ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αποκλείει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους η πρέσβειρα στο Λονδίνο

Tzipi Hotovely
Η πρέσβειρα του Ισραήλ στο Λονδίνο Tzipi Hotovely
Photo: AP

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Σούνακ εξέφρασε την διαφωνία του

Mε σφοδρότητα απέρριψε κάθε ιδέα λύσης που θα περιλαμβάνει την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, η πρέσβειρα του Ισραήλ στο Λονδίνο Τζίπι Χοτοβέλι με σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με τη ιδέα της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, απάντησε: «Σε καμία περίπτωση».

«Το Ισραήλ το γνωρίζει σήμερα και ο κόσμος πρέπει να το μάθει τώρα, ο λόγος για τον οποίο απέτυχαν οι συμφωνίες του Οσλο είναι διότι οι Παλαιστίνιοι δεν θέλησαν ποτέ να έχουν ένα κράτος δίπλα στο Ισραήλ», είπε.

«Θέλουν να έχουν ένα κράτος από τον ποταμό μέχρι την θάλασσα», είπε αναφερόμενη στον ποταμό Ιορδάνη και την Μεσόγειο Θάλασσα.

Το σύνθημα «από τον ποταμό μέχρι την θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη», που ακούγεται συχνά στις διαδηλώσεις υποστήριξης των Παλαιστινίων, αποτελεί πηγή πολεμικής και είτε καταγγέλλεται ως πρόσκληση για την καταστροφή του Ισραήλ είτε υποστηρίζεται ως έκκληση για το τέλος των διακρίσεων κατά των Παλαιστινίων που ζουν στο Ισραήλ.

«Γιατί έχετε εμμονή με το σχήμα αυτό» μια λύση δύο κρατών «που έχει δημιουργήσει αυτούς τους εξτρεμιστές στην άλλη πλευρά!;», αναρωτήθηκε.

Οταν ερωτήθηκε για τις απόψεις της ισραηλινής διπλωμάτη, ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ απάντησε εκφράζοντας την διαφωνία του και υπενθύμισε την θέση του Ηνωμένου Βασιλείου υπέρ της λύσης των δύο κρατών.