ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη ηφαιστείου στην Ινδονησία: Τουλάχιστον 11 νεκροί ορειβάτες - Σε ύψος 3 χιλιομέτρων η τέφρα

Eξερράγη το ηφαίστειο της Ινδονησίας
Eξερράγη το ηφαίστειο της Ινδονησίας
ΑΡ

Έντεκα πεζοπόροι βρέθηκαν νεκροί κοντά στον κρατήρα του ηφαιστείου Μαράπι της Ινδονησίας μετά την έκρηξη του το Σαββατοκύριακο, λένε οι διασώστες.

Έκρηξη στο ηφαίστειο Μαράπι, στο δυτικό τμήμα του αρχιπελάγους της Ινδονησίας, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον ένδεκα ανθρώπους. Τρεις ακόμη άνθρωποι διασώθηκαν τη Δευτέρα, ενώ η έρευνα για άλλους 12 αγνοούμενους έχει διακοπεί λόγω μίας νέας μικρής έκρηξης.

Υπήρχαν 75 πεζοπόροι στην περιοχή τη στιγμή της έκρηξης, αλλά οι περισσότεροι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια. Το όρος Μαράπι, ένα από τα 127 ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας, εκτόξευσε τέφρα έως και 3 χιλιόμετρα στον αέρα την Κυριακή (3/12).

Οι αρχές έχουν επιβάλει το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού και απαγόρευσαν στους κατοίκους να πλησιάσουν σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τον κρατήρα. Τα τρία άτομα που διασώθηκαν, τα οποία επίσης βρέθηκαν κοντά στον κρατήρα, ήταν «αδύναμα και είχαν κάποια εγκαύματα», δήλωσε ο Αμπντούλ Μαλίκ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Έρευνας και Διάσωσης του Παντάνγκ.

Σαράντα εννέα ορειβάτες απομακρύνθηκαν από την περιοχή νωρίτερα τη Δευτέρα, πολλοί από τους οποίους υπέστησαν επίσης εγκαύματα. Βίντεο από την έκρηξη της Κυριακής έδειξε ένα τεράστιο σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας να καλύπτει τον ουρανό και αυτοκίνητα και δρόμους καλυμμένους με στάχτη.

Τα σωστικά συνεργεία μετέφεραν εκ περιτροπής τους νεκρούς και τους τραυματίες στο δύσβατο έδαφος του βουνού και σε ασθενοφόρα που περίμεναν με σειρήνες. «Μερικοί υπέφεραν από εγκαύματα επειδή έκανε πολύ ζέστη και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο», δήλωσε ο Ρούντι Ρινάλντι, επικεφαλής της Υπηρεσίας Μετριασμού των Καταστροφών της Δυτικής Σουμάτρας.

Ο Jodi Haryawan, εκπρόσωπος της τοπικής ομάδας έρευνας και διάσωσης, είπε στους δημοσιογράφους ότι θα ήταν «πολύ επικίνδυνο» να συνεχιστεί η έρευνα ενώ το ηφαίστειο συνεχίζει τις εκρήξεις. Το όρος Μαράπι ύψους 2.891 μέτρων, βρίσκεται στο δυτικότερο νησί της Σουμάτρας της Ινδονησίας. Το ινδονησιακό αρχιπέλαγος βρίσκεται στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού, όπου η συνάντηση των ηπειρωτικών πλακών προκαλεί υψηλή ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα.