ΚΟΣΜΟΣ

Σιβηρία: Εκπληκτική ανακάλυψη - Αυτό είναι το παλαιότερο φρούριο του κόσμου (pics)

Σιβηρία: Εκπληκτική ανακάλυψη - Αυτό είναι το παλαιότερο φρούριο του κόσμου (pics)

Χρονολογείται πως χτίστηκε πριν από 8.000 χρόνια!

Μια σπουδαία ανακάλυψη έκαναν αρχαιολόγοι στη Σιβηρία καθώς εντόπισαν το αρχαιότερο φρούριο στην ιστορία, το οποίο είναι 8.000 ετών!

Όπως αναφέρει η Daily Mail, πρόκειται για το Amnya I και ΙΙ, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ο αρχαιότερος οχυρωμένος οικισμός του κόσμου.

Η ανακάλυψη έχει σημαντικότερη βαρύτητα από το προφανές καθώς δίνει πληροφορίες για τους λαούς που κατοικούσαν στην περιοχή. Μάλιστα βρέθηκε δίπλα στον ποταμό Amnya, το οποίο δείχνει πως επιλέχτηκε έτσι ώστε να προσφέρει τροφή στον οικισμό.

Ακόμη εντοπίστηκαν ξύλινοι φράχτες που υποδεικνύουν μια οχυρωμένη εσωτερική περιοχή κατά την ανασκαφή της τοποθεσίας -από το 1987 έως το 2000-, η οποία προσδιορίζεται ως Amnya I, ενώ έξω από το οχυρό ανακαλύφθηκαν 10 καλύβες, γεγονός το οποίο πιθανόν να δείχνει μια ιεραρχική δομή στην περιοχή που προσδιορίζεται ως Amnya II.

Τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά όπως τα κεντρικά υπερυψωμένα τζάκια έδειξαν ότι οι κατασκευές ήταν κατοικίες μακράς διάρκειας, σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι μόνιμοι οικισμοί και αμυντικές κατασκευές εμφανίστηκαν μόνο σε αγροτικές κοινωνίες.

Στη μελέτη τους, οι συγγραφείς στο Freie Universität Berlin αναφέρουν ότι το οχυρό Amnya χτίστηκε «πολλούς αιώνες πριν παρόμοιοι περίβολοι εμφανιστούν για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Η πολύ πρώιμη έναρξη του συγκεκριμένου φαινόμενου στην ενδοχώρα της δυτικής Σιβηρίας είναι απαράμιλλο».