ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Το Ισραήλ εντόπισε το μεγαλύτερο τούνελ της Χαμάς - Χωράει ολόκληρο αυτοκίνητο

To μεγαλύτερο τούνελ της Χαμάς εντόπισε το Ισραήλ
To μεγαλύτερο τούνελ της Χαμάς εντόπισε το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι εντόπισε τη μεγαλύτερη σήραγγα της Χαμάς στη Γάζα μέχρι στιγμής, μόλις 400 μέτρα, από το συνοριακό πέρασμα Eρέζ .

Το Ισραήλ λέει ότι έχει βρει τη «μεγαλύτερη σήραγγα της Χαμάς στη Γάζα μέχρι στιγμής». Βρίσκεται μόλις 400 μέτρα μακριά από το συνοριακό πέρασμα Eρέζ, μεταξύ της βόρειας Γάζας και του Ισραήλ. Ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) έλαβε πρόσβαση στη σήραγγα και είπε ότι ήταν αρκετά μεγάλη για να χωρέσει ένα όχημα μέσα από αυτήν.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι η σήραγγα πρέπει να κόστισε εκατομμύρια δολάρια και χρόνια για να κατασκευαστεί. Είπε ότι το σύστημα της σήραγγας είχε παρακλάδια που μαζί κάλυπταν περισσότερα από 4 χιλιόμετρα. Ισχυρίστηκε ότι για την κατασκευή της σήραγγας είχε την επίβλεψη ο Μοχάμεντ Γιαχία, αδελφός του ανώτερου διοικητή της Χαμάς, Γιάχια Σινουάρ, ο οποίος πιστεύεται ότι ενορχήστρωσε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) είπε επίσης ότι βρήκε μεγάλο αριθμό όπλων αποθηκευμένο στη σήραγγα. Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, λέει ότι η Χαμάς ξόδεψε τεράστιους πόρους για το έργο για να «εξυπηρετήσει μόνο έναν σκοπό, να επιτεθεί στο κράτος του Ισραήλ και τους κατοίκους του».

Το BBC είχε προηγουμένως επαληθεύσει βίντεο με drone που κυκλοφόρησε η Χαμάς τον Οκτώβριο και δείχνουν ισραηλινά στρατεύματα δίπλα σε μια σήραγγα κοντά στο Eρέζ. Ο Ισραηλινός Στρατός δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Telegram τον Οκτώβριο ότι «στρατιώτες που δρούσαν δίπλα στο πέρασμα του Ερέζ εντόπισαν έναν αριθμό τρομοκρατών που έβγαιναν από το φρεάτιο μιας σήραγγας». Οι δορυφορικές εικόνες φαίνεται να δείχνουν εργασίες ανασκαφής στην περιοχή στα τέλη Νοεμβρίου.