ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη ηφαιστείου στην Ινδονησία: Mάχη για τον εντοπισμό 10 αγνοουμένων - Το βίντεο που σοκάρει

Έκρηξη ηφαιστείου στην Ινδονησία
Έκρηξη ηφαιστείου στην Ινδονησία
ΑΡ

Οι διασώστες εντόπισαν δύο ακόμη πτώματα σε ένα ηφαίστειο στην Ινδονησία που εξερράγη, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 13. Το βίντεο με την απελπισμένη έκκληση βοήθειας μίας 19χρονης κοπέλας κάνει τον γύρο του κόσμου

Εκατοντάδες διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν άλλους 10 πεζοπόρους που χάθηκαν στο όρος Μαράπι της Σουμάτρας. Η έρευνα σταμάτησε τη Δευτέρα για λόγους ασφαλείας καθώς υπήρχαν συνεχείς ηφαιστειακές εκρήξεις.

Το ηφαίστειο εκτόξευσε ένα σύννεφο τέφρας 3 χιλιομέτρων στον αέρα, θολώνοντας τον ουρανό και καλύπτοντας με στάχτη τα γύρω χωριά. Οι περισσότεροι από τους 75 πεζοπόρους στην περιοχή κατά τη διάρκεια της έκρηξης απομακρύνθηκαν. Περίπου 200 ακόμη άνθρωποι αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν στην έρευνα το πρωί της Τρίτης (5.12), παρόλο που οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι το ηφαίστειο εξακολουθεί να εκρήγνυται.

Ο Aχμάντ Ριφάντι, αξιωματούχος στο σταθμό παρακολούθησης του Mαράπι είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι παρατήρησε πέντε εκρήξεις από τα μεσάνυχτα έως τις 08:00 τοπική ώρα της Τρίτης. «Το Μαράπι είναι ακόμα πολύ δραστήριο. Δεν μπορούμε να δούμε το ύψος της στήλης γιατί καλύπτεται από το σύννεφο», είπε.

Το όρος Μαράπι, που σημαίνει «Βουνό της Φωτιάς», είναι από τα πιο ενεργά από τα 127 ηφαίστεια της Ινδονησίας και είναι επίσης δημοφιλές στους πεζοπόρους. Ορισμένα μονοπάτια άνοιξαν ξανά μόλις τον περασμένο Ιούνιο λόγω εκρήξεων τέφρας από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο. Η πιο θανατηφόρα έκρηξη του Μαράπι σημειώθηκε το 1979, όταν πέθαναν 60 άνθρωποι.

Τρεις άνθρωποι που διασώθηκαν κοντά στον κρατήρα τη Δευτέρα, πριν διακοπεί η έρευνα, ήταν «αδύναμοι και είχαν κάποια εγκαύματα», δήλωσε ο Αμπντούλ Μαλίκ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Έρευνας και Διάσωσης του Παντάνγκ. Σαράντα εννέα ορειβάτες απομακρύνθηκαν από την περιοχή νωρίτερα την ίδια μέρα, πολλοί από τους οποίους υπέστησαν επίσης εγκαύματα. Οι αρχές δεν έχουν αποκαλύψει ακόμη τις ταυτότητες των πεζοπόρων.

Βίντεο από την έκρηξη της Κυριακής έδειξαν ένα τεράστιο σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας στον ουρανό και αυτοκίνητα και δρόμους καλυμμένους με στάχτη. «Μερικοί υπέφεραν από εγκαύματα επειδή έκανε πολύ ζέστη και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο», δήλωσε ο Ρούντι Ρινάλντι, επικεφαλής της Υπηρεσίας Μετριασμού των Καταστροφών της Δυτικής Σουμάτρας.

Το βίντεο που σοκάρει

Μία από τους πεζοπόρους, η Zhafirah Zahrim Febrina, έκανε έκκληση στη μητέρα της για βοήθεια σε ένα μήνυμα από την περιοχή του ηφαιστείου. Η 19χρονη φοιτήτρια -που το χαιδευτικό της είναι «Άιφε» εμφανίστηκε σοκαρισμένη το πρόσωπό της είχε καεί και τα μαλλιά της είχαν καλυφθεί από πυκνή γκρίζα στάχτη.

«Μαμά, βοήθησε την Άιφε. Αυτή είναι η κατάσταση της Άιφε αυτή τη στιγμή», είπε. Ήταν σε μια πεζοπορική εκδρομή στο Μαράπι με 18 φίλους και συμφοιτητές και τώρα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Η μητέρα της, Ράνι Ραντελάνι, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η κόρη της υπέστη «τεράστιο τραύμα». «Είναι επηρεασμένη ψυχολογικά γιατί είδε τα εγκαύματα της και έπρεπε επίσης να υπομείνει τον πόνο όλη τη νύχτα», είπε. Ένας άλλος πεζοπόρος φώναζε από τον πόνο και είπε «Ο Θεός είναι μεγάλος» καθώς ένας διασώστης την κουβαλούσε στην πλάτη του, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Mαράπι βρίσκεται στη Σουμάτρα, το δυτικότερο και τρίτο μεγαλύτερο από τα 18.000 νησιά της Ινδονησίας. Έχει ύψος 2.891 μέτρα .Το ινδονησιακό αρχιπέλαγος βρίσκεται στο λεγόμενο Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού, όπου η συνάντηση των ηπειρωτικών πλακών προκαλεί υψηλή ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα.