ΚΟΣΜΟΣ

Iσραήλ: Προειδοποιεί τον Λίβανο για την Χεζμπολάχ - Φόβοι για εξάπλωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Συντρίμμια απο ισραηλινή επίθεση στον νότιο Λίβανο
Συντρίμμια απο ισραηλινή επίθεση στον νότιο Λίβανο
ΑΡ

Ο ισραηλινός στρατός θα ενεργήσει για να απομακρύνει τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα με τον Λίβανο εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις του, προειδοποίησε Ισραηλινός υπουργός.

Ο ηγέτης του κόμματος «Εθνική Ενότητα» Μπένι Γκαντζ, ο οποίος εντάχθηκε στο πολεμικό συμβούλιο της κυβέρνησης Νετανιάχου, υποστήριξε σήμερα ότι η κατάσταση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ πρέπει να αλλάξει, προειδοποιώντας ότι ο χρόνος της διπλωματίας τελειώνει. Ο ισραηλινός στρατός θα ενεργήσει για να απομακρύνει τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα με τον Λίβανο εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις του, προειδοποίησε Ισραηλινός υπουργός.

Ο Μπένι Γκαντζ είπε ότι ο στρατός θα επέμβει εάν οι μαχητές δεν σταματήσουν τα πυρά προς το βόρειο Ισραήλ. Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων είπε ότι τα στρατεύματα βρίσκονται σε «πολύ υψηλή ετοιμότητα» για περισσότερες μάχες στο βορρά. «Το πρώτο μας καθήκον είναι να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους στο βορρά, και αυτό θα πάρει χρόνο», δήλωσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι.

Οι διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών έχουν κλιμακωθεί μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Την Τετάρτη (27.12), η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε τον υψηλότερο αριθμό διασυνοριακών επιθέσεων σε μια μέρα από τις 8 Οκτωβρίου, ανέφεραν πηγές ασφαλείας στο Reuters.

Η αύξηση των επιθέσεων δημιουργεί ανησυχίες ότι η σύγκρουση στη Γάζα μπορεί να γίνει ευρύτερη σε ολόκληρη την περιοχή. Η Χεζμπολάχ - μια σιιτική μουσουλμανική οργάνωση - έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τα δυτικά κράτη, το Ισραήλ, τις αραβικές χώρες του Κόλπου και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Χρηματοδοτούμενη από το Ιράν, είναι μια από τις πιο βαριά οπλισμένες, μη κρατικές στρατιωτικές δυνάμεις στον κόσμο. Το 2006, ένας πλήρης πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ ξεκίνησε όταν η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε μια θανατηφόρα διασυνοριακή επιδρομή, με τα ισραηλινά στρατεύματα να εισβάλλουν στο νότιο Λίβανο.

Στα σύνορα, έχει αυξηθεί η ρίψη ρουκετών και η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Χεζμπολάχ αυτή την εβδομάδα, με τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη να απαντούν γρήγορα. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου ανέφεραν ότι ένας μαχητής της Χεζμπολάχ και δύο συγγενείς του σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Η επίθεση φέρεται να έπληξε ένα σπίτι στο Bint Jbeil, μια πόλη περίπου 2 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Μια δήλωση της Χεζμπολάχ ανέφερε ότι ένα από τα θύματα, ο Ibrahim Bazzi, ήταν Αυστραλός πολίτης που επισκεπτόταν την οικογένειά του. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από τον Οκτώβριο - οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και άμαχοι, μεταξύ των οποίων τρεις δημοσιογράφοι.

Από την ισραηλινή πλευρά, τουλάχιστον τέσσερις πολίτες και εννέα στρατιώτες είναι γνωστό ότι έχουν σκοτωθεί στα σύνορα με τον Λίβανο από την έναρξη των εχθροπραξιών. Χιλιάδες πολίτες που ζουν σε δεκάδες κοινότητες της περιοχής έχουν απομακρυνθεί από τον στρατό.