ΚΟΣΜΟΣ

Ιζαμπέλ Ατζανί: Η Γαλλίδα ηθοποιός καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος

Ιζαμπέλ Ατζανί: Η Γαλλίδα ηθοποιός καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος
Getty Images

Η 68χρονη Γαλλίδα ηθοποιός θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης 

Ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή και πρόστιμο 250.000 επέβαλε δικαστήριο στο Παρίσι στην Ιζαμπέλ Ατζανί, για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.

Η 68χρονη ηθοποιός, η οποία ήταν απούσα από την εκδίκαση της υπόθεσής της, θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για όλες τις κατηγορίες που της είχαν προσάψει από το 2013 μέχρι το 2017, γεγονότα που κατά το δικαστήριο «καταδεικνύουν τη βούλησή της «να αποκρυφτεί από τις φορολογικές αρχές» και «να υπονομεύσει την ισότητα των πολιτών ενώπιον των φόρων».

Ένοχη για όλες τις κατηγορίες

Η ηθοποιός η οποία έχει τιμηθεί με πέντε βραβεία Σεζάρ δηλώνει πως είναι αθώα, ωστόσο κρίθηκε ένοχη για δήλωση εικονικής διαμονής στην Πορτογαλία το 2016 και το 2017 γεγονός που την έκανε να αποφύγει την καταβολή φόρου εισοδήματος ύψους 236.000 ευρώ.

Η Ατζανί καταδικάστηκε για ένα ποσό ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο μεταφέρθηκε το 2013 σε λογαριασμό της από τον Μαμαντού Ντιανά Ντιαέ, επιχειρηματία και φίλο της, πρόεδρο της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Σενεγάλης και μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Το ποσό, κατά το δικαστήριο, ενώ δηλώθηκε ως δάνειο, αποτελεί μία «κεκαλυμμένη δωρεά» που επέτρεψε στην κατηγορουμένη να αποφύγει φόρο δωρεάς ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Γαλλίδα ηθοποιός κρίθηκε ένοχη και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς σύμφωνα με τη δικογραφία μετέφερε μέσω μη δηλωθέντος λογαριασμού στις ΗΠΑ 119.000 ευρώ προς την Πορτογαλία, με το δικαστήριο να εκτιμά πως «οι υλικές και νομικές προϋποθέσεις αυτής της επιχείρησης δε θα μπορούσαν να έχουν άλλη δικαιολογία από το να αποκρύψουν την προέλευση και προορισμό των χρημάτων».

Οι δικηγόροι της Στεφάν Μπαμπονό, Ολιβιέ Παρντό και Λορένς Ντοξίν-Νεντελέ άκουσαν την απόφαση με «ανησυχία» όπως δήλωσαν «ειδικά αφού η Ιζαμπέλ Ατζανί δεν μπόρεσε να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του δικαστηρίου και ο βασικός μάρτυρας είχε γνωστοποιήσει αρκετό καιρό πριν ότι δεν θα μπορούσε να παρίσταται».

«Έκανα λάθος στη φορολογική δήλωση»

Η δίκη στις 19 Οκτωβρίου διεξήχθη με την ηθοποιό να είναι απούσα, καθώς βρισκόταν στις ΗΠΑ αλλά και χωρίς τον Ντιανά Ντιαέ, ο οποίος είχε κληθεί ως μάρτυρας. Η έδρα απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης για αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας.

«Εάν η Ιζαμπέλ Ατζανί, που συνεχίζει να δηλώνει την αθωότητά της, δεν ζητάει, δεδομένης της φήμης της, να κρίνετε καλύτερα σε σχέση με άλλους πολίτες, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρίνεται λιγότερο καλά, χωρίς λιγότερα δικαιώματα», είπε ο δικηγόρος της Ολιβιέ Παρντό.

«Για αυτόν ακριβώς τον λόγο με αποφασιστικότητα την καλούμε να ασκήσει έφεση».

Η υπεράσπιση της ηθοποιού υποστήριξε πως η ηθοποιός διέπραξε ένα «λάθος» στη φορολογική δήλωσή της, ενώ διέμενε στην Πορτογαλία, καθώς εκείνη την εποχή της είχαν δώσει «κακές συμβουλές».

Αναφορικά με το ποσό που μετέφερε ο Ντιανά Ντιαέ, οι συνήγοροι της Ατζανί σημείωσαν ότι η κατηγορούμενη είχε υπογράψει δανειακή σύμβαση «υπό την επίβλαψη δικηγόρου εξειδικευμένου στο φορολογικό».

Η έρευνα για την Γαλλίδα ηθοποιό ξεκίνησε το 2016 μετά την εμφάνιση του ονόματος της στον κατάλογο των Panama Papers ως ιδιοκτήτριας μιας εταιρείας στις Παρθένες Νήσους.