ΚΟΣΜΟΣ

Νέα πρόκληση από το ψευδοκράτος – «Είμαστε ισότιμοι ιδιοκτήτες της Κύπρου»

Νέα πρόκληση από το ψευδοκράτος – «Είμαστε ισότιμοι ιδιοκτήτες της Κύπρου»
AP.

Σε νέα, «εμπρηστική» δήλωση προχώρησε η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Με αφορμή την ανακοίνωση της Δημοκρατίας της Κύπρου για το θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο, το αποκαλούμενο «Υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους έσπευσε να απαντήσει ότι «είμαστε ισότιμοι ιδιοκτήτες του νησιού και των υδάτων γύρω από αυτό», κάνοντας λόγο για «μονομερή προσέγγιση», η οποία δεν γίνεται αποδεκτή και ούτε έχει ισχύ για εκείνους.

Στην επίσημη ανακοίνωση, εκφράσθηκε εκ νέου η θέση ότι ο «τουρκοκυπριακός λαός» είναι ισότιμος ιδιοκτήτης της Κύπρου «και των υδάτων γύρω από το νησί. Ως εκ τούτου, έχει ίσο λόγο και δικαίωμα σε όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν σχετικά με το νησί και στον περίγυρο, από την αρχή μέχρι το τέλος της διαδικασίας.

Η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία), η οποία εκπροσωπεί μόνο τον ελληνοκυπριακό λαό, δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αναφέρει οτιδήποτε ή να λάβει μέτρα για λογαριασμό του τουρκοκυπριακού λαού».

Πρόκληση με… επίκληση στο Διεθνές Δίκαιο

Ακόμη, επισημάνθηκε από την πλευρά της «ΤΔΒΚ» ότι το θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο ανακοινώθηκε αγνοώντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα εκείνων και πως η ελληνοκυπριακή πλευρά «έφθασε στο σημείο να δημοσιεύσει έναν χάρτη που επικαλύπτει τις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας (ΑΟΖ)» του ψευδοκράτους και της Τουρκίας.

«Αυτό το λεγόμενο σχέδιο και χάρτης, στον οποίο ο τουρκοκυπριακός λαός δεν έχει λόγο, είναι άκυρο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και δεν έχει καμία ισχύ για εμάς» υπογραμμίσθηκε.

Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κύπρου «συνεχίζει να παραβιάζει τα ίσα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού στο νησί με τις μονομερείς δραστηριότητες που προχωρά και έδειξε για ακόμη μία φορά ότι προτιμά την κλιμάκωση της έντασης, παρά τη συνεργασία στο νησί και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, παρακάμπτοντας τις εποικοδομητικές μας εκκλήσεις», αναφέρθηκε ακόμη στην ανακοίνωση.

Τέλος, το αποκαλούμενο «Υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους επανέλαβε την πρόταση συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες «και τη δίκαια κατανομή, την οποία υποβάλαμε τον Ιούλιο του 2022 και εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

Ωστόσο, τονίζουμε ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την πρόταση της Τουρκίας από το 2020 για διεξαγωγή συνολικής διάσκεψης στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, συμπεριλαμβανομένης της “ΤΔΒΚ” (ψευδοκράτος ) και εάν οι εποικοδομητικές εκκλήσεις μας συνεχίσουν να αγνοούνται, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκοκυπριακού λαού. Θεωρούμε χρήσιμο να επισημάνουμε ότι θα αναλάβουμε δράση με αποφασιστικότητα».

Σχετικές ειδήσεις