ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο IDF δημοσιοποίησε βίντεο από τη σήραγγα όπου βρέθηκαν νεκροί πέντε όμηροι της Χαμάς

Ισραήλ: Ο IDF δημοσιοποίησε βίντεο από τη σήραγγα όπου βρέθηκαν νεκροί πέντε όμηροι της Χαμάς

Πρόκειται για τρεις στρατιώτες και οι δύο πολίτες που απήγαγε η Χαμάς κατά την εισβολή της στο Ισραήλ.

Πέντε Ισραηλινοί όμηροι που σκοτώθηκαν ενώ κρατούνταν από τη Χαμάς βρίσκονταν σε μια υπόγεια σήραγγα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός, παρουσιάζοντας πλάνα από μια τουαλέτα με λευκά πλακάκια και μια αίθουσα εργασίας που συνδέονται μεταξύ τους μέσω σκοτεινών, τσιμεντένιων διόδων.

Παραμένει αδιευκρίνιστο το ερώτημα πώς πέθαναν οι πέντε όμηροι. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης. «Θα ενημερώσουμε τις οικογένειες και στη συνέχεια, ανάλογα με το τι επιθυμούν, το κοινό», πρόσθεσε.

Οι τρεις στρατιώτες και οι δύο πολίτες ήταν μεταξύ των 240 ομήρων που μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από τους ενόπλους της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Οι σοροί τους ανακτήθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Την περασμένη εβδομάδα η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που έδειχνε τους τρεις από αυτούς ζωντανούς σε έναν χώρο που έμοιαζε με στενή κρεβατοκάμαρα, χωρίς παράθυρα, με μια πρίζα και λευκά πλακάκια στον τοίχο. Στη λεζάντα που το συνόδευε, η οργάνωση έγραφε στα εβραϊκά: «Τα όπλα σας σκότωσαν τους τρεις».

Η Χαμάς είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι ορισμένοι όμηροι σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα. Είχε επίσης απειλήσει να εκτελέσει τους ομήρους.

Το βίντεο που δημοσιοποίησε σήμερα ο στρατός δείχνει μηχανικούς του σε ένα σκοτεινό δίκτυο από σήραγγες που, όπως λέει, είχε δύο επίπεδα, το ένα σε βάθος 10 μέτρων και το δεύτερο σε βάθος «δεκάδων μέτρων». Μία σήραγγα οδηγούσε στο σπίτι του Αχμάντ Αλ Γαντούρ, του επικεφαλής της ταξιαρχίας της Χαμάς στη Βόρεια Γάζα. Σύμφωνα με την οργάνωση, ο Γαντούρ και άλλοι διοικητές της σκοτώθηκαν στις 26 Νοεμβρίου. Το Ισραήλ λέει ότι ήταν στόχοι μιας αεροπορικής επιδρομής του.

Το βίντεο δείχνει ένα τμήμα της σήραγγας που είναι στρωμένο με λευκά πλακάκια και ένα παρόμοιο λουτρό με μια απλή ντουζιέρα, μια λεκάνη και ένα νιπτήρα. Στην «αίθουσα εργασίας» υπήρχε ένα τραπέζι και ένας πάγκος. Σε μια σήραγγα διακρίνονταν ένας ψύκτης πόσιμου νερού και μια στοίβα από σφαίρες. Στο βίντεο δεν υπήρχαν πλάνα που να παραπέμπουν στην κρεβατοκάμαρα που έδειξε η Χαμάς, το ταβάνι της οποίας είχε διαφορετικό σχέδιο, μολονότι ήταν και αυτό στρωμένο με λευκά πλακάκια.