνταν «αγνοούμενος» από τη δεκαετία του 1980, βρέθηκε σε ένα σπίτι στη νότια Ιταλία.

Ο πίνακας που απεικονίζει την Παναγία και το βρέφος του Χριστού ανακαλύφθηκε σε ένα σπίτι στην πόλη Γκρανιάνο, κοντά στη Νάπολη.

Πρόκειται για την απεικόνιση της Παναγίας και του βρέφους Χριστού ανακαλύφθηκε σε ένα σπίτι στην πόλη Γκρανιάνο, κοντά στη Νάπολη.

Σύμφωνα με τη Μονάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Καραμπινιέρων της Νάπολης, ο πίνακας του διάσημου καλλιτέχνη που αναγνωρίζεται παγκοσμίως ακόμη και από μη γνώστες για τα έργα του «Η Γέννηση της Αφροδίτης» και η «Ανοιξη» εκτιμάται από τις ιταλικές αρχές ότι αξίζει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ. Την δημιουργία του είχε αναθέσει στον Μποτιτσέλι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία το 1470.

Πρόκειται για έναν πίνακα διαστάσεων 58 x 80 εκατοστών, ο οποίος είναι ζωγραφισμένος με τέμπερα σε ξύλο, και κρεμόταν σε μια εκκλησία στο ναπολιτάνικο προάστιο Σάντα Μαρία λα Καριτά, από τις αρχές του 1900, αφότου η εκκλησία στην οποία αρχικά είχε παραχωρηθεί, κάηκε.

Το 1982 ένας σεισμός κατέστρεψε την εκκλησία και έτσι ο πίνακας δόθηκε από την ενορία σε μια τοπική οικογένεια με το επίθετο Σόμα, για φύλαξη. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού στο CNN υπάρχει επίσημο διάταγμα στα αρχεία που αποδεικνύει ότι πράγματι τους εμπιστεύθηκαν τον πίνακα, οπότε δεν αντιμετωπίζουν καμία ποινική έρευνα.

Τα πρώτα χρόνια μετά την ανάθεση του πίνακα στην οικογένεια, οι τοπικές αρχές έλεγξαν την κατάστασή του και τους συμβούλεψαν πώς να τον φυλάξουν, ενώ βοήθησαν επίσης και στην μετακίνηση και τον καθαρισμό του. Ωστόσο για κάποιο λόγο οι έλεγχοι σταμάτησαν και ο πίνακας καταχωρήθηκε στον κατάλογο των αγνοουμένων έργων του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο κατάλογος ενημερώνεται συχνά και αυτό το καλοκαίρι ο πίνακας εντοπίστηκε στην οικογένεια Σόμα, που τον διατηρούσε όλα αυτά τα χρόνια, είπε ο διοικητής Μασιμιλιάνο Κρότσε, κατά την παρουσίαση του ευρήματος.

Αφού εντοπίστηκε ο απόγονος της οικογένειας στην κατοχή του οποίου βρισκόταν ο πίνακας, η αστυνομία συνεργάστηκε με τον τοπικό δήμαρχο, ο οποίος γνώριζε ήδη την παρουσία του Μποτιτσέλι στο σπίτι του Σόμα και βοήθησε στην ανάκτησή του, είπε ο Κρότσε.

Διαβάστε επίσης:

Τζόρτζια Μελόνι: Η αποδοτικότητα των δημοσίων υπαλλήλων θα επηρεάζει και τον μισθό τους

Οικονόμου: Η Ελληνική Αστυνομία είναι πάντα εκεί, δίπλα στον άνθρωπο, σε κάθε δύσκολη στιγμή

COP28: Η selfie της Μελόνι με τον Μόντι στη σύνοδο για το κλίμα στο Ντουμπάι