ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς: «Όχι» σε νέα απελευθέρωση ομήρων μέχρι να ολοκληρωθεί ο πόλεμος

Χαμάς: «Όχι» σε νέα απελευθέρωση ομήρων μέχρι να ολοκληρωθεί ο πόλεμος
AP.

«Για να απελευθερωθούν οι εναπομείναντες όμηροι, θα πρέπει να υπάρξει πρώτα κατάπαυση του πυρός από το Ισραήλ», τόνισε η Χαμάς.

Με τις μάχες να αρχίζουν ξανά στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας, ύστερα από τη σύντομη εκεχειρία μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητών της Χαμάς, ένα από τα ηγετικά στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης, ο Σαλέχ Αλ – Αρούρι, ανέφερε σήμερα (02/12) ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους, έως ότου ολοκληρωθούν οι εμπόλεμες συγκρούσεις, μιλώντας στο δίκτυο Al Jazeera.

Ακόμη, αποσαφήνισε ότι προκειμένου να απελευθερωθούν οι εναπομείναντες όμηροι, θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει κατάπαυση του πυρός από την πλευρά του Ισραήλ και να απελευθερωθούν όλοι οι (σ.σ.: συνολικά χιλιάδες) Παλαιστίνιοι που κρατούνται σήμερα σε ισραηλινές φυλακές.

Όλοι οι εναπομείναντες όμηροι είναι είτε Ισραηλινοί στρατιώτες, είτε άνδρες οι οποίοι έχουν υπηρετήσει στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς.

Νωρίτερα σήμερα, το Ισραήλ είχε ανακαλέσει την ομάδα των διαπραγματευτών που είχε στείλει στο Κατάρ με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς, επικαλούμενο ως αιτία το «αδιέξοδο» στο οποίο έφθασαν οι συνομιλίες που διεξάγονταν εκεί.

«Η τρομοκρατική οργάνωση, Χαμάς, δεν εκπλήρωσε το δικό της μέρος της συμφωνίας που προέβλεπε την επιστροφή όλων των γυναικών και των παιδιών που κρατούνταν όμηροι», τόνισε η ισραηλινή πλευρά μέσω επίσημης ανακοίνωσης.

Νέες, σφοδρές μάχες στη Γάζα με απώλειες και από τις δύο πλευρές

Νωρίτερα, ισραηλινές δυνάμεις και μαχητές της Χεζμπολάχ αντάλλαξαν πυρά κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ – Λιβάνου, κατά τη δεύτερη ημέρα εχθροπραξιών μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Γάζα.

Η –υποστηριζόμενη από το Ιράν– Χεζμπολάχ ανέφερε ότι ένας από τους μαχητές της σκοτώθηκε, αλλά δεν διευκρίνισε τον χρόνο. Τρεις άνθρωποι στο νότιο Λίβανο σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς εχθές (01/12), σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι δύο από τους νεκρούς ήταν μαχητές της.

Η ισραηλινή αεροπορία και το πυροβολικό έπληξαν στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, σύμφωνα με τον στρατό, μετά την εκτόξευση ρουκετών σε ορισμένα φυλάκια κοντά στα σύνορα.

Το απόγευμα, η Χεζμπολάχ ισχυρίσθηκε, επίσης, ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς τουλάχιστον πέντε ισραηλινές θέσεις. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι στοχοθέτησε ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών που ήταν ανεπτυγμένη στα βορειοδυτική της πόλης της Γάζας στην περιοχή Αλ Ταουά, «με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί και τραυματίες».

Το Υπουργείο Ανώτερης Εκπαίδευσης της Παλαιστίνης ανακοίνωσε ότι από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Αλ Φαλούτζα της Γάζας σκοτώθηκε ο επιφανής Παλαιστίνιος ακαδημαϊκός, Σουφιάν Ταγέχ και η οικογένεια εκείνου.

Πολλά φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας

«Το Ισραήλ θα διευκολύνει την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες της Γάζας καθώς εκκίνησαν εκ νέου οι συγκρούσεις εκεί», όπως γνωστοποίησε ο ανώτερος σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, Μαρκ Ρέτζεβ.

«Στη διάρκεια της ημέρας, πολλά φορτηγά –δεκάδες– έχουν εισέλθει στη Γάζα, αφού πέρασαν από έλεγχο ασφαλείας στην ισραηλινή πλευρά», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ.

Σχετικές ειδήσεις