ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικά ΜΜΕ: «Χούντα Λοχαγών σε σχολή Πεζικού»

Τουρκικά ΜΜΕ: «Χούντα Λοχαγών σε σχολή Πεζικού»
AP.

Τριγμοί στον τουρκικό στρατό, σύμφωνα με Μέσα ενημέρωσης της γείτονος.

«Συναγερμός» στον τουρκικό στρατό, μετά τον προπηλακισμό αλλά και τον ξυλοδαρμό ορισμένων στρατιωτών στη Σχολή Πεζικού της Τούζλα για την προσευχή. Η διοικητική και δικαστική έρευνα που άρχισε ύστερα από το περιστατικό, αποκάλυψε την ύπαρξη «χούντας υπολοχαγών», σύμφωνα με δημοσίευμα της Yeni Safak.

Οι Ανθυπολοχαγοί της Χούντας, που σχεδίαζαν να εκδώσουν μία διακήρυξη που θύμιζε την εποχή του πραξικοπήματος, τα παράτησαν διότι φοβήθηκαν μην εκδιωχθούν από το Σώμα.

Οι χουντικοί Ανθυπολοχαγοί άρχισαν να τρομοκρατούν με τη μάσκα του λεγόμενου «κεμαλισμού» όσο ήταν ακόμη φοιτητές στη Στρατιωτική Ακαδημία. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισαν τους μαθητές που προσεύχονταν στο τζάμι του σχολείου ως «εχθρούς του Ατατούρκ», «αιρετικούς – σεχταριστές» και «αντιδραστικούς», στοχοποίησαν θρησκευτικούς αξιωματούχους μοιράζοντας τις φωτογραφίες τους και κοινοποιούσαν χυδαία μηνύματα εις βάρος τους, σε ομάδες WhatsApp.

Η παρενόχληση αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, όταν μετακόμισαν από τη Στρατιωτική Ακαδημία στο Τάγμα Ασκουμένων Αξιωματικών στη Σχολή Πεζικού της Τούζλα. Το σκάνδαλο «ξέσπασε» με την καταγγελία τριών Ανθυπολοχαγών που ξυλοκοπήθηκαν.

Σφοδρές προσβολές σε κρατικούς αξιωματούχους με «αιχμή του δόρατος» τον Ταγίπ Ερντογάν

Στις ομάδες του WhatsApp, Ανθυπολοχαγοί της χούντας έβριζαν και απείλησαν κρατικούς αξιωματούχους, ιδιαίτερα τον Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ακόμη, προσβλητικά μηνύματα υπήρξαν και για τους σημερινούς Διοικητές των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.

Οι απειλές στην τελετή για μία… εικόνα του Ατατούρκ

Τη λεκτική παρενόχληση από σχεδόν 100 χουντικούς Ανθυπολοχαγούς ακολούθησαν βίαιες επιθέσεις κατά τη διάρκεια των τελετών της 10ης Νοεμβρίου. Μικρές εικόνες με το πρόσωπο του Κεμάλ Ατατούρκ διανεμήθηκαν σε όλους τους αξιωματικούς, ωστόσο, δύο από εκείνους δεν μπορούσαν να τις κουβαλούν στις στολές τους, διότι δεν υπήρχαν αρκετές καρφίτσες.

Από εκείνη τη στιγμή, άρχισαν οι απειλές από πλευράς χουντικών: «Γιατί δεν φοράς τη φωτογραφία του Ατατούρκ; Μήπως είσαι σεχταριστής;», ανέφερε Υπολοχαγός, σύμφωνα με τον φάκελο της υπόθεσης.

Η ένταση συνεχίσθηκε και μετά την τελετή. Άλλος Υπολοχαγός μετέβη στον θάλαμο και δέχθηκε λεκτική και σωματική βία από περίπου δεκαπέντε «επαναστάτες» αξιωματικούς. «Μία μέρα, θα γρυλίσετε όλοι στον Ατατούρκ», ακούσθηκε μεταξύ άλλων χυδαίων εκφράσεων.

Οι χουντικοί Ανθυπολοχαγοί επανήλθαν ξανά στο προσκήνιο, τρεις ημέρες αργότερα. Όντες απόλυτα οργανωμένοι, κόλλησαν τρεις φωτογραφίες του Ατατούρκ στην πόρτα του θαλάμου όπου διέμεναν άλλοι αξιωματικοί, τους οποίους είχαν περιγράψει ως «εχθρούς του Ατατούρκ». Οι εκπαιδευόμενοι Ανθυπολοχαγοί μοιράσθηκαν μία φωτογραφία της πόρτας στο γκρουπ WhatsApp με τη σημείωση «Αν τις κατεβάσουν, τους χτυπάμε». Τα σχόλια σε αυτό το μήνυμα ήταν, επίσης, εξαιρετικά προσβλητικά.

Όταν ασκούμενος Υπολοχαγός εισήλθε στον θάλαμο, αφαίρεσε τις φωτογραφίες που κρέμονταν για λόγους παρενόχλησης και τις έβαλε στην τσέπη του. Χουντικός αξιωματικός που τον κατασκόπευε, γνωστοποίησε το γεγονός στους φίλους του, λέγοντας: «Αφαίρεσαν τις φωτογραφίες του Ατατούρκ και τις πέταξαν στα σκουπίδια».

Αμέσως, τα πράγματα ξέφυγαν. Μία ομάδα περίπου 70 – 80 ατόμων που οργανώθηκε από τον «ενορχηστρωτή» Υπολοχαγό, ο οποίος είδε το μήνυμα, εισέβαλε στους στρατώνες και επιτέθηκε σε τρεις εκπαιδευόμενους Υπολοχαγούς, αποκαλώντας τους «εχθρούς του Ατατούρκ», αφαιρώντας επωμίδες και τουρκικές σημαίες από τις στολές τους. Τα θύματα της επίθεσης μεταφέρθηκαν στο κρατικό νοσοκομείο της Τούζλα, όπου έλαβαν ιατρική φροντίδα.

Σκέφτηκαν ακόμη και να εκδώσουν διακήρυξη

Οι Ανθυπολοχαγοί της Χούντας έκαναν υπόγεια σχέδια για να φέρουν στη δημόσια ατζέντα τους λεγόμενους «σεχταριστές» εντός των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος. Ορισμένα μέλη ανέφεραν ότι επικοινώνησαν με πρώην εισαγγελείς, ενώ, άλλοι υποστήριξαν ότι το περιστατικό της 10ης Νοεμβρίου μεταδόθηκε στα Μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο. Η χούντα σκέφτηκε ακόμη και να εκδώσει μία διακήρυξη, που θύμιζε την εποχή του πραξικοπήματος.