ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Πόσο επικίνδυνη είναι η νέα παραλλαγή JN.1 - Tι ανησυχεί τους ειδικούς

Συναγερμός για νέα παραλλαγή του κορονοϊού
Συναγερμός για νέα παραλλαγή του κορονοϊού
ΑΡ

Μία νέα υποπαραλλαγή του στελέχους «Όμικρον» εξαπλώνεται ταχύτατα, συμβάλλοντας στην αύξηση των μολύνσεων από την Covid-19 και των νοσηλειών στις ΗΠΑ ενόψει των χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ταξινόμησε την παραλλαγή, JN.1, ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος» στις 19 Δεκεμβρίου , ένα βήμα κάτω από την κατάσταση ανησυχίας λόγω της «ταχέως αυξανόμενης εξάπλωσής της».

Το νέο στέλεχος θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων εν μέσω μίας έντονης περιόδου λοιμώξεων, είπε ο ΠΟΥ, αλλά δεν αναμένεται να αυξήσει την πίεση στα συστήματα υγείας περισσότερο από τα άλλα κυκλοφορούντα στελέχη Covid-19.

Προς το παρόν ο κίνδυνος για το κοινό είναι χαμηλός και τα τρέχοντα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία, η covid και άλλες λοιμώξεις ωστόσο μπορεί να αυξηθούν αυτό τον χειμώνα, ιδιαίτερα εν όψει του συνωστισμού των εορτών.

Τι είναι η παραλλαγή JN.1 της Covid-19;

Η JN.1 εμφανίστηκε τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, και είναι παρακλάδι της αρχικής παραλλαγής «Όμικρον». Είναι απόγονος της παραλλαγής BA.2.86, με το παρατσούκλι «Pirola», η οποία προκάλεσε κάποια ανησυχία στους επιστήμονες, αλλά δεν Σε σύγκριση με το BA.2.86, το JN.1 έχει μια διαφορά μετάλλαξης στην πρωτεΐνη ακίδας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Φαίνεται ότι η μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ακίδας της δίνει πιθανώς κάποιο πλεονέκτημα», δήλωσε η Έμιλι Σμιθ, επιδημιολόγος και ειδικός σε λοιμώδεις νόσους στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Μίλκεν του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον.

Πόσο διαδεδομένη είναι η υποπαραλλαγή;

Η JN.1 έχει εντοπιστεί σε 41 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ από τις 16 Δεκεμβρίου, ανέφερε ο ΠΟΥ. Αποτελούσε το 27% των παγκόσμιων αλληλουχιών ιών από τις 3 Δεκεμβρίου και οι χώρες που ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων είναι η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία.

Στις ΗΠΑ, η JN.1 αποτελούσε το 21% των περιπτώσεων στις 9 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αυτό είναι αυξημένο από περίπου 8% δύο εβδομάδες πριν. Είναι η δεύτερη πιο κοινή παραλλαγή στις ΗΠΑ πίσω από την HV.1. Σχεδόν όλες οι παραλλαγές που κυκλοφορούν είναι υποπαραλλαγές της «Όμικρον».

Ποια είναι τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής;

Νέα συμπτώματα δεν έχουν αναφερθεί με την παραλλαγή, επομένως τα κύρια συμπτώματα είναι τα ίδια: βήχας, πυρετός ή ρίγη, πόνοι στο σώμα, συμφόρηση, απώλεια όσφρησης και γεύσης, πονόλαιμος και κόπωση.

Πόσο επικίνδυνη είναι η νέα παραλλαγή JN.1;

Το CDC είπε στις 8 Δεκεμβρίου ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι η JN.1 προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν.

«Αναμένεται ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί να προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων εν μέσω κύματος λοιμώξεων από άλλες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, ιδίως σε χώρες που εισέρχονται στη χειμερινή περίοδο», αναφέρει η εκτίμηση κινδύνου του ΠΟΥ, ο κίνδυνος ωστόσο ειναι «χαμηλός» παγκοσμίως. Ωστόσο, η Covid-19 και άλλα παθογόνα που κυκλοφορούν θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το βάρος της αναπνευστικής νόσου, δήλωσε ο ΠΟΥ.

«Τα παθογόνα κυκλοφορούν εποχιακά με τρόπο που θυμίζει περισσότερο με τα περασμένα χρόνια», είπε η Σμιθ. «Ο κορονοϊός εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο σοβαρούς όταν τον συγκρίνουμε με άλλους»