ΚΟΣΜΟΣ

Έλον Μασκ: Γιατί ζήτησε να απολυθεί o Mπομπ Άιγκερ - «Ο Walt Disney στριφογυρίζει στον τάφο του»

O Έλον Μασκ
O Έλον Μασκ
ΑΡ

Ο Έλον Μασκ είπε ότι το αφεντικό της Disney, Μπομπ Άιγκερ, θα πρέπει να απολυθεί αμέσως μετά τη διακοπή της διαφήμισης της εταιρείας στο X.

«Ο Walt Disney στριφογυρίζει στον τάφο του για όσα έκανε ο Μπομπ στην εταιρεία του», είπε ο Μασκ σε μια σειρά αναρτήσεων εναντίον του γίγαντα των μέσων ενημέρωσης. Η ανάρτησή του έρχεται μόλις μια εβδομάδα αφότου είπε στις εταιρείες που συμμετείχαν σε ένα διαφημιστικό μποϊκοτάζ της πλατφόρμας του, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, να «Πάτε να γαμ...τε ».

Ορισμένες εταιρείες έχουν σταματήσει τη διαφήμιση στο X εν μέσω ανησυχιών για τον αντισημιτισμό. Ο Μπομπ Άιγκερ έκανε μια επιστροφή-σοκ στη Disney λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν - λιγότερο από 12 μήνες μετά την απχώρησή του - για να την οδηγήσει σε ταραχώδεις καιρούς, καθώς η τιμή της μετοχής της έπεσε κατακόρυφα και η υπηρεσία ροής Disney+ συνέχισε να παρουσιάζει ζημίες.

Έχει πιστωθεί για σημαντικές αποφάσεις και ιστορικές εξαγορές, όπως το στούντιο κινουμένων σχεδίων Pixar, η εταιρεία κόμικς Marvel, η 21st Century Fox του Ρούπερτ Μέρντοχ και η Lucasfilm, το σπίτι του Star Wars.

Αυτές οι κινήσεις, καθώς και τα εγκαίνια θεματικών πάρκων, βοήθησαν την αγοραία αξία της εταιρείας να πενταπλασιαστεί. Σε μια ανάρτηση την Πέμπτη, ο Μασκ φάνηκε να υπαινίσσεται τις πρόσφατες αποδόσεις ορισμένων εταιρειών της Disney στα box office, λέγοντας ότι ο Άιγκερ έριξε «περισσότερες βόμβες από ένα B-52».

Ο πολυδισεκατομμυριούχος κατηγόρησε επίσης τη Disney για διαφήμιση σε άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που επέτρεπαν αμφιλεγόμενο υλικό. Την περασμένη εβδομάδα, σε ένα ξέσπασμα με βωμολοχίες σε μια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, «τα έβαλε» με τους διαφημιστές που είχαν εγκαταλείψει το X και προειδοποίησε ότι θα σκοτώσουν την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Κατηγόρησε επίσης εταιρείες όπως η Disney, η Apple και η Comcast, που έχουν σταματήσει τη διαφήμιση στον ιστότοπο, ότι προσπάθησαν να τον εκβιάσουν. «Δεν θέλω να διαφημίζονται», είπε ο Μασκ απαντώντας σε ερώτηση στο DealBook Summit των New York Times. «Αν κάποιος πρόκειται να με εκβιάσει με διαφημίσεις ή χρήματα, να πάει να γαμ....ει». «Να πας να γα....ς. Είναι σαφές; Γεια σου Μπομπ, αν είσαι στο κοινό, έτσι νιώθω»

Ο Μασκ προφανώς αναφερόταν στον Άιγκερ, ο οποίος μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής νωρίτερα την ίδια μέρα. Η διευθύνουσα σύμβουλος του X, Λίντα Γιακαρίνο, η οποία επίσης παρευρέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, έχει από τότε αναδημοσιεύσει αυτό που αποκάλεσε «ειλικρινή συνέντευξη» του Μασκ

Ο Μασκ επισκέφτηκε το Ισραήλ αφού φάνηκε να υποστηρίζει προσωπικά μια αντισημιτική θεωρία συνωμοσίας τον περασμένο μήνα. Αρνήθηκε ότι η ανάρτηση ήταν αντισημιτική, αλλά ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι μπορεί να ήταν ό,τι πιο «ανόητο» είχε μοιραστεί ποτέ στο διαδίκτυο. Ωστόσο, πολλοί διαφημιστές είχαν ήδη επιλέξει να ξοδέψουν τα χρήματά τους αλλού. Τον Ιούλιο ο Μασκ αναγνώρισε σε μια ανάρτησή του στο X ότι τα έσοδα από διαφημίσεις είχαν μειωθεί κατά 50%.